Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Počasie

SLEDUJEME: Voda sa vylieva, obce vyhlasujú tretí povodňový stupeň

Na snímke rozvodnená rieka Kysuca po prívalových dažďoch v Považskom Chlmci 15. septembra 2024. V Čadci v nedeľu nadránom vyhlásili tretí povodňový stupeň. Foto: TASR- Erika Ďurčová

Mesto Čadca na sociálnej sieti informovalo, že hladina rieky Kysuca dosiahla o 3.00 h 2,5 metra.

Čadca 15. septembra (TASR) - Všetky dostupné zložky zasahujú v Čadci, kde v nedeľu nadránom vyhlásili tretí povodňový stupeň. Sprejazdňujú cesty a čerpajú vodu z pivníc rodinných domov. Mesto na sociálnej sieti informovalo, že hladina rieky Kysuca dosiahla o 3.00 h 2,5 metra.

Aktuálnu situáciu v meste radnica zhodnotila ako veľmi vážnu. Obyvateľov vyzvala, aby nevychádzali z domu, ak to nie nevyhnutné. Tiež, aby sa nezdržiavali v blízkosti vodných tokov. Z bezpečnostných dôvodov uzatvorili most smerujúci z Námestia slobody smerom k obchodnej zóne.

Od 04.30 h je rieka v časti Bukov vyliata na miestnu komunikáciu. Radnica uviedla, že v mestskej časti Horelica sú ohrozené výškou rieky oba mosty. Rieka sa čiastočne vyliala aj pri betonárni na ďalších miestach, identifikovaných povodňovou komisiou mesta. Ide o časť Milošová a záhrady rodinných domov.

"Priebežne zasadá krízový štáb mesta aj okresu. Situáciu stále monitorujeme. Pre prípad evakuácie je pripravený objekt ubytovne v športovej hale," konkretizovala samospráva s tým, že zásahy vykonávajú podľa aktuálnych pokynov a priorít. Dodala, že o vývoji situácie budú informovať.

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto aktuálne platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Podľa meraní hydrometeorológov dosahuje aktuálny stav rieky Kysuca v Čadci 391 centimetrov, v Kysuckom Novom Meste 323 centimetrov a v Turzovke 310 centimetrov.



Na snímke ťažká technika spriechodňuje zaplavený most počas tretieho stupňa povodňovej aktivity na rieke Kysuca v nedeľu 15. septembra 2024 v mestskej časti Čadca-Horelica.
Foto: TASR- Daniel Stehlík


Obec Stupava zriadila evakuačné stredisko na tamojšej základnej škole



Obec Stupava (okres Malacky) zriadila evakuačné stredisko v Základnej škole kpt. Jána Nálepku. Parkovanie je možné pred športovou halou pri základnej škole. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.

Zároveň žiada obyvateľov, aby pri odčerpávaní vody zo zatopených priestorov svojich domovov nevypúšťali túto vodu do verejnej kanalizácie. "Zároveň upozorňujeme na možnú kontamináciu studní, pôdy a úrody v záhradách. Prosíme občanov, ak nemajú k dispozícii pitnú vodu, aby nás kontaktovali," spresnilo mesto.

Doplnilo, že na zvýšenú potrebu krízovej psychologickej pomoci je pripravený intervenčný tím IPčko a krízové linky pomoci. V prípade potreby môže verejnosť volať na číslo 0800 500 333.

Aktuálne je bez elektrickej energie takmer 5000 odberných miest



Aktuálne je na západnom Slovensku v dôsledku vplyvu nepriaznivého počasia bez elektrickej energie takmer 5000 odberných miest. Od piatka (13. 9.) postihli výpadky elektriny viac ako 100.000 odberných miest. TASR to uviedla hovorkyňa Západoslovenskej distribučnej (ZSD) Michaela Dobošová.

"Najhoršia situácia je v Bratislave, Trenčíne a na Záhorí, kde bol vyhlásený aj mimoriadny prevádzkový stav. Hlavnou príčinou vzniku porúch sú popadané stromy a konáre na vedeniach," priblížila Dobošová s tým, že poruchy sa darí priebežne odstraňovať.

"Avšak vzhľadom na ich závažnosť si niektoré vyžadujú dlhší čas na opravu, preto zatiaľ nemôžeme potvrdiť, že bude dodávka elektrickej energie obnovená na úplne všetkých miestach ešte v priebehu dnešného dňa," dodala. Zákazníkov preto prosí o trpezlivosť. Podotkla, že aktuálny stav o počte porúch je možné sledovať prostredníctvom webovej aplikácie www.vypadokelektriny.sk.

V areáli Bratislavského hradu sa zrútila časť oporného múru



V areáli Bratislavského hradu sa zrútila malá časť oporného múru. Stalo sa tak vplyvom aktuálnej poveternostnej situácie. TASR o tom informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR s tým, že k žiadnym iným škodám ani ohrozeniam na zdraví nedošlo.

"Ide o časť múru v blízkosti vnútroareálovej komunikácie smerom od Leopoldovej brány. Žiadne iné škody ani ohrozenie zdravia nenastali. Areál hradu bol v čase zrútenia uzavretý a dotknutá časť zostane verejnosti neprístupná aj v nasledujúcich dňoch," ozrejmili.

Súčasnú situáciu monitorujú zamestnanci kancelárie parlamentu aj odborníci. "Po ustálení odborného názoru na spôsob stabilizácie poruchy spustí Kancelária NR SR procesy, ktoré súvisia s opravou poškodenej časti múru," dodali z odboru.

V okresoch Skalica a Malacky platí tretí stupeň povodňovej aktivity



V okresoch Skalica a Malacky platí tretí stupeň povodňovej aktivity. Dôvodom je nepriaznivá situácia na vodných tokoch. Mestá Skalica a Stupava o tom informovali na sociálnej sieti.

Stupava žiada obyvateľov, aby nevstupovali na zatopené územia a oblasť vyliatych tokov, predovšetkým v oblastiach so stekajúcou vodou z hôr. Občanom sa odporúča zostať doma, ak to okolnosti umožňujú.

V Stupave sú pripravené vrecia s pieskom na zbernom dvore na Mierovej ulici, ale aj na detskom ihrisku Hlavná - Janka Kráľa, oproti kotolni. Pieskové vrecia a iné potrebné náradie (lopaty a podobne) sú k dispozícii tiež na stanici Hasičského zboru v Malackách na Továrenskej ulici.

Situácia v meste Skalica sa začína postupne stabilizovať, hladiny potokov prestávajú stúpať. Cesta do Zlatníckej doliny je už prejazdná. "Príslušníci Ozbrojených síl SR medzičasom pomáhajú napĺňať jutové vrecia s pieskom pre všetkých, ktorí sa ocitli v núdzi," podotklo mesto.


T. Taraba: Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené



Centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené. Vyhlásil to šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) s tým, že do večera sa majú pri rieke Dunaj postaviť zábrany.

"Od pondelka (16. 9.) začne kulminovať Dunaj do utorka. Tým, že stihneme v nedeľu do 20.00 h postaviť zátarasy a hrádze vo všetkých slabých bodoch, ochránime aj centrum Bratislavy, pretože všetko by sa vylialo na Šafárikove námestie," povedal na nedeľňajšom brífingu.

Minister vyzdvihol pripravenosť štátu na súčasnú situáciu. Tá je vďaka tomu podľa jeho slov pod kontrolou. Problém by podľa neho mohol nastať vtedy, ak by vypadli nejaké turbíny na vodnom diele v Gabčíkove.

Voda v Čadci napáchala veľké škody na majetku, hladina Kysuce už klesá



Veľká voda napáchala v nedeľu v Čadci značné škody na majetku. Bude to mať vplyv na režim fungovania škôl, spojov prímestskej dopravy aj života v meste vôbec. Na sociálnej sieti o tom informuje čadčianska radnica. Hladina rieky Kysuca zatiaľ poklesla o viac ako jeden meter a ďalej klesá.

"Mostné prepojenia budú plné sfunkčnené až na základe stanovísk statika. Zasiahnuté ničivými živlom boli aj priemyselné areály, čo bude mať vplyv na riadne fungovanie celého mesta," poznamenali z radnice.

Podľa stanoviska odborníkov mesto postihla 50-ročná voda. Podobné povodne v Čadci zaznamenali v roku 1997. "Hoci v rámci Kysúc bola Čadca postihnutá povodňou najviac, v tejto situácii sa prejavila solidarita mnohých obcí nášho okresu, ktoré poskytli dobrovoľné hasičské zbory na pomoc pri odstraňovaní škôd," vyzdvihlo mesto.

Keďže pri povodni došlo k prieniku splaškovej vody do okolitej pôdy, radnica upozorňuje obyvateľov na možnú kontamináciu studní, pôdy a úrody v záhradách. "O všetkých ďalších opatreniach, ktoré sa týkajú čo najrýchlejšieho návratu mesta k normálnemu životu, budeme informovať," dodali z radnice.

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto stále platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Podľa meraní hydrometeorológov dosahuje aktuálny stav rieky Kysuca v Čadci 2,5 metra, v Kysuckom Novom Meste tri metre.



V Záhorskej Bystrici sa stav nemení, zlepšenia očakávajú podvečer



V bratislavskej Záhorskej Bystrici ostáva naďalej najhoršia situácia na uliciach Bratislavská a Gbelská. "Napriek intenzívnemu prečerpávaniu vody sa situácia prakticky nemení, ak sa zlepšuje, tak len veľmi mierne," priznal pre TASR starosta Záhorskej bystrice Jozef Krúpa.

