Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Počasie

HORÚČAVY NEUSTUPUJÚ: Platia výstrahy prvého aj druhého stupňa

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

SHMÚ zároveň vydal pre celú Bratislavu upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 1. septembra (TASR) - Aj v nedeľu bude na väčšine Slovenska horúco. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého aj druhého stupňa pred vysokými teplotami. Informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Senec, Krupina, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda a Galanta. Teplota v nich môže dosiahnuť 35 stupňov Celzia. "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornili meteorológovia.

Výstrahu prvého stupňa vydali pre takmer celý Banskobystrický, Bratislavský, Košický a Trnavský kraj a takisto pre okresy Nitra, Topoľčany, Zlaté Moravce, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza a Trenčín. SHMÚ miestami očakáva 33 až 34 stupňov Celzia.

SHMÚ zároveň vydal pre celú Bratislavu upozornenie na smogovú situáciu pre prízemný ozón. K najcitlivejším skupinám populácie na ozón patria podľa meteorológov starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy.

Odporúčajú preto obmedziť dĺžku pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku a nevykonávať aktivity, pri ktorých dochádza k úniku iných znečisťujúcich látok do ovzdušia, ako je natieranie, lepenie, brúsenie, prášenie či fajčenie.