Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Počasie

Mesiac august bol po teplotnej stránke veľmi teplý až mimoriadne teplý

Ľudia sa osviežujú pri fontáne počas horúčav v Mestskom parku v Nitre. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Absolútne najnižšiu teplotu vzduchu v polohách do 1000 metrov nad morom sme zaznamenali 4. augusta v obci Huty 2,4 stupňa Celzia, na Lomnickom štíte to bolo mínus 1,8 stupňa Celzia.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Mesiac august bol po teplotnej stránke na celom území veľmi teplý až mimoriadne teplý a lokálne až rekordne teplý. Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu 25,2 stupňa Celzia bola nameraná na meteorologickej stanici v Bratislave na letisku. Zároveň absolútne najvyššia teplota vzduchu bola 38,3 stupňa Celzia v Mužli 14. augusta. Vyplýva to z predbežného zhodnotenia mesiaca, o ktorom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

Naopak, najnižšiu priemernú mesačnú teplotu vzduchu 16,9 stupňa Celzia namerali v obci Vyšná Boca. "Absolútne najnižšiu teplotu vzduchu v polohách do 1000 metrov nad morom sme zaznamenali 4. augusta v obci Huty 2,4 stupňa Celzia, na Lomnickom štíte to bolo mínus 1,8 stupňa Celzia," priblížil SHMÚ.

Zároveň bol august zrážkovo mimoriadne suchý až normálny. "Najnižší mesačný úhrn sme namerali na zrážkomernej stanici Rimavská Sobota deväť milimetrov," ozrejmil SHMÚ. Veľmi nízky úhrn zrážok namerali aj na staniciach Zlatníky 9,7 milimetra, Chvojnica 9,8 milimetra či Hostice 10,7 milimetra. Naopak, najvyšší mesačný úhrn zrážok bol na stanici Tatranská Javorina 202,1 milimetra a veľmi vysoký úhrn zrážok ústav zaznamenal aj na staniciach Suchá Hora 150,3 milimetra či Nižná Polianka 121,6 milimetra.