Situáciu podľa neho komplikujú nielen trvajúce zrážky, ale aj voda, ktorá sa tam dostáva z okolitých Malých Karpát a vytvára najväčší problém v dolnej časti mestskej časti. "Verím, že popoludní, respektíve podvečer by sa situácia mohla výraznejšie zlepšiť," uviedol starosta, ktorý skonštatoval, že čelia bezprecedentnej situácii. "Ani tí najstarší si nepamätajú takúto povodeň," upozornil Krúpa.

Bratislavská ulica v Záhorskej Bystrici je neprejazdná, Gbelská ulica sa dá prejsť iba v jednom smere, zaliata vodou je Ulica plk. Prvoniča. Cesta na Marianku je prejazdná v obmedzenom režime.

Rieka Teplica v obci Sobotište sa doobeda vyliala do ulíc, v obci pomáhala aj armáda



Rieka Teplica sa v obci Sobotište (okres Senica) vyliala v nedeľu doobeda do tamojších ulíc. Zasiahnuté boli desiatky domov. V obci pomáhala aj armáda. TASR to potvrdil starosta Sobotišťa Vladimír Jan Kružík.

Podľa predpovedí Slovenského hydrometeorologického ústavu v Sobotišti už od rána vedeli, že hrozí vyliatie Teplice. "Začali sme chystať pieskové zábrany, kontaktovali sme aj hasičov z okolitých miest a obcí, ktorí nám požičiavali svoje zábrany. Vrecia s pieskom pomáhalo plniť a rozmiestňovať aj približne 35 členov armády," priblížil pre TASR.

Voda začala tiecť do ulíc v nedeľu po 10.00 h. "Museli sme chrániť domy, niektoré boli zatopené. Teraz už začala voda klesať," podotkol Kružík s tým, že v nižšie položených miestach obce sa mohla dostať voda aj do obytných miestností.


V obci Lozorno k evakuácii zatiaľ nepristúpili, kritická situácia je na Jelšovej ulici



V obci Lozorno na Záhorí ešte nebolo potrebné pristúpiť k evakuácii obyvateľov, situácia najmä na Jelšovej ulici však ostáva kritická. Pre TASR to potvrdil starosta obce Ľuboš Tvrdoň.

"Tým, že sa priehrada naplnila, hrozí, že voda z potoka sa začne vylievať, ešte máme k dobru približne 20 centimetrov," opísal aktuálnu situáciu starosta obce. Občanov sme požiadali, aby si preparkovali autá a boli pripravení na evakuáciu," uviedol Tvrdoň. Na evakuačné miesto vyčlenili priestory v starom kultúrnom dome. Občanov informuje aj prostredníctvom sociálnej siete. "Modlíme sa, aby prestalo pršať," priznal starosta.

Obyvatelia obce na sociálnej sieti upozorňujú na zaplavené prístupové cesty i výpadok elektrickej energie, ponúkajú tiež pomoc.

Gejdoš: Pre extrémne počasie sú na strednom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny



Extrémne počasie spôsobilo na strednom Slovensku rozsiahle výpadky elektriny. Hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslav Gejdoš informoval, že bez elektriny je viac ako 3000 odberných miest. Najzasiahnutejšími regiónmi sú horné Považie a Kysuce.

"Vplyvom silného vetra a výdatných dažďov vznikla na strednom Slovensku energetická kalamita. Elektrinu nemá momentálne približne 3150 domácností. Poruchy vyradili z prevádzky takmer 70 trafostaníc," konštatoval Gejdoš s tým, že energetici riešia poruchy na ôsmich vedeniach vysokého napätia. Na úrovni nízkeho napätia evidujú skoro 40 lokalít s prerušenou dodávkou elektriny.

Najkomplikovanejšia situácia je podľa jeho slov v okresoch Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Elektrina však nejde aj niektorým obyvateľom v okrese Žiar nad Hronom. Výpadky spôsobili štandardne najmä vyvrátené stromy a polámané konáre, ktoré skončili na vzdušných vedeniach. Na mnohých miestach pretrhali vodiče, poškodili stĺpy a konzoly.

"Elektrikári zo SSD intenzívne pracujú, aby všetky zasiahnuté vedenia čo najskôr sprevádzkovali a obnovili dodávku pre všetky odberné miesta. Opravy v ťažko prístupnom teréne im však komplikuje rozmočený terén," dodal hovorca s tým, že dĺžka opráv bude závisieť od rozsahu poškodenia jednotlivých vedení a od ich prístupnosti.

Na snímke spadnutý strom na Jašíkovej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov v nedeľu 15. septembra 2024.
Foto: TASR- Pavol Zachar


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny je pripravené humanitárne pomôcť ľudom v oblastiach postihnutých záplavami



Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR je pripravené spustiť humanitárnu pomoc pre občanov v oblastiach postihnutých záplavami. Vyhlásil to šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Vďaka nedávnej novele zákona je možné pri odstraňovaní škôd spôsobených živelnými pohromami poskytnúť viac finančných prostriedkov na jednu domácnosť, v prípade potreby aj opakovane. O ďalšie financie na nákup materiálu pre svojich občanov sa môžu uchádzať i samotné obce," skonštatoval.

Zároveň poďakoval záchranným zložkám a odborníkom za ich doterajšie nasadenie a profesionálny prístup.



V Modre silný vietor zanechal viaceré škody, odstraňujú ich



Silný vietor v noci spôsobil v meste Modra v okrese Pezinok viaceré škody. Je vyvrátených niekoľko stromov. Na niektorých miestach sú poškodené verejné osvetlenia a pretrhnuté elektrické a rozhlasové káble. Mesto o tom informovalo na sociálnej sieti s tým, že škody sa odstraňujú.

"V noci na nedeľu silný vietor vyvrátil niekoľko stromov, ktoré hasiči odstraňujú, aby spriechodnili komunikácie (pri Furmanskej krčme na Zochovej chate, na Dolnej ulici pri ambulancii Dr. Kováča, na ceste na zberný dvor). Na niektorých miestach vietor poškodil verejné osvetlenie, pretrhol elektrické a rozhlasové káble. Situáciu už rieši Západoslovenská energetika v spolupráci so Službami Modra," priblížilo mesto.

Hladina vodných tokov v meste a chotári vrátane vodných nádrží v Harmónii a na Zochovej chate je zatiaľ stabilizovaná.

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji



Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou. TASR o tom informoval hovorca bratislavskej krajskej polície Michal Szeiff.

V okrese Malacky je na úseku Borinka - Stupava uzavretý príjazd, z Lozorna smerom na Rohožník je neprejazdná komunikácia, cesta medzi obcami Kuchyňa a Pernek je uzavretá, obec Kuchyňa je zaplavená z priehrady, na Priemyselnej ulici v Malackách sú zatopené dvory a chaty v záhradkárskej oblasti.

V okrese Bratislava IV v Devínskej Novej Vsi na Istrijskej ulici prebieha evakuácia občanov, Devínska cesta v úseku od výjazdu na Dlhé Diely po Devín je uzavretá, na diaľnici D2 na 41,5 kilometri v smere z Bratislavy do Lozorna je voda na vozovke, na úseku je znížená rýchlosť.



V okrese Bratislava III je cesta na Kamzík uzavretá.

V Pezinku na Ulici Dona Sandtnera sú zaplavené podzemné garáže pod obytným domom, v Pezinku a okolí hrozí od potoka Cajloch vybreženie.

"V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať," vysvetľuje polícia.

Na snímke ľudia kráčajú po Starom moste počas dažďa v Bratislave v nedeľu 15. septembra 2024.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Ľudia žijúci pri toku Mláka v Devínskej Novej Vsi sa musia pripraviť na evakuáciu



Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves vyzvala obyvateľov, ktorí bývajú v tesnej blízkosti vodného toku Mláka, aby sa pripravili na evakuáciu. Na sociálnej sieti o tom informoval starosta mestskej časti Dárius Krajčír.

"Hneď, ako budú obyvatelia na evakuáciu pripravení, prosíme, aby kontaktovali a informovali naše Dohľadové centrum na linke 02/32 33 33 32," podotkol.
Na snímke vrecia z pieskom pred domom v Devínskej Novej Vsi 15. septembra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V devínskej Novej Vsi je neprejazdná Istrijská ulica i Mlynská ulica. Z fotiek, ktoré obyvatelia mestskej časti zverejňujú na sociálnej sieti, vidno aj zaplavenie komunikácie v blízkosti futbalového štadióna. Voda tiež kompletne zaplavila prístupovú komunikáciu a areál strednej odbornej školy Policajného zboru (PZ).

Pezinok vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity, zaplavilo bytový dom



Na území mesta Pezinok vyhlásili v nedeľu od 9.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu bytového domu aj k vyplaveniu potoka Blatina. Existuje tiež riziko vyplavenia potoka v Grinave. Samospráva o tom informovala na sociálnej sieti.


Pod vodou sa v meste Bratislava od noci ocitli viaceré oblasti vrátane zoo



Pod vodou sa od noci ocitli viaceré oblasti v Bratislave. Zaplavená je Partizánska lúka a uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. V dôsledku vetra je po celom meste veľké množstvo vyvrátených stromov a odlomených konárov. Postupne prichádza k ich odstraňovaniu. Informoval o tom hovorca hlavného mesta SR Peter Bubla.

