Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Počasie

POZOR: Meteorológovia vydali výstrahy pred vetrom

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na horských priechodoch hrozia záveje.

Bratislava 28. decembra (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok viaceré výstrahy prvého stupňa. Meteorológovia upozorňujú na riziká nárazového vetra, ale i tvorby snehových jazykov a závejov. SHMÚ o tom informoval na svojom webe.

Na horských priechodoch na území stredného a východného Slovenska sa podľa meteorológov môžu doobeda tvoriť snehové záveje a jazyky. Výstrahy platia pre Banskobystrický, Trenčiansky, Žilinský, Prešovský a Košický kraj, a to do 10.00 h.

Na západnom Slovensku, konkrétne v Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji, sa ojedinele očakáva výskyt nárazového vetra s priemernou rýchlosťou 45 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia tiež upozornili na vietor na horách, ktorý môže dosiahnuť priemernú rýchlosť 70 kilometrov za hodinu. V súvislosti s tým vydali výstrahu pre Banskobystrický, Trenčiansky, Prešovský a Žilinský kraj. Platí počas celého pondelkového dňa i noci, predbežne do utorka (29. 12.) do 6.00 h.

"Aj v nižších polohách, najmä na severozápadných a severných svahoch, môžu nárazy vetra dosiahnuť 65 až 85 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia.


Cestári varujú vodičov pred dažďom so snehom



Všetky sledované úseky diaľnic, rýchlostných komunikácií, horských priechodov a ciest na Slovensku sú momentálne zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Vodiči by si však mali miestami dávať pozor na vietor a čerstvý, kašovitý či zľadovatený sneh na vozovke. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

So silným snežením s dohľadnosťou do 100 metrov treba počítať v lokalite Švábovská stráň. V Košickom a Banskobystrickom kraji, ako aj v okolí Trnavy a Nitry padá dážď so snehom. V oblasti Bratislavy SSC upozorňuje na mrznúce mrholenie.

Cestári tiež upozorňujú na silný vietor v oblasti Liptova. Nárazový vietor fúka v lokalitách Liptovský Hrádok a Ilava.

Pre vozidlá nad desať metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený horský priechod Šútovce a nad 12 metrov dĺžky je po celú zimu zatvorený horský priechod Fačkovské sedlo.