Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Olympijské hry 2024

Thomasa nezastavil ani pád, Leitao: Zaslúžený víťaz

Na snímke francúzsky dráhový cyklista Benjamin Thomas pózuje so zlatou medailou v omniu na olympijských hrách v Paríži 8. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Nakoniec triumfoval so 164 bodmi, druhý Leitao ich nazbieral o 11 menej, no aj on sa v cieli nesmierne tešil. Vybojoval totiž prvú medailu v histórii Portugalska v dráhovej cyklistike.

Paríž 9. augusta (TASR) - Prvú medailu v dráhovej cyklistike na olympijských hrách pre domáce farby vybojoval Benjamin Thomas po dramatickom priebehu nevyspytateľného omnia. Na Národnom velodróme Montigny-le-Bretonneux na okraji Paríža vo finále spadol, ale dokázal sa pozviechať a v záverečných kolách si udržal náskok pred Portugalčanom Iurim Leitaom. "Boli to šialené preteky. Neverím, že medaila naozaj visí na mojom krku," povedal so slzami v očiach na pódiu.

Cyklistický viacboj je zložení zo štyroch disciplín, ktoré preveria výbušnosť, vytrvalosť, odolnosť aj taktiku. Pretekári ich navyše musia zvládnuť v priebehu troch hodín. Thomas patril pred štvrtkovým štartom k favoritom, v omniu získal na MS dve zlaté a tri strieborné medaily a pred tromi rokmi v Tokiu mu tesne ušiel cenný kov, keď obsadil štvrté miesto.

Dvadsaťosemročný pretekár odštartoval výborne, vyhral 40-kolový scratch, bol solídny v tempo i vylučovacích pretekoch a skvele začal aj záverečnú bodovaciu súťaž, ktorá sa išla na 100 kôl. Za frenetického povzbudzovania domácich tribún získal 40 bodov, keď spolu s Leitaom dvakrát obehli ostatných o kolo, a pravidelne pridával aj body na šprintoch, ktoré sú v bodovačke každých 10 kôl. Šok pre favorita aj zaplnený velodróm prišiel 23 kôl pred koncom, Thomas nezvládol kontrolu, tvrdo spadol a zdalo sa, že opäť zostane bez cenného kovu.

Namiesto toho sa však pozbieral, skontroloval, či je jeho bicykel i on sám stále "pojazdný", a potom si za ohlušujúceho povzbudzovania došiel až do cieľa pre víťazstvo. "Ten hluk fanúšikov s adrenalínom a všetkým mi umožnili zabudnúť na bolesť. Je to také šialené. Toto už nikdy nezažijete. Sledoval som šesť kôl, päť kôl, štyri kolá do konca a posledné tri som si to už mohol užiť," povedal.

Nakoniec triumfoval so 164 bodmi, druhý Leitao ich nazbieral o 11 menej, no aj on sa v cieli nesmierne tešil. Vybojoval totiž prvú medailu v histórii Portugalska v dráhovej cyklistike. Po jej zisku navyše ukázal aj obrovského športového ducha. "Dúfal som, že sa Benjamin môže vrátiť, bolo by to nespravodlivé, keby nemohol. Ak by som vyhral zlato po jeho páde, bolo by to veľké sklamanie. Sme tu preto, aby sme boli lepší ako naši konkurenti, nie aby sme vyhrali nejakou chybou alebo smolou súpera. Takže som spokojný so striebrom a myslím si, že on je zaslúžený víťaz. Bol najsilnejší, najmúdrejší a bol najviac konzistentný," pochválil ho Portugalčan.