K zaplaveniu ulice a pivníc prišlo i v bratislavskom Lamači. "Mestské časti priebežne riešia zaplavené pivnice aj v iných častiach mesta. Vybrežený potok zaplavil bratislavskú ZOO, všetky zvieratá však stihli pracovníci a pracovníčky včas premiestniť a sú v poriadku," podotkol Bubla.

Popadané stromy a odlomené konáre sú postupne odstraňované. "Pre silné dažde a premočené podložie bude pretrvávať riziko vyvrátenia stromov aj po tom, ako nárazový vietor ustane," priblížil. Apeluje na obyvateľov, aby sa naďalej vyhýbali parkom, lesom a v rámci možností minimalizovali svoj pohyb v okolí stromov, a to aj pri venčení psov.



Zopakoval, že z dôvodu poškodeného trakčného vedenia po páde stromov je od rána prerušená premávka električiek. "Namiesto električiek premáva náhradná autobusová doprava. Tieto linky však nepremávajú podľa cestovného poriadku električkových liniek," dodal s tým, že problémom čelia i trolejbusové linky a niektoré z nich premávajú po odklonených trasách. Cestujúcim Bubla preto odporúča sledovať webovú stránku dopravného podniku.

Ďalej ozrejmil, že mesto pracuje na čo najskoršom sprejazdnení Devínskej cesty, aspoň v čiastočnom režime. Situácia sa vyhodnocuje s geológom. Prístup do Devína je naďalej možný len cez Devínsku Novú Ves. "Linka 29 je aktuálne odklonená pri Botanickej záhrade, cez Karlovu Ves a Dúbravku na svoju trasu v Devínskej Novej Vsi," dodal.

Hlavné mesto SR sa zároveň pripravuje na kulmináciu hladiny Dunaja, ktorá má nastať v pondelok 16. septembra, potenciálne až o 1,5 metra vyššie než to bolo v lete. Slovenský vodohospodársky podnik začínal podľa Bublu so stavaním protipovodňových zábran pri Karloveskej zátoke, pokračovať bude v Devíne, v Starom Meste pozdĺž Rázusovho a Vajanského nábrežia a aj v Petržalke v okolí Tyršovho nábrežia. "S výstavbou protipovodňových zábran pomáha aj náš Komunálny podnik," doplnil hovorca.

V pohotovosti sú aj cestári Bratislavského kraja. Krajská samospráva na sociálnej sieti informovala, že doprava v Mlynskej doline je v oboch smeroch vedená v jednom jazdnom pruhu. Pre popadané stromy a zaplavenú vozovku je neprejazdný horský priechod Pezinská Baba. Vodiči si majú dávať pozor na vodu na cestách.

Hladina Torysy stúpla, SHMÚ eviduje prvý stupeň povodňovej aktivity



Vzostupy hladín neobišli podľa meteorológov ani povodia na východe Slovenska. Väčšina z nich je však už v súčasnosti v poklese. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti s tým, že 1. stupeň povodňovej aktivity evidujú len na rieke Torysa v Košických Oľšanoch.

Krátko pred 12. hodinou bol vodný stav rieky Torysa na úrovni 213 centimetrov a má stále stúpajúcu tendenciu. Hranica pre 3. stupeň povodňovej aktivity je tam 400 centimetrov.

Povodňová situácia na východe Slovenska je však zatiaľ pokojná. Hydrologická výstraha 1. stupňa platí len pre okresy na Spiši a na Hornáde v okolí Košíc a tiež v Rožňave.



Polícia pomáha pri evakuácii obyvateľov v Devínskej Novej Vsi a v Kuchyni



Polícia pomáha pri evakuácii obyvateľov piatich domov v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a približne 100 osôb v obci Kuchyňa v okrese Malacky. Dôvodom sú nepriaznivé poveternostné podmienky. Prezídium Policajného zboru o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Bratislavskí policajti evakuujú obyvateľov celkovo piatich domov na Istrijskej ulici v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves," priblížili policajti.

Verejnosť upozorňujú, aby sa v dôsledku nepriaznivého počasia nezdržiavala v blízkosti stromov, tiež aby pod nimi neparkovala svoje vozidlá. "Vodičov žiadame aby dôsledne rešpektovali dopravné značenie a riadili sa pokynmi polície," zdôraznili.





Polícia upozorňuje na viaceré uzavreté cesty na Záhorí



V dôsledku nepriaznivého počasia upozorňuje Trnavská krajská polícia na viaceré uzavreté cesty na Záhorí. Vodičov vyzýva na opatrnosť, keďže sa aj na ďalších úsekoch ciest nachádza veľa vody.

Uzavreté sú cesty druhej triedy v úsekoch Podbranč - Myjava, Skalica - Zlatnícka dolina, Borský Mikuláš - Lakšárska Nová Ves či Sobotište - Vrbovce. Uzavretý je aj most medzi Holíčom a Skalicou. Naďalej je uzavretá cesta vedúca k hraničnému priechodu Moravský Svätý Ján - Hohenau.

Jeden jazdný pruh je prejazdný na ceste druhej triedy medzi Cerovou a Jablonicou a na ceste tretej triedy medzi Dechticami a Dobrou Vodou. "Na viacerých cestách v našom kraji je veľa vody, avšak najhoršia situácia je na Záhorí," upozornila polícia na sociálnej sieti.

Za kritickú označila aj situáciu v obci Sobotište, kde sú zaplavené niektoré domy. "Žiadame občanov, aby nepristupovali ku korytám riek a potokov, hladina vody stále rýchlo stúpa," zdôraznili policajti.

Vodohospodári začali v Senici s riadeným vypúšťaním vody z Kunovskej priehrady



Vodohospodári pristúpili k riadenému odpúšťaniu vody z Kunovskej priehrady nachádzajúcej sa v senickej mestskej časti Kunov. Dôvodom je situácia v obci Sobotište. Mesto Senica o tom informovalo na sociálnej sieti.

Zvýšená hladina Teplice sa v rámci Senice prejavuje vo viacerých lokalitách, napríklad v Kolónii a tiež v Čáčove. "Momentálne dobrovoľní hasiči mesta Senica sústredia sily na Teplici v mestskom parku," doplnilo mesto.


Situácia na Záhradnej ulici v Skalici sa zlepšila, prietok potoka obnovili



Situácia na Záhradnej ulici v Skalici sa zlepšila, prietok Zlatníckeho potoka po zásahu ťažkej techniky obnovili. Mesto Skalica o tom informuje na sociálnej sieti.

V nedeľu ráno sa potok vylial zo svojho koryta. Obyvatelia boli nútení preparkovať svoje autá. Samospráva ďalej upozorňuje, že cesta k prístavu pri Baťovom kanáli je zatopená a neprejazdná.

Mesto neskôr informovalo, že v prípade núdze sú v hasičskej zbrojnici verejnosti dostupné vrecia s pieskom.


Stupava žiada obyvateľov, aby si pre prípad núdze pripravili evakuačnú batožinu



Mesto Stupava v okrese Malacky žiada všetkých obyvateľov, aby si pripravili evakuačnú batožinu pre prípad núdze a vyzvania na riadenú evakuáciu, ktorú samospráva nemôže zatiaľ vylúčiť. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti.

Batožina v prípade dospelej osoby nesmie presiahnuť 25 kilogramov, v prípade dieťaťa 15 kilogramov. Dovolených je aj maximálne päť kilogramov príručnej batožiny.

Mesto z dôvodu zhoršenej povodňovej situácie vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Zatopené sú viaceré ulice či park.


Pre počasie hlási ZSSK prerušenie a meškanie vlakovej dopravy



Pre nepriaznivé počasie je železničná doprava v nedeľu na viacerých úsekoch prerušená, mnoho spojov má dlhé meškanie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na to upozorňuje na svojom webe.

"Z dôvodu nepriaznivého vplyvu počasia a zaplavených tratí na území Českej republiky (ČR) platia obmedzenia. Vlaky cez pohraničnú stanicu Čadca smer Praha nepremávajú, sú vedené len v úseku Žilina – Čadca s náhradnou súpravou. Cestujúcim odporúčame použiť spojenia do ČR cez Púchov. Vlaky cez pohraničnú stanicu Vrbovce (trať Nové Mesto nad Váhom – Myjava – Veselí nad Moravou) premávajú len po Vrbovce, ďalej do ČR sú odrieknuté. Vlaky cez ostatné prechody premávajú, ale je potrebné počítať s vyššími meškaniami," informuje ZSSK.

V dôsledku prerušenia dopravy meškajú podľa ZSSK vlaky EC 271 (Brno– Budapešť), Os 2007 (Kúty - Bratislava) mešká zo stanice Bratislava-Lamač 45 minút, R 345 (Ostrava-Svinov - Žilina) mešká zo stanice Bratislava-Lamač 32 minút.

Spoje z Vrbovíc do Hodonínu a opačne boli vplyvom počasia odrieknuté v celom úseku.

Spoj R 345 (Ostrava-Svinov - Žilina) R 345 (Ostrava-Svinov - Žilina) je odrieknutý v celom úseku, EC 142 (Žilina - Praha) je odrieknutý v úseku Čadca - Praha, SC 241 (Praha- Košice) je odrieknutý v celom úseku - nahradí ho Os 7547 v úseku Čadca - Žilina, Ex 605 v úseku Žilina - Košice.



Ohrozené sú mosty v Čadci, množstvo vody je podľa primátora obrovské



Kriticky ohrozené veľkou vodou sú podľa primátora Čadce Mateja Šimáška viaceré mosty v meste, predovšetkým na Horelici. Množstvo vody v rieke Kysuca označil za obrovské. Do záchranných prác sú zapojené všetky dostupné zložky aj technika. Radnica verí, že postupne bude rieka kulminovať.

