Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Počasie

Arktické Špicbergy zažili rekordnú augustovú teplotu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Najvyššia teplota, aká bola kedy na Špicbergoch zaznamenaná, je 21,7 stupňa Celzia - z 25. júla 2020, čím bol prekonaný predchádzajúci rekord z roku 1979.

Oslo 13. augusta (TASR) - Na nórskom súostroví Svalbard (Špicbergy) v Arktíde bola počas uplynulého víkendu zaznamenaná najvyššia regionálna augustová teplota, ktorá prekročila 20 stupňov Celzia, uviedol v pondelok Nórsky meteorologický ústav (MET Norway). TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Hodnota 20,3 stupňa Celzia bola zaznamenaná pred studeným frontom v nedeľu na meteorologickej stanici na letisku Svalbard. Predchádzajúci augustový rekord bol 18,1 stupňa Celzia a pochádzal z 31. augusta 1997.

Najvyššia teplota, aká bola kedy na Špicbergoch zaznamenaná, je 21,7 stupňa Celzia - z 25. júla 2020, čím bol prekonaný predchádzajúci rekord z roku 1979. Súostrovie Svalbard sa nachádza na polceste medzi pevninským Nórskom a severným pólom.

Priemerné augustové teploty zaznamenané na letisku Svalbard sú od šiestich do deviatich stupňov Celzia. Podľa štúdie fínskych a nórskych vedcov uverejnenej v roku 2022 sa Arktída od roku 1979 otepľuje takmer štyrikrát rýchlejšie ako zvyšok sveta.

Zvyšujúce sa teploty spôsobujú roztápanie sa morského ľadu, ktoré následne prispieva k zrýchleniu otepľovania v regióne, čo je jav známy ako "arktické zosilnenie".

V správe uverejnenej v roku 2019 s názvom "Svalbardská klíma v roku 2100" sa uvádza, že priemerná teplota na tomto škandinávskom súostroví v rokoch 2070 až 2100 vzrastie v dôsledku úrovne emisií skleníkových plynov o sedem až desať stupňov.