Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Počasie

PRIPRAVTE SA NA HORÚČAVY: Teplota môže vystúpiť až na 35 stupňov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Vysoké vonkajšie teploty počas leta prinášajú viaceré zdravotné riziká.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. júna (TASR) - V okresoch Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Levice môže v stredu vystúpiť teplota na 35 stupňov Celzia. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

"Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," pripomína SHMÚ.

S vyššími teplotami však treba počítať aj na západnom Slovensku i mnohých okresoch stredného a východného Slovenska. Výstrahy prvého stupňa platia pre celý Bratislavský kraj, viaceré okresy Banskobystrického a Košického kraja a okresy Humenné a Vranov nad Topľou. Meteorológovia očakávajú, že teplota vzduchu môže dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Výstrahy platia predbežne od 13.00 do 19.00 h.

ÚVZ: Horúčavy prinášajú zdravotné riziká, možno ich eliminovať prevenciou


Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Vysoké vonkajšie teploty počas leta prinášajú viaceré zdravotné riziká. Patria medzi ne napríklad prehriatie organizmu, zvýšená telesná teplota, malátnosť, ospalosť, bolesť hlavy, závrate, nevoľnosť či zvracanie. Upozornili na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že následky horúčav možno eliminovať dodržiavaním základných pravidiel prevencie.

V horúčavách je preto podľa nich dôležité dbať na pravidelný pitný režim. Základom je čistá pitná voda. "Odporúča sa vypiť minimálne dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až tri litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia," ozrejmili odborníci.

Pozor si treba dávať aj na stravu. Mala by byť ľahko stráviteľná a s nižšou energetickou hodnotou. "Organizmus v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch. Súčasne však strava musí poskytovať dostatok živín," podotkli odborníci. Ľudia by mali byť podľa nich obozretní aj pri príprave a skladovaní potravín.

ÚVZ na ľudí tiež apeloval, aby nepodceňovali riziko úpalu a úžehu. "Pozor na zvýšenú fyzickú námahu. Robievajte si časté prestávky v tieni a v čase medzi desiatou až 16. hodinou obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Ak je to možné, fyzicky náročnú aktivitu si v období horúčav plánujte na skoré ranné hodiny, ideálne do siedmej ráno," dodala hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.



Takmer vo všetkých krajoch bol tropický deň, na západe aj tropická noc


Ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk

Vo všetkých krajoch, s výnimkou Žilinského kraja, zaznamenali v utorok (18. 6.) meteorológovia tropický deň. Maximum dosiahla teplota v Mochovciach, a to 32,2 stupňa Celzia. Na západnom Slovensku zároveň zaznamenali tropickú noc. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Počas noci sme si od horúčav zväčša vydýchli, s výnimkou západného Slovenska, kde sme na niekoľkých staniciach zaznamenali tropickú noc. V Skalici bolo minimum teploty až 22,5 stupňa Celzia," konštatuje SHMÚ s tým, že vyššie teplotné minimá na západe boli spôsobené pretrvávajúcim juhovýchodným vetrom.

Počas stredy teplota oproti predchádzajúcemu dňu podľa meteorológov stúpne ešte približne o dva až tri stupne Celzia. Rovnako tak aj vlhkosť, najmä na západe Slovenska. Dusno tak bude podľa meteorológov na väčšine územia.

"Takto nepríjemné počasie dlho nepotrvá," podotýka SHMÚ. V noci prejde cez územie Slovenska studený front, ktorý síce plošne prinesie len málo zrážok, ale prechodne prinesie suchší a chladnejší vzduch od severozápadu.