"Mesto v noci vyhlásilo druhý a tretí povodňový stupeň na základe monitorovania situácie. Od skorého rána sú zapojené všetky zložky a dostupná technika. V kritickom ohrození sú viaceré mosty, jednu lávku nám medzi časom aj odtrhlo. Išlo o lávku pre peších na nábreží pri mestskom a vodohospodárskom podniku oproti železničnej stanici," uviedol pre TASR primátor. Uzatvorili preto viaceré cesty a snažia sa mosty zbaviť náplav.

Šéf čadčianskej samosprávy ubezpečil, že priebežne čistia aj jednotlivé rodinné domy, z ktorých podľa potreby evakuujú ľudí do pripravených mestských priestorov. Z preventívnych dôvodov tiež uzavreli dva mosty v centre mesta. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová informovala, že povodeň v Čadci neobišla ani kysucké stredisko správy a údržby ciest. "Je zaliate. Vyťahujú a zachraňujú techniku," uviedla.



Šimášek doplnil, že podľa informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu a Povodia Váhu aktuálne dopršalo a rieka by mala kulminovať. "Veríme, že sa postupne začne voda znižovať. Ide v podstate o tisícročnú vodu, a preto sú naše možnosti veľmi obmedzené. Je veľmi náročné všetko koordinovať vzhľadom na to obrovské množstvo vody," zhodnotil.

V okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto aktuálne platí tretí stupeň hydrologickej výstrahy. Podľa meraní hydrometeorológov dosahuje aktuálny stav rieky Kysuca v Čadci 383 centimetrov, v Kysuckom Novom Meste 342 centimetrov a v Turzovke 267 centimetrov.

Na snímke zaplavený most počas tretieho stupňa povodňovej aktivity na rieke Kysuca v nedeľu 15. septembra 2024 v mestskej časti Čadca-Horelica.
Foto: TASR- Daniel Stehlík


Premávka električiek je prerušená, premávajú náhradné autobusy



Pre nepriaznivé počasie platia v mestskej hromadnej doprave v Bratislave obmedzenia. Premávka električiek je prerušená. Namiesto nich premávajú náhradné autobusy s prestupom v centre mesta. Odklonenou trasou jazdia aj viaceré trolejbusy. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) na sociálnej sieti.

"Linka 1 je nahradená autobusmi po celej trase. Linka 4 je nahradená autobusmi X4 v dvoch úsekoch, Zlaté piesky - Šafárikovo námestie a Pri kríži - Šafárikovo námestie. Linka 9 je nahradená autobusmi X9 v úseku Astronomická - Šafárikovo námestie cez Obchodnú a Námestie SNP. Na Šafárikovom námestí prestup na linku X4 smer Pri kríži. Linka 3 postupne obnovuje premávku električiek, súčasne premáva aj autobusová doprava X3 v úseku Tbiliská - Blumentál. Prestupný bod je Šafárikovo námestie," priblížil.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky a poškodené trolejové vedenie premávajú odklonenou trasou tiež trolejbusy číslo 49, 64 a 71. Dopravný podnik deklaroval, že robí maximum pre čo najskoršie vyriešenie situácie.


SHMÚ: Výstrahy tretieho stupňa pred povodňami platia vo viacerých okresoch



Riziko povodní z trvalého dažďa hrozí v nedeľu vo viacerých okresoch na Slovensku. Výstrahy tretieho stupňa pred povodňami aktuálne platia pre okresy Pezinok, Trnava, Žilina- povodie rieky Rajčanka, Kysucké Nové Mesto, Čadca. Rovnako platia pre Skalicu, Senicu, Myjavu, Malacky a Bratislavu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Pre Skalicu, Senicu, Myjavu a Malacky tiež platia najvyššie výstrahy pred dažďom. S dažďom treba počítať aj v celom Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji. Rovnako v okresoch Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa, kde platia výstrahy prvého až tretieho stupňa.

Na snímke odčerpávanie vody zo zaplavenej garáže na Ulici Dona Sandtnera v Pezinku kde sa vybrežil potok. Pezinok, 15. septembra 2024.
Foto: TASR- Michal Svítok




Diaľnica D2 pri výjazde na Zohor z Bratislavy je zaplavená



Časť diaľnice D2 pri výjazde na Zohor v smere z Bratislavy je zaplavená. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti. Apeluje na opatrnosť pri jazde na diaľniciach.

"Upozorňujeme vodičov na zaplavenie časti diaľnice D2 v blízkosti výjazdu na Zohor v smere z Bratislavy. Z toho dôvodu je potrebné, aby aj na diaľniciach jazdili v tomto počasí nanajvýš opatrne," spresnili policajti.

Počasie komplikuje situáciu v celej Bratislave. Viaceré úseky ciest sú pre nepriaznivé počasie neprejazdné. Obmedzenia platia aj pre mestskú hromadnú dopravu. Premávka električiek je s výnimkou Nového Mesta prerušená. Viaceré trolejové linky premávajú odklonenou trasou.

Hasiči v Žilinskom kraji zasahovali 52-krát, najviac na Kysuciach



Profesionálni a dobrovoľní hasiči v Žilinskom kraji zasahovali za posledných 24 hodín 52-krát. Zásahy súviseli s aktuálnou poveternostnou situáciou. Najviac výjazdov mali na Kysuciach. Pre TASR to v nedeľu ráno potvrdila žilinská krajská hovorkyňa hasičov Mária Pohanková Zahatlanová.

Ako dodala, išlo o odstraňovanie spadnutých stromov, čistenie vozovky od blata po daždi, odčerpávanie vody z rodinných domov či záchranu zatopených automobilov. Pomáhali tiež pri riešení udalosti súvisiacej s poveternostnou situáciou v inom kraji.

"Celkom zasahovalo 32 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a 75 členov dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí. Nasadili sme 40 kusov hasičskej techniky," konkretizovala hovorkyňa.

Ako pre TASR uviedla žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková, čiastočne zatopenú cestu aktuálne hlásia v obci Staškov na úrovni železničného mostu. Hasiči tam podľa jej slov odčerpávajú vodu a polícia situáciu na mieste monitoruje. Zatopená je podľa Šefčíkovej tiež cesta v Čadci - Horelici. Dopravu odklonili na cestu vedúcu cez tunel Horelica.

Na snímke rozvodnená rieka Kysuca po prívalových dažďoch v Považskom Chlmci 15. septembra 2024. V Čadci v nedeľu nadránom vyhlásili tretí povodňový stupeň.
Foto: TASR- Erika Ďurčová


Viaceré úseky v Bratislave sú pre počasie neprejazdné



Viaceré úseky ciest v Bratislave sú pre nepriaznivé počasie neprejazdné. Obmedzenia platia aj pre mestskú hromadnú dopravu. Premávka električiek je s výnimkou Nového Mesta prerušená. Viaceré trolejové linky premávajú odklonenou trasou. Informovala o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti. Na vodičov apelovala, aby v prípade, ak to nie je nevyhnutné, nejazdili, respektíve išli opatrne.

Neprejazdné sú v súčasnosti ulice Bratislavská a Gbelská v Záhorskej Bystrici aj ulica Istrijská v Devínskej Novej Vsi. Uzavreté sú naďalej Devínska a Viedenská cesta. Zatopený je tiež podjazd od Patrónky k bratislavskej zoologickej záhrade. "Kritická situácia je aj na cestách medzi Borinkou, Pernekom a Stupavou," doplnili policajti.

Pre počasie je na celom území s výnimkou mestskej časti Nové Mesto prerušená aj premávka električiek. "Taktiež viaceré trolejové linky premávajú odklonenou trasou, a preto je potrebné pozerať aktuálne informácie na stránke Dopravného podniku Bratislava," dodala polícia.




Na snímke zvýšená hladina Dunaja v Karloveskej zátoke v Bratislave 15. septembra 2024.
Foto: TASR- Jaroslav Novák


Na Záhradnej ulici v Skalici sa vylial potok, potrebné je preparkovať autá



Na Záhradnej ulici v Skalici sa vylial z koryta Zlatnícky potok. Potrebné je okamžité preparkovanie áut na dopravné ihrisko. Mesto Skalica o tom informovalo na sociálnej sieti.

"Záchranné zložky sú už na ceste a v najbližších chvíľach budú odstraňovať nánosy, aby sa tok opäť uvoľnil," podotklo mesto. Cesta do Zlatníckej doliny je zaplavená a až do odvolania kompletne uzavretá. "Chatári ani návštevníci sa nesmú po tejto komunikácii premiestňovať," upozornila samospráva.


V Radošovciach zaplavilo najmenej 50 domov, hasiči intenzívne odčerpávajú vodu



V obci Radošovce v okrese Skalica v nedeľu ráno masy dažďovej vody a vody z vyliatych potokov zaplavili doteraz najmenej 50 domov.

Zo zaplavených domov intenzívne odčerpávajú vodu desiatky členov dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) obce. "Zasiahnuté sú domy najmä v spodnej časti obce. Počet zaplavených domov bude stúpať. Voda intenzívne steká po uliciach," povedal pre TASR predseda DHZ Radošovce Martin Daniška.

