Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Počasie

Časť Slovenska potrápia vysoké teploty aj v sobotu, platia výstrahy

Osvieženie rozprašovačom vodnej hmly na Svätoplukovom námestí počas horúčav 29. júla 2021 v Nitre. Foto: TASR Henrich Mišovič

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Pezinok, Senec, Krupina, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Časť Slovenska potrápia vysoké teploty aj v sobotu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa platia pre okresy Pezinok, Senec, Krupina, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nitra, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec a Trnava. Teplota v týchto okresoch môže vystúpiť na 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornili meteorológovia.

Pre takmer celý Trenčiansky, Banskobystrický a Košický kraj, okresy Piešťany, Senica, Skalica, Topoľčany, Zlaté Moravce, Bratislava a Malacky vydali výstrahu prvého stupňa. Výstrahy platia od 13.00 do 18.00 h.

SHMÚ zároveň vydal pre celú Bratislavu upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón. K najcitlivejším skupinám populácie na ozón patria podľa meteorológov starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Odporúčajú preto obmedziť dĺžku pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia, ako je natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie či fajčenie.