Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Počasie

SHMÚ: Aj na nedeľu platia výstrahy pred búrkami a vysokými teplotami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Výstraha pred búrkami platí aktuálne pre celé Slovensko, v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji je vydaná do nedele 8.00 h.

Bratislava 13. júla (TASR) - Na búrky a vysoké teploty si treba dávať pozor aj v nedeľu (14. 7.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami pre celé územie krajiny. Vysoké teploty môžu potrápiť najmä východ, v okresoch Trebišov, Michalovce a Sobrance môže teplota vystúpiť na 35 až 36 stupňov Celzia. Meteorológovia tu vydali výstrahu druhého stupňa.

Výstraha pred búrkami platí aktuálne pre celé Slovensko, v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji je vydaná do nedele 8.00 h. Na zvyšnom území trvá výstraha prvého stupňa celú nedeľu až do polnoci, na východe do pondelka (15. 7.) rána. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

Výstrahy pred vysokými teplotami platia v nedeľu od 12.00 h do 19.00 h. Najmä južných okresov Banskobystrického, Nitrianskeho, Trnavského, Košického a Prešovského kraja sa týka výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Dosiahnuť tu môžu 33 až 34 stupňov Celzia.