Voda steká aj zo susedného, vyššie položeného Koválovca, ktorý sa nachádza tri kilometre od Radošoviec. Rovnako v Koválovci, najmenšej obci na Záhorí, od rána hasiči intenzívne odčerpávajú vodu zo zaplavených domov a pivníc. V tejto lokalite naďalej intenzívne prší.

V Myjave sa vyliala rieka z koryta, platí tretí stupeň povodňovej aktivity



Na území mesta Myjava a priľahlých častiach Turej Lúky prichádza na rieke Myjava a všetkých jej prítokoch k stúpaniu vodných hladín. Prišlo k ich vyliatiu z koryta. Mesto pristúpilo k vyhláseniu tretieho stupňa povodňovej aktivity.

"Dochádza ku škodám na majetku, voda zaplavuje cesty a preteká cez premostenia," priblížilo mesto na svojom webe. Tretí stupeň povodňovej aktivity platí v nedeľu od 7.00 h.

Hovorca mesta Marek Hrin pre TASR uviedol, že hasiči v noci odstraňovali popadané konáre a stromy, pričom vietor spôsobil aj viaceré výpadky elektrickej energie. "Pod vodou je napríklad časť Trnovce, kde sú zaplavené cesty, amfiteáter a voda sa priblížila k rodinným domom. Vylial sa aj potok Smíchov, ktorý zaplavil cestu a pozemky rodinných domov v časti Turá Lúka," spresnil. Začal sa plniť suchý polder pri myjavskej nemocnici.

"Vyliala sa aj vodná nádrž v časti U Vankov. Na hrane kapacity je potok v časti Malejov, kde sa voda pomaly dostáva na cestu a tiež Ulica Žaboškreky v Myjave, kde by mohol situáciu skomplikovať krytý profil potoka Cengelka," dodal. Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja v smere na Senicu znížila rýchlosť pre vozidlá na 30 kilometrov za hodinu.



V najmenšej obci na Záhorí v Koválovci zaplavilo viacero domov, vylial sa potok



V najmenšej obci na Záhorí - Koválovec v okrese Skalica spôsobili masy vody stekajúce z polí a hôr do dediny, že sa nadránom vylial v spodnej časti obce potok. Zároveň dažďová voda tečúca z vrchu obce zaplavila viacero pivníc a domov.

"Úplne zaplavené sú štyri domy a viaceré majú kompletne zaplavený dvor a pivnice," povedal pre TASR starosta obce Koválovec Patrik Renováček. Hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) obce bojujú so živlom približne od 6.15 h.

Voda zaplavila aj detské ihrisko a dvor obecného úradu. Hasiči sú v Koválovci v pohotovosti už od štvrtka (12.9.).



Na snímke zaplavený kaštieľsky park v Stupave 15. septembra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Mesto Stupava vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity



Mesto Stupava v okrese Malacky vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka v kritických úsekoch, ohrozujúcich rodinné domy. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

"Hrozí riziko prevalenia vôd na Hlavnú ulicu a ďalšie centrálne komunikácie mesta," uviedlo mesto, ktoré zároveň ubezpečilo obyvateľov, že eviduje všetky nahlásené podnety. "Vzhľadom na mimoriadne vážnu situáciu prosíme o trpezlivosť pri ich kontrole a vybavovaní. Podnety sú vyhodnocované a priorizované podľa dostupných kapacít," podotkla samospráva.

Z dôvodu zhoršenej povodňovej situácie platí v meste až do odvolania zákaz vstupu do všetkých parkov. "Tento zákaz sa týka Kaštieľskeho parku, Malého parku aj Veľkého parku," doplnilo mesto. Okrem Kaštieľskeho parku došlo k zaplaveniu viacerých nižšie položených ulíc. "Aktuálne sú zaplavené a neprejazdné najmä ulice Záhradná, Agátová, Marcheggská, Bitúnková, Nová, Medzipotočná, Líščia, Park, Barónové, Mlynská, Budovateľská a Železničná. Zaplavená a uzavretá je aj časť Hlavnej ulice v okolí parku a mestského úradu," informovalo mesto.

Nadránom sa vylial z koryta potok Močiarka v obci Láb v okrese Malacky. Zaplavilo okolité polia a najbližšie domy. Obec na sociálnej sieti priblížila, že ráno sa podarilo potok uvoľniť a hladina mierne klesla. "Situácia je pod kontrolou a naďalej ju monitorujeme," podotkla.

Nepriaznivá situácia je v obci Pernek v okrese Malacky, kde už v sobotu (14. 9.) vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Starosta Martin Ledník TASR uviedol, že veľa miest v obci zaplavila voda. Pod vodou sú napríklad cesty a záhrady.

Komplikácie pre nepriaznivé počasie hlási aj mesto Pezinok v Bratislavskom kraji. V noci sa vylial potok na severe. "Voda zaplavila garáže, na ulici dona Sandtnera zasa zaplavila parkovisko," priblížilo mesto s tým, že hrozí aj vyliatie potoka na juhu. Evidovalo množstvo problémov s výpadkom elektriny. Ľuďom odporučilo sledovať stránku elektrární. Deklarovalo, že situáciu neustále monitorujú.

Na snímke zaplavená ulica v Stupave 15. septembra 2024.
Foto: TASR- Jaroslav Novák







Stredné školy v Haliči a Skalici čaká v pondelok riaditeľské voľno


Trnava 15. septembra (TASR) - Stredné školy v Skalici a Holíči, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), budú mať v pondelok 16. septembra riaditeľské voľno. TASR o tom informovala hovorkyňa TTSK Natália Petkáčová.

Riaditelia škôl nariadili voľno z dôvodu aktuálnej mimoriadnej situácie na Záhorí spojenej s počasím a stavom cestných komunikácií.

Riaditeľské voľno sa týka študentov škôl Spojená škola Holíč, Stredná odborná škola strojnícka Skalica, Stredná zdravotnícka škola Skalica a Gymnázium F. V. Sasinka Skalica.

Potopa na detskom ihrisku.
Foto: TASR - Dano Veselský


Pre počasie odporúčajú školám zvážiť prerušenie vyučovania



Bratislava 15. septembra (TASR) - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR odporúča školám v Bratislavskom kraji zvážiť prerušenie vyučovania a prevádzky v pondelok (16. 9.), ak to riaditelia považujú za nevyhnutné na ochranu zdravia a bezpečnosti žiakov. TASR o tom informovali z rezortu školstva.

"Vzhľadom na odporúčania ministerstiev vnútra a životného prostredia pre aktuálne počasie a vyhlásenie 3. stupňa povodňovej aktivity v Bratislavskom kraji ministerstvo školstva odporúča školám zvážiť prerušenie vyučovania a prevádzky v pondelok, ak to riaditelia považujú za nevyhnutné na ochranu zdravia a bezpečnosti žiakov," uviedli z ministerstva.

Na archívnej snímke minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).
Foto: TASR - Dano Veselský


Aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v nedeľu odporučil riaditeľom stredných škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti udeliť študentom na pondelok riaditeľské voľno.

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave na sociálnej sieti odporúča študentom, aby necestovali na internáty či na fakultu, ak to nie je nevyhnutné. "Študentom, ktorí už na internátoch sú, odporúčame sledovať aktuálne informácie na profile Internáty UK. Všetkým odporúčame dávať si pozor na padajúce stromy," vyzvala univerzita.

Zároveň informovala, že podujatie Erasmus Welcome Day v Aule UK v pondelok je zrušené. Lekárska fakulta UK predbežne začína semester podľa plánu, študentom však univerzita odporúča sledovať aktuálne správy pre prípadné zmeny. "Zamestnanci dostanú ďalšie pokyny k pracovnému režimu od svojich nadriadených," podotkli z UK.

Trasa električiek Zlaté Piesky - Stanica Nové Mesto sa čoskoro obnovia



Bratislava 15. septembra (TASR) - Dopravný podnik Bratislava (DPB) odstránil padnutý strom v obratisku Zlaté Piesky. Električková doprava na trase Zlaté Piesky - Stanica Nové Mesto by mala byť preto čoskoro obnovená v obmedzenom režime. DPB to avizoval na sociálnej sieti.

DPB rieši desiatky prípadov, preto k úplnej obnove električkovej a trolejbusovej dopravy nedôjde v najbližších hodinách. Napríklad v úseku Trhovisko - Prievozská stromy zničili desiatky metrov trolejbusovej trate. "Preto, prosíme, ak to nie je nutné necestujte a ostaňte v bezpečí doma," apeluje DPB.
V bratislavskom depe Jurajov dvor predstavili nové obojsmerné električky. Novinkami sú USB porty na nabíjanie smartfónov, nový brzdiaci systém a obojsmerné kokpity. Bratislava, 12. marca 2024.
Foto: TASR Martin Baumann

Primátor Bratislavy Matúš Vallo pripomenul, že situácia v Bratislave je naďalej zložitá. "Po celom meste sa odstraňujú následky silného nárazového vetra a dažďa počas noci vrátane viacerých zaplavených lokalít a obmedzení MHD. Bratislava sa zároveň pripravuje na kulmináciu hladiny Dunaja, ktorá má nastať zajtra (16. 9. pozn. TASR), potenciálne až o 1,5 metra vyššie než to bolo v lete," priblížil na sociálnej sieti.

Pre poškodené trakčné vedenie po páde stromov je od rána prerušená premávka električiek. Namiesto električiek premáva náhradná autobusová doprava. Tieto linky však nepremávajú podľa cestovného poriadku električkových liniek. Problémom podľa Valla čelia aj trolejbusové linky a niektoré z nich premávajú po odklonených trasách.

