Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Počasie

Na východnom Slovensku zaznamenali vysoké denné úhrny zrážok

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Dôvodom boli nielen vhodné podmienky na tvorbu intenzívnych zrážok, ale aj postup línie búrok paralelne s prúdením.

Bratislava 2. júla (TASR) - Vo východnej polovici územia Slovenska zaznamenali vysoké denné úhrny zrážok súvisiace s intenzívnymi búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýraznil najmä krátkodobé intenzity zrážok. "Pri niektorých búrkach sme zaznamenali intenzity dažďa aj 20 milimetrov (mm) v priebehu 10 minút," priblížil na sociálnej sieti.

Vysvetlil ďalej, že dôvodom boli nielen vhodné podmienky na tvorbu intenzívnych zrážok, ale aj postup línie búrok paralelne s prúdením. "Niektorými lokalitami, napríklad na hornom Gemeri, vo Veporských vrchoch či v okolí Vihorlatu prešlo niekoľko buniek za sebou, a to nielen počas popoludnia, ale aj v nočných hodinách. Kumulatívne 24-hodinové úhrny zrážok tak dosiahli v spomenutých oblastiach hodnoty v intervale od 50 do 80 mm, výnimočne aj viac, do 90 mm," dodali meteorológovia.

Pripomenuli tiež, že v dôsledku intenzívnych zrážok zaznamenali v danom území aj prechodné výrazné vzostupy vodných hladín. "Aktuálne je väčšina tokov v poklese, v dolných úsekoch tokov východného Slovenska je ešte mierny vzostup z dotekania. V najbližších dňoch sa situácia upokojí, podobne silné búrky neočakávame," dodal SHMÚ.