Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 3. september 2024Meniny má Belo
< sekcia Počasie

SHMÚ: Jún bol z hľadiska zrážok normálny až mimoriadne vlhký mesiac

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Prietoky niektorých riek boli v júni podľa meteorológov rozdielne.

Bratislava 19. júla (TASR) - Tohtoročný jún bol na Slovensku z hľadiska zrážok normálny až mimoriadne vlhký mesiac. Najvyššie úhrny zrážok za mesiac, viac ako 200 milimetrov, namerali meteorológovia v povodí rieky Nitry. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje v hydrologickom hodnotení mesiaca na svojom webe.

Prietoky niektorých riek boli v júni podľa meteorológov rozdielne. Výrazne podnormálne prietoky boli na tokoch Malých Karpát, v povodí Moravy či severných častiach povodia Váhu. Ako normálne hodnotia prietoky v povodí Hrona a Hornádu a ako nadnormálne povodia Nitry, Ipľa či Dunaja.

Začiatkom mesiaca jún stúpala hladina najmä na Dunaji, kulminovala na úrovni dvoj až päťročného prietoku. "Náhle prívalové zrážky spôsobili najmä na menších tokoch v rôznych povodiach Slovenska výrazné vzostupy vodných hladín, aj s dosiahnutím 1. až 3. stupňa povodňovej aktivity," doplnil SHMÚ na sociálnej sieti.

Rozdiely medzi prietokmi na relatívne malom území spôsobili aj rozdielnosť dopĺňania zásob podzemnej vody, ozrejmil SHMÚ. Mesiac jún v tomto smere v celku zhodnotil ako priemerný až mierne nadpriemerný. Najhoršia situácia, podpriemerná, bola podľa odborníkov v povodí Bodrogu.

Z hľadiska teploty bol jún najmä na západe a východe krajiny nadnormálne teplý. "Najväčšie odchýlky priemernej mesačnej teploty od dlhodobých priemerných hodnôt (1991-2020) boli namerané v povodí horného Hrona a v povodí Bodrogu," píše SHMÚ.