Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Počasie

V Tatrách stále platí druhý stupeň lavínovej hrozby

Na archívnej snímke príroda vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Na severných orientáciách v najvyšších polohách Vysokých Tatier sa miestami nachádza suchý sneh, prípadne firnová krusta.

Liptovský Hrádok 30. apríla (TASR) – V Tatrách v týchto dňoch prevláda druhý lavínový stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Dôvodom je dážď do výšky približne 2300 metrov nad morom, ktorý spôsobuje premočenie snehovej pokrývky. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Keďže teplé a daždivé počasie sa očakáva do konca týždňa, sneh bude na väčšine horského územia mokrý, kašovitý. Uvoľnenie lavín je v takomto prípade možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých strmých svahoch všetkých orientácií. Vyskytnúť sa môžu aj mokré samovoľné malé lavíny a splazy," konkretizoval Bešinský.

Na severných orientáciách v najvyšších polohách Vysokých Tatier sa miestami nachádza suchý sneh, prípadne firnová krusta. "Pod ňou sa môže nachádzať hlboká vrstva voľného hranatozrnného snehu, ktorý môže pôsobiť nesúdržne hlavne pri premočení snehových vrstiev," dodal Bešinský. Zdôraznil, že na južných svahoch všetkých pohorí a vo Fatrách je snehová pokrývka značne nesúvislá.

V piatok ráno bolo na horách zamračené počasie s hmlou a dažďom. Ranná teplota sa pohybovala od mínus jedného v najvyšších polohách Tatier po plus šesť stupňov Celzia na podhorí. Fúkal prevažne západný až severozápadný vietor do piatich, v nárazoch do desiatich metrov za sekundu.