Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Počasie

Dobrovoľní hasiči počas extrémnych horúčav kropia ulice v Poltári

Na snímke nové hasičské vozidlá MB Unimog počas slávnostného odovzdávania v priestoroch Záchrannej brigády HaZZ v Malackách v pondelok 4. decembra 2023. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V prípade, že sa chcú obyvatelia i návštevníci mesta schladiť, k dispozícii im je poltárske letné kúpalisko.

Poltár 11. júla (TASR) - Mesto Poltár prijalo v súvislosti s aktuálnym horúcim počasím preventívne opatrenie. Dobrovoľní hasiči vozidlom a nádržami plnými vody kropia ulice mesta. TASR o tom vo štvrtok informovala Jozefína Očenášová z kancelárie primátora.

Dodala, že tak pomáhajú znižovať teplotu na asfaltových a betónových plochách. "Naša práca je dôležitá nielen pre komfort obyvateľov, ale aj pre ich zdravie," objasnil veliteľ dobrovoľných hasičov Ján Kulich. Voda ochladzuje povrchy, pomáha znížiť prach a iné nečistoty vo vzduchu, čo je podľa samosprávy v období horúčav mimoriadne dôležité.

V prípade, že sa chcú obyvatelia i návštevníci mesta schladiť, k dispozícii im je poltárske letné kúpalisko. Otvorené je od pondelka do nedele v čase od 9.00 do 19.00 h. K dispozícii sú dva bazény. Očenášová uviedla, že hodnota vstupného vzrástla len minimálne a ceny všetkých permanentiek ostávajú v porovnaní s minulým rokom nezmenené. Spomenula, že naďalej ostávajú v platnosti zľavy pre občanov mesta Poltár a prímestských častí.

V lete sa treba v exteriéri chrániť vhodnou pokrývkou hlavy aj slnečnými okuliarmi. Dôležité je i používanie krému s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. V horúčavách sa tiež odporúča nosiť oblečenie voľnejšieho strihu a skôr svetlých farieb. Pripomenuli to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR. Na ľudí tiež apelovali, aby sa opakovane nevystavovali slnečnému žiareniu, pretože negatívne vplýva na kožu.