Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Počasie

OPATRNE: Pozor na vietor, poľadovicu aj snehové jazyky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydali meteorológovia pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Bratislava 29. decembra (TASR) – V utorok sa môžu na viacerých miestach na Slovensku vyskytnúť vietor, poľadovica či snehové jazyky a záveje. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy.

Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydali meteorológovia pre niektoré okresy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre okres Brezno a v niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja. V týchto okresoch sa vo vyšších polohách očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 40 kilometrov za hodinu a v nárazoch od 65 do 85 kilometrov za hodinu.

Na poľadovicu by si mali dať pozor najmä vodiči stredného a severného Slovenska.

Na mokrých a vlhkých cestách sa môže vytvárať námraza až poľadovica



Na vlhkých a mokrých cestách sa pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica. Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnosť.sk informuje, že cesta III/2301 Zuberec - Zverovka je uzavretá pre padajúce stromy a silný vietor. Horské priechody Donovaly (cesta I/59) a Čertovica (I/72) sú uzavreté pre nákladnú dopravu nad desať metrov pre husté sneženie.

Všetky sledované diaľničné úseky na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na úseku diaľnice D1 Važec - Poprad-Tatry je na vozovke kašovitý sneh na hranici do troch centimetrov.

Cesty prvej, druhej a tretej triedy na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, v okolí Komárna suchý. Na strednom a východnom Slovensku je na vozovke miestami čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh do troch centimetrov. Na cestách I/72 Čertovica - Kráľova Lehota, II/538 Tatranská Štrba - Štrbské Pleso a na II/539 Mengusovce - Vyšné Hágy je miestami čerstvý sneh na hranici do piatich centimetrov, na ceste II/539 Podbanské - Tatranská Polianka je čerstvý sneh na hranici piatich až desiatich centimetrov.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem horských priechodov Zbojská, Vrchslatina, Donovaly, Besník, Čertovica, Šturec, Fačkov, Huty, Chorepa, Súľová, Grajnár a Vernár, kde sa na vozovkách vyskytuje kašovitý až utlačený sneh do troch centimetrov.

Pre silný dážď alebo silné sneženie je dohľadnosť do 100 metrov na D1 v okolí lokalít Považská Bystrica, Horný Hričov, Poprad, Košice, Moldava nad Bodvou a Milhosť. V okolí lokalít Ilava, Dobšiná, Štítnik, Rožňava a Plešivec fúka nárazový vietor. Silný vietor sa vyskytuje v oblastiach Šurany, Čadca, Liptovské Matiašovce, Štúrovo, Nové Zámky, Belá a Trstená.

V okrese Prievidza môže dôjsť k povodniam z trvalého dažďa



Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal tretí stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa v okrese Prievidza. Informuje o tom na svojom webe.

Meteorológovia vysvetľujú, že tretí stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý svojou intenzitou vážne ohrozuje aktivity človeka a môže spôsobiť škody veľkého rozsahu.

Hydrologická výstraha druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platí pre okresy Nové Mesto nad Váhom a Partizánske. Výstrahu prvého stupňa vydali pre niektoré časti okresu Žilina a v okresoch Zlaté Moravce, Bánovce nad Bebravou, Trenčín a Myjava.