Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Počasie

Silné búrky v Afganistane zabili 35 ľudí, zranených je 230 ďalších

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Väčšina obetí zahynula v dôsledku silného vetra a dažďa, ktorý spôsobil kolaps viacerých budov.

Kábul 15. júla (TASR) - Afganistan v pondelok zasiahli prudké dažde. Na východe krajiny pri povodniach podľa regionálnych predstaviteľov zahynulo 35 ľudí a ďalších 230 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

"V pondelok večer dážď spôsobený búrkami zabil 35 ľudí a 230 ďalších zranil v Džalalabáde a niektorých okresoch provincie Nangarhár," uviedol pre agentúru AFP riaditeľ oddelenia informácií a kultúry v provincii Nangarhár Kurajší Badlún.

Dodal, že väčšina obetí zahynula v dôsledku silného vetra a dažďa, ktorý spôsobil kolaps viacerých budov. Medzi obeťami sú aj ženy a deti. Výkyvy počasia taktiež zničili úrodu na mnohých miestach v celej provincii. Počet obetí môže podľa regionálnych predstaviteľov ďalej stúpať.

"Súcitíme s rodinami obetí," uviedol hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid. "Príslušné inštitúcie Afganského islamského emirátu dostali pokyn, aby sa čo najskôr vydali do postihnutých oblastí," napísal na sociálnej sieti X a dodal, že vysídleným rodinám poskytnú prístrešie, potraviny a lieky.

Krajinu zasiahli ničivé záplavy aj v máji. Zomrelo pri nich viac ako 500 ľudí. Záplavy sú ničivé najmä pre afganské poľnohospodárstvo, na ktorom závisí viac ako 80 percent populácie.

Afganistan často postihujú prírodné katastrofy a OSN ho považuje za jednu z krajín najviac postihnutých klimatickou zmenou.