Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Počasie

Balkán zasiahla vlna horúčav, teploty dosahujú až 40 stupňov Celzia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

V Albánsku úrady ľudí varovali, že spôsobenie požiaru - úmyselné alebo aj neúmyselné - môže vinníka dostať do väzenia až na 15 rokov.

Belehrad 8. júla (TASR) - Ďalšia vlna horúčav zasiahla v pondelok Balkánsky polostrov. Na niektorých miestach v Albánsku, Srbsku a Kosove sa teplotné maximá šplhajú k 40 stupňom Celzia. Zasiahnuté krajiny vyzývajú ľudí na opatrnosť a odporúčajú vyhnúť sa pobytu na priamom slnku. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP.

V Albánsku úrady ľudí varovali, že spôsobenie požiaru - úmyselné alebo aj neúmyselné - môže vinníka dostať do väzenia až na 15 rokov. "Už jedna iskra môže spôsobiť nevyčísliteľné škody," upozornilo albánske ministerstvo obrany.

Meteorológovia na Balkáne očakávajú aj tropické noci, keď teplota neklesne pod 20 stupňov Celzia. Meteorológovia v Srbsku poznamenali, že vlna horúčav bude sprevádzaná akútnym nedostatkom zrážok.

V Kosove sprevádzajú horúčavy aj piesočné búrky. Úrady ľuďom odporúčajú vyhnúť sa dlhšiemu pobytu na priamom slnku. "UV index bude mimoriadne vysoký," varoval hydrometeorologický ústav v Kosove.

Vysoké teploty Balkán sužovali aj pred troma týždňami, keď spôsobili výpadky elektrickej energie vo viacerých štátoch.

Vedci upozorňujú, že opakované vlny horúčav sú jedným z charakteristických znakov globálneho otepľovania. Podľa Európskej služby pre zmenu klímy Copernikus dosiahol globálny teplotný priemer počas uplynulých 12 mesiacov najvyššie hodnoty v histórii meraní.