Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Počasie

SLEDUJEME: Pozor na búrky, platia aj výstrahy pred povodňami

Na snímke blesky nad budovou Národnej banky Slovenska počas búrky v Bratislave v nedeľu večer 9. júna 2024. Foto: Dano Veselský

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa.

Bratislava 10. júna (TASR) - Aj v pondelok treba počas dňa na celom Slovensku počítať s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha platí pre väčšinu Slovenska do 20.00 h. V Bratislavskom a Trnavskom kraji platí výstraha do 19.00 h. SHMÚ upozorňuje, že sa môžu vyskytnúť búrky spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, krúpami a s nárazovým vetrom, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu.

Vydané sú aj hydrologické výstrahy pred povodňami. Prvý stupeň platí pre viaceré okresy na západe Slovenska, tiež na väčšine stredného Slovenska a na východe v okresoch Gelnica a Košice-okolie - Hornád.

SHMÚ: Na viacerých územiach SR platia hydrologické výstrahy pred povodňami


Ilustračné foto.
Foto: TASR Henrich Mišovič

Bratislava 10. júna (TASR) - Hladiny tokov môžu výrazne stúpnuť. Na viacerých územiach Slovenska platia hydrologické výstrahy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Pre okres Trebišov - Roňava vydal tretí stupeň výstrahy.

"Vzhľadom na spadnuté zrážky, nasýtenosť povodia a naďalej očakávaný dážď a je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch," upozornili meteorológovia. Druhý stupeň pred povodňami vydali pre okresy Levice - západ, Veľký Krtíš, Lučenec a Levice - východ. Prvý stupeň podľa nich platí vo väčšine okresov Bratislavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja.


Mesto Nitra vyhlásilo mimoriadnu situáciu, voda zaplavila časť Kyneku


Mesto Nitra vyhlásilo mimoriadnu situáciu spojenú s tretím stupňom povodňovej aktivity. Hlavným dôvodom je situácia na ulici Nad Hrabinou v mestskej časti Kynek. "Po výdatných dažďoch prišli návalové vody s blatom z rolí popri diaľnici, ktoré sa vyliali práve v tejto lokalite," informoval primátor Marek Hattas.

Voda s blatom zatopila domy a pivnice, dostala sa aj do áut. Na mieste zasahujú príslušníci Hasičského a záchranného zboru, dobrovoľní hasiči, ale aj pohotovostná vojenská jednotka. Podľa primátora je situácia aktuálne stabilizovaná, všetky zložky pracujú na odstraňovaní následkov záplav.

SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu tretieho stupňa pre okres Prievidza


Hladiny tokov v okrese Prievidza môžu v pondelok popoludní lokálne výrazne stúpnuť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti pre okres vydal tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Informuje o tom na svojom webe.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


SHMÚ upozorňuje v súvislosti s už spadnutými a očakávanými prívalovými zrážkami pri búrkach na prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, a to hlavne na malých tokoch. Toky môžu podľa neho dosiahnuť a prekročiť vodné stavy, ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Meteorológovia predpokladajú, že sa môžu vyskytnúť sprievodné povodňové javy aj mimo tokov.

Prvý stupeň výstrahy pred povodňami vydal SHMÚ v pondelok i pre zvyšné okresy hornej Nitry, ako i okresy na južnom Slovensku.

Zrážky spôsobili v Čavoji zosuv pôdy, platí tam tretí stupeň povodňovej aktivity


Obec Čavoj v okrese Prievidza vyhlásila ešte v nedeľu (9. 6.) dopoludnia tretí stupeň povodňovej aktivity. Dlhotrvajúce a intenzívne zrážky tam spôsobili zosuv pôdy a následné odtrhnutie a zasypanie miestnej komunikácie.

Starostka Anna Gulášová v pondelok pre TASR uviedla, že dážď v obci spôsobil škody na vodozádržných opatreniach a takmer na všetkých miestnych komunikáciách. Mnohé z nich sú miestami vymyté až do hĺbky 50 centimetrov, na iných miestach sú nánosy blata, štrku a kameňov. Pôda sa podľa nej zosunula na inú ako hlavnú prístupovú komunikáciu do obce.

Dážď v Čavoji neustáva ani v pondelok. "Obec už začala s odstraňovaním škôd, práce potrvajú pravdepodobne do konca týždňa. Platiť dovtedy bude i tretí stupeň povodňovej aktivity," dodala Gulášová.

Pre nepriaznivé počasie zasahovali hasiči v Trnavskom kraji zatiaľ 37-krát


V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali od nedeľného (9. 6.) večera do pondelkového rána príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) spolu s členmi dobrovoľných hasičských zborov obcí Trnavského kraja zatiaľ 37-krát. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Trnave Lena Košťálová.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Jozef Scheiner


"Zasahujúci hasiči odčerpávali vodu z priestorov rodinných a obytných domov či cestných komunikácií a odstraňovali popadané stromy," priblížila hovorkyňa. Celkom zasahovalo deväť príslušníkov HaZZ a 113 členov dobrovoľných hasičov s 30 kusmi nasadenej hasičskej techniky.

Príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Galante zasahovali dvakrát, po jednom zásahu vykonali príslušníci okresných riaditeľstiev HaZZ v Dunajskej Strede, Trnave a v Piešťanoch. Zvyšné zásahy vykonali dobrovoľné hasičské zbory miest a obcí.

Všetky rokliny v Slovenskom raji sú pre vysoký stav vody uzavreté



Všetky rokliny v Národnom parku (NP) Slovenský raj sú od pondelka uzavreté. Informovala o tom Správa NP na webovej stránke s tým, že obmedzenie platí až do odvolania. Dôvodom je vysoký stav vody a zaplavenie chodníkov.

Prielom Hornádu zatiaľ ostáva otvorený. Informácie o obmedzeniach bude správca turistickej infraštruktúry priebežne aktualizovať podľa situácie.