Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Počasie

VIDEO: V dolnej časti Dunaja sa očakáva vzostup vodnej hladiny

Na snímke vysoká hladina Dunaja pod hradom Devín 4. júna 2024 v bratislavskom Devíne. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V hornej časti je predpokladaný pozvoľný mierny pokles vodnej hladiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. júna (TASR) - V dolnej časti slovenského úseku Dunaja sa vo štvrtok očakáva mierny vzostup až vzostup vodnej hladiny. Kulminovať by mal počas poludňajších až podvečerných hodín v Medveďove a Komárne. V hornej časti je predpokladaný pozvoľný mierny pokles vodnej hladiny. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Za posledných 12 hodín sa v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja sa mnohých miestach vyskytli slabé zrážky, zväčša do päť milimetrov, ojedinele do osem milimetrov. V hornej časti slovenského úseku Dunaja je hladina ustálená pri vysokom vodnom stave, po dlhej kulminácii," uviedli meteorológovia.



V Devíne je podľa nich vo štvrtok o 9.00 h aktuálny vodný stav 697 centimetrov, v Bratislave je to 750 centimetrov. Doplnili, že na strednom a dolnom úseku je mierny vzostup až vzostup vodnej hladiny, pričom v Medveďove pri vodnom stave 715 centimetrov, v Komárne 609 centimetrov a Štúrove 517 centimetrov.

Na Morave meteorológovia predpokladajú mierny pokles až pokles vodnej hladiny. Na dolnom úseku Moravy v Devínskej Novej Vsi je podľa nich hladina 575 centimetrov.

SHMÚ situáciu monitoruje a informácie priebežne aktualizuje.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ostáva v súvislosti so situáciou na Dunaji aj naďalej v pohotovosti. Pre TASR to potvrdil jeho hovorca Marián Bocák. Hydrológovia podľa neho nevedia presnejšie predpovedať, koľko zrážok padne, preto výrazný pokles nepredpokladajú.