Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Počasie

ROZPRŠÍ SA: Zvýšené výstrahy pred búrkami sa týkajú aj juhozápadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia od piatkového rána v celom Košickom a Prešovskom kraji i vo väčšine okresov Banskobystrického kraja.

Bratislava 7. júna (TASR) - Počas piatka hrozia búrky najmä na strednom a východnom Slovensku. Vydané sú výstrahy prvého a druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstrahy prvého stupňa pred búrkami platia od piatkového rána v celom Košickom a Prešovskom kraji i vo väčšine okresov Banskobystrického kraja. Tiež v okresoch Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín.

Od 10.00 h sa má v Košickom a na väčšine Prešovského kraja zvýšiť výstraha na druhý stupeň. To isté platí pre okresy Brezno, Poltár, Revúca a Rimavská Sobota. Platnosť výstrah je predbežne do piatkového večera.

Silné búrky môžu byť v týchto oblastiach podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou od 30 do 40 milimetrov v priebehu 30 minút, s nárazmi vetra od 70 do 95 kilometrov za hodinu a s krúpami s priemerom dva centimetre.

Na väčšine povodia Dunaja platí na Slovensku najnižší stupeň hydrologickej výstrahy pre možnú povodeň z trvalého dažďa. V južnej časti okresu Nové Zámky je vydaný druhý stupeň hydrologickej výstrahy. Na stanici Štúrovo zároveň podľa SHMÚ prekročil tok Dunaja hranicu druhého stupňa povodňovej aktivity.

So zvýšenou výstrahou pred búrkami, ktorú v piatok popoludní vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre juhozápadné okresy SR, platí aj zvýšená výstraha pred prívalovými povodňami.

Do 18.00 h sa týka mimobratislavských okresov v Bratislavskom kraji (Malacky, Pezinok a Senec) i pre okres Galanta v Trnavskom kraji. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín," uvádza SHMÚ. V okrese Bratislava, Dunajská Streda i Komárno pretrváva prvostupňová výstraha pred povodňami z trvalého dažďa.

Na juhozápade platia výstrahy pred búrkami s prudkým lejakom, v okresoch Šaľa a Galanta je výstraha do 19.00 h zvýšená na druhý stupeň.

Zvýšená výstraha pred búrkami s intenzívnymi zrážkami platí do 20.00 h aj pre východnú polovicu krajiny vrátane Liptova, Horehronia a Gemera. V tejto súvislosti vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa pred prívalovými povodňami pre okresy Gelnica, Spišská Nová Ves a Bardejov. Platí tiež do 20.00 h.