Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Počasie

V nedeľu DÁŽĎ potrápil najmä Záhorie, Kysuce a Bratislavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Viaceré obce a mestá hlásili vyliate korytá vodných tokov.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Nepriaznivé počasie komplikovalo v nedeľu situáciu najmä na Záhorí, na Kysuciach a aj v Bratislave. Viaceré obce a mestá hlásili vyliate korytá vodných tokov, zaplavené ulice, záhrady a pivnice rodinných domov. V hlavnom meste SR pokračujú so stavaním protipovodňových zábran pred očakávanou kulmináciou rieky Dunaj. V niektorých obciach pristúpili k preventívnej evakuácii časti obyvateľstva.

- Mesto Stupava v okrese Malacky vyhlásilo od nedele tretí stupeň povodňovej aktivity. Došlo k zaplaveniu Kaštieľskeho parku, aj k vyplaveniu Stupavského potoka. Mesto zriadilo počas dňa evakuačné stredisko v tamojšej základnej škole.

- Polícia počas dňa pomáhala pri preventívnej evakuácii obyvateľov viacerých domov v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves a približne 100 osôb v obci Kuchyňa v okrese Malacky.

- Na území Pezinka došlo k zaplaveniu bytového domu aj k vyplaveniu potoka Blatina. Samospráva informovala o riziku vyplavenia Rakovho potoka v Grinave. V meste vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

- Vážna situácia bola napríklad aj v obci Radošovce (okres Skalica), kde masy dažďovej vody a vody z vyliatych potokov zaplavili desiatky domov. Rieka Teplica sa vyliala z koryta v obci Sobotište (okres Senica), pri protipovodňových opatreniach tam pomáhala aj armáda. Počasie komplikovalo počas dňa situáciu aj v Myjave.

- Pod vodou sa počas nedele ocitli i viaceré oblasti v Bratislave. Vplyvom silného dažďa zaplavilo Partizánsku lúku či bratislavskú zoo, uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. Silný vietor vyvrátil množstvo stromov a odlomil konáre. V areáli Bratislavského hradu sa vplyvom poveternostnej situácie zrútila malá časť oporného múru. Na dvoch oddeleniach v Národnom onkologickom ústave v Bratislave navlhli po intenzívnych dažďoch stropy.

- V bratislavskej Záhorskej Bystrici bola najhoršia situácia na uliciach Bratislavská a Gbelská. Problémom neboli len trvajúce zrážky, ale aj voda, ktorá sa tam dostávala z okolitých Malých Karpát. Devínska Nová Ves počas dňa vyzvala obyvateľov, ktorí bývajú v tesnej blízkosti vodného toku Mláka, aby sa pripravili na evakuáciu.

- Dôsledky nepriaznivého počasia neobišli ani Čadcu na Kysuciach, kde vyhlásili tretí povodňový stupeň. Záchranné zložky od skorých ranných hodín sprejazdňovali cesty a čerpali vodu zo zaplavených pivníc. Prišlo k ohrozeniu mostov.

- V nedeľu popoludní bolo na západnom Slovensku v dôsledku nepriaznivého počasia bez elektrickej energie takmer 5000 odberných miest. Od piatka (13. 9.) postihli na západe krajiny výpadky elektriny viac ako 100.000 odberných miest. Na strednom Slovensku bolo bez elektriny približne 3150 domácností.

- Bratislava sa pripravuje na kulmináciu hladiny Dunaja, ktorá má nastať v najbližších dňoch. Pokračuje sa v stavaní protipovodňových bariér v Devíne, v Starom Meste pozdĺž Rázusovho a Vajanského nábrežia a aj v Petržalke v okolí Tyršovho nábrežia.

- Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) ubezpečil, že centrum Bratislavy by malo byť pred povodňami ochránené. Krízový štáb odporúča, aby ľudia na západnom Slovensku nepili vodu zo studní. Môže byť kontaminovaná.

- Rezort školstva odporučil školám v Bratislavskom kraji zvážiť prerušenie vyučovania a prevádzky v pondelok (16. 9.). Stredné školy v Skalici a Holíči, ktoré sú v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského kraja, budú mať v pondelok 16. septembra riaditeľské voľno.