Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Počasie

Na severovýchode SR vydali 2. stupeň výstrahy pred povodňami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V týchto lokalitách zvýšili meteorológovia aj výstrahu pred búrkami na druhý stupeň.

Bratislava 13. júla (TASR) - Na severovýchode Slovenska sa môžu v sobotu večer vyskytnúť povodne. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu druhého stupňa pred prívalovými povodňami. Informuje o tom na svojom webe. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Prešov, Vranov nad Topľou, Humenné, Medzilaborce, Stropkov a Svidník. Výstraha prvého stupňa naďalej trvá v okrese Stará Ľubovňa.

V týchto lokalitách zvýšili meteorológovia aj výstrahu pred búrkami na druhý stupeň. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami. Výstraha prvého stupňa pred búrkami naďalej platí pre zvyšok Slovenska.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedli meteorológovia.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný výrazný vzostup vodných hladín a rozvodnenie najmä malých tokov. SHMÚ predpokladá sprievodné povodňové javy aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.