Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Počasie

Na územní Slovenska sa veľa búrok nevyskytlo, niektoré boli intenzívne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Búrky však podľa meteorológov mali pomerne rozsiahlu nákovu, čo zapríčinilo aj ich nezvyčajný vzhľad.

Bratislava 9. júla (TASR) - Na územní Slovenska sa v utorok veľa búrok nevyskytlo, ale vzhľadom na podmienky boli niektoré intenzívne. Typickou črtou boli stacionárne búrky, ktoré tak mohli priniesť väčšie množstvo zrážok. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Búrky však podľa meteorológov mali pomerne rozsiahlu nákovu, čo zapríčinilo aj ich nezvyčajný vzhľad. "Vývoj aj vzhľad búrkových oblakov mali príčinu vo vertikálnom profile prúdenia. V dolnej polovici troposféry bolo prúdenie slabé a práve táto časť je najdôležitejšou pre postup búrkových oblakov," doplnili.

Upozornili na silnejšie výškové prúdenie, čo spôsobovalo, že ľadový materiál nákovy bol unášaný ďaleko od zdroja. To podľa nich ešte viac podporovalo stacionárnosť búrok. "Ak ste teda dnes videli búrkový oblak a predpokladali ste, že ide vaším smerom, s vysokou pravdepodobnosťou ste sa nedočkali, pretože napriek zdanlivému pohybu oblačnosti búrky zväčša zanikali neďaleko od miesta vzniku," dodali.