Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Olympijské hry 2024

Attal označil útoky na železničnú sieť za pripravené a koordinované

Cestovatelia čakajú v Gare de Bordeaux Saint-Jean na letných olympijských hrách v roku 2024 v piatok 26. júla 2024 v Bordeaux vo Francúzsku. Niekoľko hodín bola vysokorýchlostná železničná doprava vážne narušená. Foto: TASR/AP

Podpaľači sa strategicky zamerali na kľúčové trasy vedúce do Paríža zo severu, východu a západu, uviedol francúzsky premiér. Prípad vyšetruje parížska prokuratúra.

Paríž 26. júla (TASR) - Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok vyhlásil, že podpaľačské útoky, ktoré zasiahli železničnú dopravu v krajine niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži, mali jasný cieľ - zablokovať vysokorýchlostnú železničnú sieť. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na správu agentúry AP.

Attal v príspevku na sociálnej sieti napísal, že francúzske spravodajské služby dostali za úlohu vypátrať páchateľov útokov, ktoré boli podľa neho "pripravené a koordinované".

Podpaľači sa strategicky zamerali na kľúčové trasy vedúce do Paríža zo severu, východu a západu, uviedol francúzsky premiér. Prípad vyšetruje parížska prokuratúra.

Nočné útoky vážne narušili francúzsku vysokorýchlostnú železničnú sieť. Zranenia neboli hlásené. Išlo o "premyslený, vypočítaný a koordinovaný útok", povedal generálny riaditeľ francúzskej národnej železničnej spoločnosti SNCF Jean-Pierre Farandou. Dodal, že miesta útokov boli vybrané tak, aby mali čo najvážnejšie dôsledky. Komplikácie podľa SNCF potrvajú minimálne celý víkend, kým sa nevykonajú potrebné opravy.