Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Počasie

Snehová pokrývka na horách je po nočnom ochladení stabilizovaná

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Oliver Ondráš

Počasie v horstvách Slovenska začal ovplyvňovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu.

Liptovský Hrádok 27. apríla (TASR) - Snehová pokrývka v slovenských pohoriach je po nočnom ochladení dobre spevnená a stabilizovaná. Výnimkou sú severné, severovýchodné a východné svahy Tatier vo vysokých polohách (nad 1900 metrov), kde je sneh ešte stále suchý od posledného sneženia. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"V týchto lokalitách je možné uvoľniť lavínu hlavne pri väčšom dodatočnom zaťažení, a to na veľmi strmých svahoch," dodal Buliak.

Od poludnia vzhľadom na jasné počasie a vysokú polohu slnka horskí záchranári očakávajú topenie snehovej pokrývky. "To spôsobí jej premáčanie a možnosť výskytu mokrých lavín, hlavne na južne orientovaných svahoch. V týchto miestach preto od poludnia platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva," ozrejmil Buliak.

Ako doplnil, vo Fatrách je snehová pokrývka nesúvislá a lavínové nebezpečenstvo len malé.

Počasie v horstvách Slovenska začal ovplyvňovať výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Teploty v najvyšších polohách dosahovali ráno o 7.00 h mínus 13 stupňov Celzia. Fúkal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do ôsmich metrov za sekundu.