Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Počasie

India: Vlna horúčav je najdlhšia v histórii, ešte horšia však príde

Muž pracujúci ako umývač áut pri ceste osviežuje vodou cestujúcich počas horúceho letného dňa v indickom meste Ahmedabád 7. júna 2024. Foto: TASR/AP

Niektoré časti severnej Indie sužuje od polovice mája vlna horúčav, pričom teploty stúpajú nad 45 stupňov Celzia.

Naí Dillí 10. júna (TASR) - Súčasná vlna horúčav v Indii je doteraz najdlhšia, uviedol v pondelok hlavný vládny expert na počasie a varoval, že ľudia budú vystavení čoraz vyšším teplotám. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Niektoré časti severnej Indie sužuje od polovice mája vlna horúčav, pričom teploty stúpajú nad 45 stupňov Celzia.

"Toto bolo najdlhšie obdobie, pretože v rôznych častiach krajiny trvalo približne 24 dní," povedal v rozhovore pre denník The Indian Express vedúci Indického meteorologického ústavu (IMD) Mrutjundžaj Muhápatra.

Očakáva sa pokles teplôt, keď sa každoročné monzúnové dažde presunú tento mesiac na sever, ale Muhápatra varoval, že bude nasledovať ešte horšie obdobie. "Ak sa neprijmú preventívne alebo ochranné opatrenia, vlny horúčav budú častejšie, trvalejšie a intenzívnejšie," povedal.

India je tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete, ale zaviazala sa, že do roku 2070 dosiahne uhlíkovo neutrálne hospodárstvo - dve desaťročia po väčšine priemyselných krajín Západu. V súčasnosti je pri výrobe energie v prevažnej miere závislá od uhlia.

"Ľudská činnosť, rastúca populácia, industrializácia a doprava vedú k zvýšenej koncentrácii oxidu uhoľnatého, metánu a chlorovaných uhlovodíkov. Ohrozujeme nielen seba, ale aj naše budúce generácie," povedal Muhápatra.

Ako ukazuje vedecký výskum, zmena klímy spôsobuje, že vlny horúčav sú dlhšie, častejšie a intenzívnejšie. Posledná vlna horúčav spôsobila, že teplota v Naí Dillí sa vyrovnala doterajšiemu rekordu hlavného mesta - 49,2 stupňom Celzia z roku 2022.