Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Počasie

POZOR NA TEPLOTY: Niekde môžu v utorok vystúpiť na 36 stupňov Celzia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na väčšine Slovenska sa tiež môžu vyskytnúť búrky.

Bratislava 15. júla (TASR) - V niektorých okresoch Slovenska môže v utorok (16. 7.) dosiahnuť teplota 36 stupňov Celzia. S vysokými teplotami však treba počítať vo viacerých okresoch. Vyskytnúť sa môžu tiež búrky. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Informuje o tom na svojom webe.

Výstrahy druhého stupňa pred vysokými teplotami platia pre okresy Senec, Dunajská Streda, Galanta, Šaľa, Komárno, Nové Zámky, Levice, Trebišov, Michalovce a Sobrance. Teplota by sa tam mohla vyšplhať na 35 až 36 stupňov Celzia.

Výstrahy prvého stupňa platia pre takmer celý Bratislavský a Banskobystrický kraj, pre väčšinu Trnavského, Trenčianskeho a Prešovského kraja a niektoré okresy Nitrianskeho a Košického kraja. Teplota tam môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomína SHMÚ s tým, že pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká. Výstrahy platia predbežne od 12.00 do 19.00 h.

Na väčšine Slovenska sa tiež môžu vyskytnúť búrky. Výstrahy prvého stupňa platia pre takmer všetky kraje, s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja. Na danom území je podľa meteorológov zvýšená pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra rýchlosti 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Výstrahy predbežne platia od 12.00 h do polnoci.