Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Olympijské hry 2024

Zelenskyj chváli Ukrajincov, ktorí budú krajinu reprezentovať v Paríži

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Pre vojenskú inváziu na Ukrajine boli z LOH vylúčené tímy z Ruska a Bieloruska.

Kyjev 26. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pochválil Ukrajincov, ktorí budú krajinu reprezentovať na olympijských hrách v Paríži v období, keď Ukrajina odoláva ruskej vojenskej agresii. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

"Sme hrdí na náš tím - na mužov a ženy, ktorým sa napriek tejto agresívnej vojne podarilo pripraviť na olympijské hry a stelesňovať ducha všetkých Ukrajincov," uviedol prezident na sociálnej sieti X. Týmto športovcom podľa jeho slov nechýba vôľa zvíťaziť, ani ukrajinská povaha.

Ukrajinci, ukrajinská vlajka a hymna sú podľa jeho vyjadrenia v spoločností tých, ktorí rešpektujú život, ľudské hodnoty, zásady olympizmu a pravidlá.

Otvárací ceremoniál olympijských hier v Paríži sa uskutoční v piatok večer. Súťaže v niektorých športoch odštartovali už vo štvrtok a hry potrvajú do 11. augusta.

Pre vojenskú inváziu na Ukrajine boli z LOH vylúčené tímy z Ruska a Bieloruska. Individuálni športovci z týchto krajín sa môžu zúčastniť na hrách, iba ak splnia kritériá Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

Medzi ne okrem súťaženia pod neutrálnou vlajkou patrí aj to, že nemôžu vyjadrovať podporu vojne na Ukrajine a nemôžu byť v spojení s ruskou armádou alebo inými bezpečnostnými organizáciami.