Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Prvé kroky novej vlády

Envirorezort: Tarabovou prioritou je sanácia starých envirozáťaží

Na snímke Tomáš Taraba. Foto: TASR - Michal Svítok

Taraba v súvislosti s odstraňovaním záťaží rokoval s predsedom asociácie sanačných spoločností Envisan Igorom Polčanom.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Pre šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) je prioritou naštartovať sanáciu starých environmentálnych záťaží. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce pokračovať v projekte tzv. enkapsulácie vrakunskej skládky v Bratislave, teda vybudovaní podzemnej a povrchovej tesniacej steny a následného čistenia podzemnej vody. TASR o tom informoval odbor komunikácie MŽP.

Taraba v súvislosti s odstraňovaním záťaží rokoval s predsedom asociácie sanačných spoločností Envisan Igorom Polčanom. Témou stretnutia boli technické a legislatívne prekážky pri sanáciách spôsobených prijatím novely zákona o envirozáťažiach z obdobia, keď ministerstvo riadil Ján Budaj. "Je najvyšší čas urobiť poriadok v odstraňovaní ekologických záťaží, ktoré významným spôsobom ovplyvňujú nielen kvalitu životného prostredia, ale aj zdravie ľudí na Slovensku. Čaká nás veľa práce," povedal Taraba.

Zároveň ubezpečil verejnosť, že zákon o envirozáťažiach je vo fáze analyzovania vrátane pripomienok prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Ministerstvo chce zapracovať konkrétne návrhy do programového vyhlásenia vlády a realizovať potrebné zmeny ešte v roku 2023.

MŽP tvrdí, že so sanáciou environmentálnych záťaží pomôžu Slovensku európske fondy. Aktuálne je vyhlásená výzva z Programu Slovensko zameraná na sanáciu území, ktoré boli v minulosti kontaminované predovšetkým priemyselnou, vojenskou, banskou, dopravnou či poľnohospodárskou činnosťou. Na tento účel je vo výzve alokovaných vyše 186 miliónov eur.