Aj v Senici platí 3. stupeň povodňovej aktivity pre hroziace vyliatie Teplice



Senica 15. septembra (TASR) - Pre hroziace vyliatie rieky Teplica z koryta v časti Kolónia platí v meste Senica tretí stupeň povodňovej aktivity. Uzavretá je tiež Sadová ulica a v mestskom parku pribudli protipovodňové zábrany. Samospráva o tom informovala na svojej webovej stránke.

Z bezpečnostných dôvodov je uzavretý aj most do areálu Slovenského hodvábu v časti Kolónia, keďže voda naráža do jeho konštrukcie. "Ešte pred zdvihnutím hladiny sa podarilo vyčistiť naplavené drevo a ťažká technika odstránila prekážajúce stromy," dodalo mesto.

Samospráva prosí verejnosť, aby nechodila do záplavových oblastí. "Vynechajte v týchto chvíľach a dňoch 'vychádzku' na cyklotrasu k zdvihnutému korytu Teplice - vaša prítomnosť komplikuje prácu hasičov a ostatných záchranných zložiek vrátane armády," zdôraznilo mesto.

Erik Tomáš avizuje o finančnej a humanitárnej pomoci po doznení záplav



Bratislava 15. septembra (TASR) - Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) avizuje po odznení záplav poskytnutie finančnej a humanitárnej pomoci obyvateľom v zasiahnutých oblastiach. Informoval o tom počas nedeľnej tlačovej konferencie.

Maximálna výška príspevku pre jednu domácnosť bude dvakrát 1500 eur. "Mestám a obciam vieme poskytnúť sumu vo výške 15.000 eur, z ktorej však budú povinne nakupovať materiál a ďalšie veci pre občanov," priblížil.

Pomoc bude doručovaná cez úrady práce na základe podaných žiadostí od občanov. "Úrady práce budú posudzovať rozsah škôd v každom obydlí, v každej domácnosti," ozrejmil. Celkový objem pomoci zatiaľ nie je možné vyčísliť, keďže nie sú známe vzniknuté škody.

HASIČI z Bratislavského kraja zasahovali od soboty 196-krát



Bratislava 15. septembra (TASR) - Profesionálni a dobrovoľní hasiči z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) zasahovali počas soboty (14. 9.) večera a v noci na nedeľu pri desiatkach udalostí, ktoré boli spôsobené nepriaznivou poveternostnou situáciou. Od soboty rána do nedele rána zasahovali 196-krát. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

"Kým na území hlavného mesta zasahovali počas noci najmä pri odstraňovaní spadnutých stromov na cesty, chodníky, automobily a trakčné vedenie, v okrese Malacky boli hasiči nasadení najmä pri odčerpávaní vody zo zatopených ulíc, pozemkov a pivníc," priblížil Koči. Voda tiež komplikovala aj jazdu na diaľnici D2, kritická situácia bola aj na ďalších cestách na Záhorí a aj Bratislave.
Na snímke hasiči stavajú hrádzu z vriec s pieskom 15. septembra 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

V nedeľu bolo od 6.00 do 15.30 h nahlásených už viac ako 400 udalostí, pri ktorých zasahovali hasiči v Bratislavskom kraji. V Devínskej Novej Vsi prečerpávajú vodu piatimi veľkoobjemovými čerpadlami pre posilnenie prečerpávacej stanice. Najzaplavenejšie sú obce Borinka, Marianka, mesto Stupava, mestská časť Devínska Nová Ves a obec Kuchyňa.

Hasiči boli v nedeľu privolaní aj k zatopenému vozidlu v podjazde v Mlynskej doline, kde pomáhali vodičovi dostať sa von z auta, či k zosunutému svahu v obci Marianka.

"Ďalej boli profesionálni hasiči privolaní aj do bratislavskej zoo, kde tiež odčerpávali vodu a odstraňovali nalomený strom. Zosunutý svah bol popoludní nahlásený aj v Stupave. Hasiči budú aktuálnu situáciu monitorovať aj prostredníctvom dronu," doplnil Koči.

Navrhli zriadiť účet na pomoc obciam zasiahnutým povodňami



Bratislava 15. septembra (TASR) - Na pomoc obciam a mestám zasiahnutým aktuálnymi povodňami navrhne Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriadiť transparentný účet. Predseda združenia Jozef Božik návrh predloží na utorkové (17. 9.) online rokovanie Rady ZMOS.

"Účet zriadime v priebehu nasledujúcich dní a následne zverejníme na oficiálnej webovej stránke a komunikačných kanáloch ZMOS. Transparentný účet bude určený najmä pre mestá a obce ako prejav vzájomnej solidarity," uviedol Božik. Ubezpečil, že finančné prostriedky budú použité na podporu obcí a ich obyvateľov v oblastiach postihnutých povodňami.

O rozdelení získaných zdrojov budú rozhodovať regionálne združenia ZMOS v postihnutých regiónoch a okresoch. Tým sa podľa predsedu združenia zabezpečí ich cielené a spravodlivé využitie.

Aktuálnu povodňovú situáciu, ktorá zasiahla viaceré obce Bratislavskom, Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji, ZMOS sleduje so znepokojením. Božik upozornil, že povodne spôsobujú vážne materiálne škody a predstavujú výraznú záťaž pre samosprávy, obyvateľov i celú infraštruktúru postihnutých oblastí. "Chcem vyjadriť plnú podporu mojim kolegom v samosprávach, ktorí sú v plnej pohotovosti a promptne reagujú na aktuálnu situáciu. Spoločnými silami musíme zabezpečiť, aby sme pomohli najpostihnutejším obciam a ich obyvateľom," povedal.

MOŽNÁ KONTAMINÁCIA: Ohrozená je voda zo studní aj pôdy



Bratislava 15. septembra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) varuje pred možnou kontamináciou vody zo studní aj pôdy. Uviedol to na sociálnej sieti na základe upozornenia krízového štábu.

"Krízový štáb Okresného úradu Bratislava upozorňuje na možnú kontamináciu studní, pôdy a úrody v záhradách. Odporúča tiež minimalizovať používanie kanalizácie z dôvodu správnej činnosti čistiarní odpadových vôd," priblížila krajská samospráva.

V prípade potreby núdzového zásobovania pitnou vodou sa majú ľudia podľa nej obrátiť na linku 112.

V Šaštíne mimoriadna situácia, v Kútoch 3. stupeň povodňovej aktivity



Šaštín-Stráže/Kúty 15. septembra (TASR) - V meste Šaštín-Stráže (okres Senica) platí od nedeľného rána až do odvolania mimoriadna situácia. V obci Kúty zas vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA). Samosprávy o tom informovali na svojom webe.

Mesto Šaštín-Stráže vyhlásilo mimoriadnu situáciu "z dôvodu bezprostredného ohrozenia životov, zdravia a majetku pôsobením pretrvávajúcich výdatných dažďov, silných nárazových vetrov a dosiahnutia hladiny rieky Myjava, úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity".

Kúty informovali, že prišlo k zaplaveniu viacerých častí obce, miestnych komunikácií a priestorov základnej školy. "Vyhlásenie tretieho stupňa povodňovej aktivity bolo podmienené nepriaznivou meteorologickou a hydrometeorologickou situáciou v obci," dodala samospráva.

Nepribližujte sa k vodnému toku Dunaja, polícia apeluje na ľudí



Bratislava 15. septembra (TASR) - Bratislavská polícia varuje pred tzv. povodňovou turistikou. Apeluje na ľudí, aby sa nepribližovali k vodnému toku rieky Dunaj. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

"Chvíľka nepozornosti pri snahe o čo najlepší záber vás môže stáť život. Bratislavskí policajti apelujú na občanov, aby sa nepribližovali k vodnému toku rieky Dunaj na Tyršovom, Fajnorovom nábreží, prípadne na iných miestach v blízkosti vodného toku rieky. V prípade pádu do rieky by mohli byť následky fatálne," poznamenal.



Policajti budú miesta v blízkosti Dunaja so zvýšeným pohybom osôb monitorovať. "V tejto súvislosti vyzývame na rešpektovanie pokynov zo strany hliadok Policajného zboru," dodal hovorca.
Na snímke pohľad z Mosta slobody na rieku Moravu 15. septembra 2024.
Foto: TASR - Miroslav Košírer


Výpadok dopravy hlásia aj v Čadci pre zaplavenie autobusov



Čadca 15. septembra (TASR) - Veľká voda v Čadci v nedeľu zaplavila desať autobusov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Žilina, ktoré stáli v tamojšom stredisku. Cestujúci na Kysuciach sa tak musia v najbližších dňoch pripraviť na výpadky spojov. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

"Z parkoviska sa podarilo vyviezť len dva autobusy, potom to už bolo nebezpečné. Vozidlá teraz budeme musieť odtiahnuť z Čadce do Žiliny, kde ich čaká čistenie a prísna prehliadka," vysvetlila hovorkyňa.

Dodala, že následkom tejto udalosti v najbližšom čase na Kysuciach určite nebudú premávať všetky linky. Dopravca sa napriek tomu snaží zabezpečiť spojenia v maximálnej možnej miere. "Prosíme cestujúcich, aby sledovali našu webovú stránku, kde budú vždy aktuálne informácie a overovali si, ktoré spoje pôjdu," povedala Strelcová.

