Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Počasie

Na budúci týždeň treba očakávať ochladenie, varuje SHMÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Zvlnený studený front postúpi od západu do strednej Európy a alpskej oblasti a pod Alpami sa prehĺbi tlaková níž, ktorá k nám prinesie výdatné zrážky, upozorňuje SHMÚ.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Na budúci týždeň treba očakávať ochladenie a trvalé, lokálne aj výdatné zrážky vo viacerých vlnách. Prvá sa má vyskytnúť už v pondelok (9. 9.). Upozornil na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti. V konkrétnych úhrnoch pre jednotlivé regióny je podľa neho nateraz vysoká neistota. Aj scenáre, ktoré predpovedajú relatívne menej zrážok, sú však podľa meteorológov stále výrazne nad úrovňou úhrnov zrážok z posledných dvoch mesiacov.

"Zvlnený studený front postúpi od západu do strednej Európy a alpskej oblasti a pod Alpami sa prehĺbi tlaková níž, ktorá k nám prinesie výdatné zrážky. Podobná situácia sa vyskytne aj v druhej polovici budúceho týždňa, akurát s ešte chladnejším vzduchom a s výraznejším teplotným gradientom na fronte," uviedol ústav.

S touto situáciu je však podľa neho spojená aj podstatne vyššia miera neistoty. "Dnes tak nie je možné vyhodnotiť, či bude druhá vlna zrážok výdatnejšia ako tá prvá. Pri predpovedi na toľko dní však nejde o nič nezvyčajné," dodal s tým, že ju bude priebežne upresňovať.