Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Počasie

SILNÝ VIETOR, KRÚPY A DÁŽĎ: Hrozia na západe a severozápade SR

Na archívnej snímke ľadové krúpy na trávniku. Foto: TASR František Iván

Počasie je ovplyvnené rozsiahlym búrkovým systémom, ktorý sa sformoval na západe od našich hraníc.

Bratislava 12. júla (TASR) - Vo večerných hodinách hrozí najmä na západnom a severozápadnom Slovensku silný nárazový vietor, lokálne sa vyskytnú aj krúpy a prívalový dážď. Počasie je ovplyvnené rozsiahlym búrkovým systémom, ktorý sa sformoval na západe od našich hraníc. Ten postupuje ďalej na severovýchod. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to poukázal na sociálnej sieti.

Izolované búrky sa môžu podľa meteorológov vyskytnúť aj pred týmto búrkovým systémom.

Na celom západnom Slovensku platia výstrahy druhého stupňa pred búrkami



Výstrahy druhého stupňa pred búrkami platia v celom Bratislavskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Okrem toho sú v platnosti aj vo väčšine okresov Banskobystrického kraja a v okresoch Bytča, Kysucké Nové Mesto, Čadca a Žilina. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Pre okresy Revúca, Rimavská Sobota, Kežmarok, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Turčianske Teplice a Tvrdošín platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. Výstrahy platia až do noci.

Hydrológovia zároveň upozornili na povodňovú aktivitu. Výstraha druhého stupňa pred povodňami platí pre okresy Detva a Lučenec. Výstraha prvého stupňa platí pre okresy Skalica, Senica, Myjava, Malacky, Bratislava, Senec, Trnava, Pezinok, Hlohovec, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Žilina-sever, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina- Rajčanka, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín, Žarnovica, Banská Štiavnica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina, Poltár a Levice-východ.