Na snímke tretí stupeň povodňovej aktivity na rieke Kysuca.
Foto: TASR - Daniel Stehlík


SHMÚ: Na väčšine územia zrážky ustali, v regiónoch s úhrnmi prší stále



Bratislava 15. septembra (TASR) - Na väčšine Slovenska zrážky ustali. Prehánky sa miestami vyskytujú na západe krajiny. V regiónoch, kde napršalo najviac, teda na Záhorí a západnom okraji Bratislavy, sú však naďalej trvalé dažde. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.



"Na Záhorí a západnom okraji Bratislavy je trvalý dážď s intenzitou aj dvoch až štyroch milimetrov za hodinu, čo je aj región, kde za túto situáciu napršalo najviac. Podľa operatívnych meraní tam už od štvrtka (12. 9.) miestami spadlo 200 až 250, na stanici Pernek o niečo málo viac ako 350 milimetrov," priblížili meteorológovia.

Na snímke vyvrátené stromy pri nákupnom centre Centrál po silnom vetre a neustálom daždi 15. septembra 2024 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Výdatnejšie zrážky sa od pondelka (16. 9.) očakávajú najmä na Spiši, ale vplyvom návetria opäť i na Záhorí.


Viskupič: Zatiaľ nehrozí dočasné otvorenie premostenia Holíč - Skalica



Radošovce 15. septembra (TASR) - V súvislosti s aktuálnou povodňovou situáciou zatiaľ nehrozí, že by sa muselo pristúpiť k prerazeniu alebo otvoreniu dočasného premostenia medzi Holíčom a Skalicou. Pre TASR to uviedol predseda Trnavského samosprávneho kraja (TSK) Jozef Viskupič.

"Z hľadiska investičnej akcie, ktorú máme medzi Holíčom a Skalicou, je to nateraz najsledovanejšia akcia v regióne. Máme tam starý most a dočasné premostenie. Nateraz nehrozí situácia, že by sme museli nejakým spôsobom dočasné premostenie sanovať alebo otvárať. Verím tomu, že investor Trnavský samosprávny kraj a mesto Holíč nebudú musieť prikročiť k tomu najtvrdšiemu zásahu, čo znamená k prerazeniu alebo otvoreniu dočasného premostenia medzi oboma mestami," objasnil predseda TSK.

Ako dodal, je v úzkej komunikácii s viacerými starostami a primátormi Záhoria. "Čo sa týka Radošoviec, starostka Iveta Matúšová ma informovala o tom, že situácia z hľadiska zaplavenia či už domácností alebo verejných priestorov a samotnej dopravnej infraštruktúry je pod kontrolou. Verím tomu, že sa na tomto úseku nateraz podarí zachovať či už dopravu alebo všetky obslužnosti," priblížil Viskupič.

Podľa Matúšovej sa situácia v obci, kde v nedeľu zaplavilo približne 50 domov, už upokojila. "Boli u nás nasadení všetci členovia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Radošovce a aj z časti Vieska. Prišli pomôcť aj kolegovia zo susedných obcí, kde mali situáciu stabilizovanú. Zaplavených bolo 50 domov, ale predpokladám, že do obytných priestorov sa voda úplne nedostala. Odčerpávajú sa najmä pivnice, garáže a záhradné domčeky," priblížila.

Podľa jej slov k evakuácii neboli nútení pristúpiť. Pokiaľ sa prognóza nenaplní a nebude pršať, tak situácia by mala byť v obci stabilizovaná. V Radošovciach od ranných hodín zasahovali proti povodniam nielen príslušníci DHZ, ale aj Hasičského a záchranného zboru a Policajného zboru.

"Verím tomu, že situáciu sa nám do stredy (18. 9.) budúceho týždňa podarí zvládnuť," povedal pre TASR.
V obci Radošovce v okrese Skalica v nedeľu 15. septembra 2024 ráno masy dažďovej vody a vody z vyliatych potokov zaplavili doteraz najmenej 50 domov. Na snímke zaplavená obec Radošovce.
Foto: TASR - Ondrej Hercegh


Po dažďoch v onkologickom ústave navlhli stropy, pacienti sú v bezpečí



Bratislava 15. septembra (TASR) - Na dvoch oddeleniach v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) v Bratislave navlhli po intenzívnych dažďoch stropy. Informovalo o tom zdravotnícke zariadenie s tým, že pacienti sú v suchu a bezpečí.

"Na oddelení gynekologickej onkológie sme pre istotu vyprázdnili niektoré izby, pričom časť pacientiek išla do domáceho prostredia. Technický tím už pracuje na odstránení problémov. Na oddelení radiačnej onkológie zostali izby pacientov suché, avšak stropy sesterskej izby a jedálne pacientov vedia, že prší," uviedol NOÚ na sociálnej sieti.

Deklaroval, že komfort a bezpečnosť pacientov sú preňho na prvom mieste.


Zdravotníctvo poukazuje na hygienické požiadavky po záplavách



Bratislava 15. septembra (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) upozorňuje na základné hygienické požiadavky na ochranu zdravia po záplavách. TASR o tom informoval odbor komunikácie úradu.

ÚVZ apeluje napríklad na umývanie rúk. "Ruky si umývajte starostlivo a často. (...) Umývajte si ruky pokiaľ možno mydlom a teplou vodou po každom dotyku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi, takisto vždy pred jedlom a pitím, skôr, než sa dotknete tváre a, samozrejme, vždy pred a po použití WC," ozrejmil.

Pitnú vodu odporúča využívať na pitie, varenie (vrátane prípravy ľadu), pri manipulácii s potravinami a pri umývaní riadu, pracovného náčinia a iných povrchov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami, ale aj na čistenie zubov - avšak len takú, ktorej zdravotná bezpečnosť je spoľahlivo overená.

Všetky poľnohospodárske plodiny, ktoré boli zaplavené povodňovou vodou, kalmi a bahnom, treba podľa ÚVZ považovať za zdraviu škodlivé. Ovocie na stromoch a kríkoch, ktoré nebolo povodňovou vodou, kalmi a bahnom priamo dotknuté, možno podľa ÚVZ jesť po dôkladnom umytí pitnou vodou.

"Nejedzte potraviny zaplavené povodňovou vodou, kalom a bahnom s výnimkou potravín hermeticky balených v skle, kovových obaloch vrátane potravín hermeticky uzatvorených v tuhých plastových obaloch, pokiaľ nejavia známky poškodenia, respektíve porušenia či zmien ich vonkajšieho vzhľadu, čitateľnosti ich etikiet, tvarových deformácií a iných porušení balenia," vyzýva ÚVZ.

Ľudí tiež upozorňuje, aby nekonzumovali ani chladené či mrazené potraviny, najmä vtedy, ak v dôsledku znefunkčnenia chladiaceho alebo mraziaceho zariadenia napríklad zapáchajú, zmenia konzistenciu/skupenstvo, farbu a podobne.

Pri likvidácii následkov povodne a najmä pri práci s dezinfekčnými prostriedkami radí používať osobné ochranné pracovné pomôcky (gumené rukavice a obuv). "Zasiahnuté územie a objekty čo najskôr odvodnite. Odstráňte všetko bahno a nečistoty z povrchov mechanickým očistením a dôkladným umytím vodou," doplnil ÚVZ.

POMÁHAŤ STARÝM, BEZVLÁDNYM A DEŤOM je kľúčové pri vzniku povodne



Bratislava 15. septembra (TASR) - Pri vzniku povodne je potrebné pomáhať starým, bezvládnym a deťom bez dozoru. Chrániť treba predovšetkým zdravie, až potom majetok. Dôležité je riadiť sa pokynmi povodňových orgánov, polície, záchranárov a rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie. Vyplýva to z odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti. Vstupujte len do stojatej vody. Nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Prúd vody je veľmi nebezpečný a môže spôsobiť pri rýchlom stúpnutí hladiny utopenie. (...) Nejazdite autom v zatopenej oblasti. Auto môže byť zaplavené, strhnuté prúdom alebo náhlou prívalovou vlnou," zdôraznil úrad.

Na ľudí tiež apeloval, aby počas povodní vypli prívod elektrickej energie do domu. "Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom," podotkol. Ľudia by podľa neho nemali tiež používať otvorený oheň a fajčiť. "Svieťte len baterkou," odporučil. Zdôraznil aj potrebu používania iba zdravotne bezpečnej a spoľahlivo overenej vody. "Nikdy nekonzumujte potraviny, ktoré prišli do styku s povodňovou vodou, kalom a bahnom," skonštatoval.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Upozornil aj na dôležitosť dôkladnej hygieny. "Dôsledne dbajte na hygienu, najmä na starostlivé a časté umývanie rúk pred jedením a pitím, pred fajčením, pred a po použití WC," doplnil ÚVZ. Pri sanácii povodňových škôd treba podľa neho dbať na odporúčané pokyny orgánov verejného zdravotníctva. Pri likvidačných prácach odporučil používanie ochranných prostriedkov, a to najmä gumených rukavíc, gumeného plášťa a pevnej nepremokavej obuvi. "Okamžite treba ošetriť, predovšetkým vydezinfikovať každé zranenie a odreniny, pri rozsiahlejšom zranení vyhľadať lekára," dodal.

Situácia sa zlepšuje, Väčšina ciest na Záhorí je prejazdná



Bratislava/Trnava 15. septembra (TASR) - Situácia s dopravou v Trnavskom kraji sa zlepšuje. Väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Uzatvára sa však most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské. Informovala o tom trnavská polícia.

"Situácia na cestách sa zlepšuje, voda z ciest ustupuje a väčšina ciest na Záhorí je už prejazdná. Most pri hraničnom prechode Lanžhot - Brodské sa bude uzatvárať. Nevstupujte na most a tomuto úseku sa vyhnite," priblížila na sociálnej sieti.

Policajti na ľudí apelovali, aby sa riadili dopravnými značkami a ich pokynmi. "Jazdu prispôsobte stavu vozovky," dodali.

Viaceré cesty na Záhorí boli v nedeľu pre nepriaznivé počasie uzavreté.
Na snímke uzatvorená Devínska cesta z dôvodu záplav v Bratislave v nedeľu 15. septembra 2024.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Pri povodniach sa odporúča mať pripravenú evakuačnú batožinu



Bratislava 15. septembra (TASR) - Obyvateľom povodňami ohrozených oblastí ministerstvo vnútra odporúča, aby mali pre prípad núdze pripravenú evakuačnú batožinu. Jej obsah by mal zahŕňať základné veci, ako lieky, dokumenty, trvanlivé potraviny, pitnú vodu, ošatenie a nepremokavú obuv. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

V prípade organizovanej evakuácie by si obyvatelia mali so sebou zobrať batožinu, ktorej hmotnosť nesmie presiahnuť 25 kilogramov u dospelej osoby, 15 kilogramov u dieťaťa a ďalších päť kilogramov u príručnej batožiny.

Odporúča sa zobrať so sebou najmä osobné doklady, peniaze, platobné karty a iné cennosti, lieky, nevyhnutné zdravotnícke pomôcky, základné potraviny, pitnú vodu na dva až tri dni. Tiež predmety osobnej hygieny, vreckovú lampu, prikrývku alebo spací vak, náhradnú osobnú bielizeň, náhradný odev, náhradnú obuv a nepremokavý plášť a ďalšie nevyhnutné osobné veci.

Situácia v Lozorne je aktuálne stabilizovaná



Bratislava/Lozorno 15. septembra (TASR) - Situácia v Lozorne je momentálne stabilizovaná. "Ak neprídu veľké dažde, mali by sme to zvládnuť," uviedol vo videu na sociálnej sieti starosta obce Ľuboš Tvrdoň.

Osobne monitoroval situáciu na priehrade nad obcou, objem pritekajúcej vody má podľa jeho slov klesajúcu tendenciu.

O 20.30 h má v obci zasadnúť krízový štáb, aby zhodnotil celkovú situáciu, Tvrdoň prisľúbil aktualizovať informácie.

V obci hrozila evakuácia obyvateľov bývajúcich v blízkosti miestneho potoka.

Dážď môže väčšinu Slovenska potrápiť aj v pondelok, platia výstrahy



Na snímke muž v daždivom a veternom počasí v Bratislave 14. septembra 2024.
Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák
Bratislava 15. septembra (TASR) - Na väčšine Slovenska sa aj v pondelok (16. 9.) očakáva intenzívny dážď. Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy prvého až tretieho stupňa. Platia predbežne do pondelka 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Výstrahy tretieho stupňa pred dažďom sa týkajú okresov Malacky, Senica, Skalica a Myjava. V lokalitách sa očakávajú zrážky s úhrnom 230 milimetrov (mm). Výstrahy druhého stupňa zase platia pre väčšinu okresov Trenčianskeho kraja a okresy Bratislava, Pezinok, Senec, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Topoľčany, Žilina, Čadca, Kysucké Nové Mesto a Bytča. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj, väčšinu Nitrianskeho a Žilinského kraja a niektoré okresy Trnavského, Trenčianskeho, Prešovského i Košického kraja.

Meteorológovia okrem dažďa upozornili aj na hroziace povodne. Vydali preto hydrologické výstrahy prvého až tretieho stupňa. Tie najvyššie sa týkajú okresov Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Čadca a Kysucké Nové Mesto. V pondelok treba na západnom Slovensku rátať aj so silnejším vetrom. Pre viaceré okresy Trnavského, Nitrianskeho a Bratislavského kraja sú vydané výstrahy.

Pre počasie upozorňuje polícia na viaceré dopravné obmedzenia



Bratislava 15. septembra (TASR) - Na území Bratislavského kraja pretrvávajú viaceré dopravné obmedzenia spôsobené nepriaznivým počasím. Polícia vyzýva vodičov, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Jana Šimunková.

V rámci hlavného mesta SR je naďalej uzavretá Viedenská cesta i Devínska cesta v úseku od výjazdu na Dlhé Diely po Devín. Polícia ďalej informovala, že z dôvodu popadaných konárov a stromov je odklonená doprava z Miletičovej ulice. Ťažko prejazdná je Istrijská ulica v Devínskej Novej Vsi. Problematický je tiež úsek v okolí potoka Blatina v Pezinku.

Neprejazdné sú aj viaceré cestné komunikácie v okrese Malacky. Konkrétne príjazdová cesta do obcí Borinka a Pernek i cesty v týchto obciach. Neprejazdné cesty sú aj v úsekoch Lozorno smer Rohožník, Kuchyňa smer Pernek, Láb smer Vysoká na Morave. Doprava na moste v centre Stupavy je podľa polície striedavo púšťaná a regulovaná dopravnými policajtmi z dôvodu vysokej hladiny vody v potoku. Problémy sú aj s prejazdnosťou ciest v obci Kuchyňa.

Škody v Bratislave sú rozsiahle, v pondelok treba rátať s obmedzeniami



Bratislava 15. septembra (TASR) - V Bratislave sú v dôsledku nepriaznivého počasie rozsiahle škody. Pracuje sa na ich odstránení, no všetky nebude do pondelka (16. 9.) možné odstrániť. Uviedol to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. V pondelok treba podľa neho rátať s dopravnými obmedzeniami a pohyb po hlavnom meste minimalizovať na nevyhnutný. Apeloval tiež na rešpektovanie pokynov bezpečnostných zložiek a dopravných značení.

"Pracovníci komunálneho podniku, dopravného podniku, mestských častí a záchranných zložiek robia všetko preto, aby postupne odstraňovali z ulíc vyvrátené a polámané stromy, poškodené trakčné vedenia a ďalšie dosahy extrémneho počasia. Rozsah škôd po meste je ale skutočne rozsiahly a všetky následky určite nebude možné odstrániť do začiatku pracovného týždňa. Navyše, mnohé stromy už majú podmočenú koreňovú sústavu a môžu spadnúť aj pri slabšom vetre," priblížil. Ľudí zároveň požiadal o trpezlivosť.

V pondelok treba v Bratislave tiež počítať s dopravnými obmedzeniami aj zmenami v mestskej hromadnej doprave. Premávka viacerých električiek je podľa primátora čiastočne obnovená. Ľuďom odporučil sledovať Dopravný podnik Bratislava. "Náročná zostáva najmä situácia pri Trnavskom mýte, kde viaceré vyvrátené veľké stromy a silný vietor stále komplikujú opravu. Rovnako sa sústredíme aj na sanovanie trakčného vedenia trolejbusov. Oprava trakčného vedenia a sprejazdnenie Miletičovej ulice od Prievozskej bude pravdepodobne trvať viacero dní," doplnil.

Neprejazdná je podľa jeho slov naďalej Devínska cesta. Deklaroval, že robia všetko preto, aby na nej čo najskôr obnovili premávku aspoň v čiastočnom režime. "Poškodenie svahu je ale naozaj rozsiahle a sprejazdnenie cesty bude trvať niekoľko dní," podotkol.

Situácia je kritická najmä v Devíne a Devínskej Novej Vsi. Desiatky obyvateľov tam pre vyliatie potoku Mláka evakuovali. Vallo v tejto súvislosti poďakoval vedeniu mestských častí i záchranným zložkám za zvládnutie situácie a aj občianskemu združenie IPčko za psychologickú pomoc obyvateľom.

Počasie zanechalo škody aj v Mestských lesoch v Bratislave. "Popadali stovky stromov, sú strhnuté a poškodené viaceré lávky, zaliata Partizánska lúka," opísal Vallo. Apeloval na ľudí, aby do lesov nevstupovali a vyhýbali sa aj verejným parkom.

Informoval aj o umiestňovaní protipovodňových zábran na viacerých miestach pozdĺž Dunaja. "Do konca dňa majú byť dokončené v Karlovej Vsi, Devíne aj v Starom Meste. Zvyšné zábrany v okolí Tyršovho nábrežia majú byť dokončené v pondelok ráno, pred kulmináciou Dunaja," dodal.

Malé Leváre apelujú na šetrenie vodou s cieľom odľahčiť kanalizáciu



Malé Leváre 15. septembra (TASR) - Obec Malé Leváre v okrese Malacky apeluje na obyvateľov, aby šetrili vodou s cieľom odľahčiť kanalizáciu, ktorá je stále plná dažďovej vody. Samospráva to uviedla na sociálnej sieti.

Obecní zamestnanci riešili počas dňa poruchy na vodovodoch a snažili sa odčerpávať vodu z kanalizácie. "Žiaľ, tá je plná dažďovej vody, ktorej vypúšťanie do kanalizácie je zakázané," podotkla obec, ktorá avizuje opatrenia na zvrátenie tohto stavu.

Stav rieky Rudava síce od rána mierne narástol, ale obec neočakáva počas noci žiadne ohrozenie. "Naši dobrovoľní hasiči budú stav hladiny v Rudave cez noc monitorovať," ubezpečila samospráva s tým, že hasiči počas nedele zasahovali najmä pri zaplavených pivniciach, garážach a záhradách.

Tunajšia základná a materská škola budú fungovať v pondelok (16. 9.) v štandardnom režime.