Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 22. august 2024Meniny má Tichomír
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Horúčavy ešte naberú na sile

Ľudia sa osviežujú pri fontáne počas horúčav v Mestskom parku v Nitre 10. júla 2024. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pocit tepla budú ešte viac umocňovať tropické noci.

Bratislava 12. júla (Teraz.sk) - Letné horúčavy v uplynulom týždni začali razantne s maximálnymi teplotami, ktoré prekročili hranicu 35 °C.

Najvyššie maximum zaznamenali v Mužli a v Slovenskom Grobe, kde v stredu namerali 37.3 °C. Nad 37 °C vystúpila v tento deň teplota aj v Mochovciach a Somotore na východe nášho územia. Vysoké však boli nielen maximá, ale aj minimálne teploty. Ani v noci na niektorých miestach neklesla minimálna teplota pod 25 °C. Takéto noci označujú klimatológovia ako supertropické. V utorok na meteorologickej stanici Kuchyňa na Záhorí neklesla minimálna teplota pod 25.8 °C. Takýto týždeň bol po teplotnej stránke náročný najmä pre chorých a starých ľudí,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako však dodal, išlo len o úvodný vstup, ktorý predznamenal veľmi intenzívnu a dlhotrvajúcu vlnu horúčav, ktorá je ešte pred nami.

Podľa prognostických modelov by vlna horúčav mala pretrvávať počas celého budúceho týždňa, minimálne do 22. júla. No ani v poslednej júlovej dekáde by nemalo prísť k nejakému výraznému ochladeniu, pričom maximálne teploty by sa stále mali pohybovať okolo 30 °C. Osvieženie by mohli priniesť akurát o niečo chladnejšie noci. Takáto prognóza na dlhšie obdobie je však ešte značne neistá,“ vysvetlil Matejovič.

Aktuálny vývoj je podľa jeho slov spôsobený meteorologickým podmienkami, ktoré prevládajú nielen v oblasti Európy, ale aj Ázie a severnej Afriky. Na Balkáne sa v budúcom týždni očakávajú extrémne teploty, ktoré môžu dosiahnuť až 45 °C. Mimoriadne vysoké teploty sa však budú vyskytovať aj neďaleko od nás. V susednom Maďarsku meteorológovia očakávajú teploty okolo 42 °C, pričom nie sú vylúčené aj vyššie hodnoty.

Ak sa vytvoria vhodné cirkulačné podmienky, môže sa jazyk teplého vzduchu priblížiť aj k našim južným hraniciam. S veľkou pravdepodobnosťou budú teda maximá, ktoré sa vyskytli v uplynulom týždni, prekonané,“ avizoval klimatológ. „Horúčavy budú ešte viac umocňovať tropické noci, počas ktorých nebude teplota klesať pod 20, prípadne 22 °C. Budú sa však vyskytovať aj lokality, kde teplota v noci neklesne pod 25 °C. Nie je teda vylúčené ani prekonanie najvyššej minimálnej teploty z 28. na 29. júla v roku 2013, keď neklesla minimálna teplota v Piešťanoch pod 27.3 °C.“

Aj napriek tomu, že bude mimoriadne horúco, môžu sa vyskytovať aj silné búrky. Príležitostne sa k nám totiž od západu priblíži teplotné rozhranie, ktoré oddeľuje teplý vzduch nad juhovýchodnou Európou od chladnejšieho nad severozápadnou oblasťou nášho kontinentu.

Ochladzujúci efekt chladnejšieho morského vzduchu však bude takmer nulový, pretože vlhký morský vzduch sa bude rýchlo nad rozhorúčenou pevninou transformovať. Bude to pripomínať podobný efekt, ktorý môžeme pozorovať, ak vylejeme vodu na rozpálenú platňu. Okrem toho, že sa voda rýchlo vyparí, zostane vo vzduchu veľa vodnej pary. Preto okrem mimoriadne vysokých teplôt bude navyše aj dusno,“ doplnil Matejovič.

Ako dodal, už v tejto chvíli je takmer isté, že tohtoročný júl bude najteplejším júlom od začiatku meteorologických pozorovaní na našom území a kandiduje tiež na najteplejší mesiac za celé toto obdobie. Doterajší rekord držal august 1992, keď priemerná mesačná teplota v Petržalke dosiahla 26 °C.

Z bioklimatologického hľadiska bude horúčava v budúcom týždni náročná najmä pre malé deti, chorých ľudí a seniorov. Preto by sa mali vyhýbať náročnejším fyzickým aktivitám, nezdržiavať sa vonku počas najväčších horúčav a dodržiavať pitný režim. Príbytky však v takýchto extrémnych teplotných podmienkach dokáže schladiť iba klimatizácia,“ povedal Matejovič.

SOBOTA 13. 7. 2024
V noci miestami prehánky a búrky. Počas dňa jasno až polojasno a na severe miestami prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 28 °C až 35 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 14. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 32 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 15. 7. 2024
Jasno až polojasno. Ojedinele prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 27 °C až 35 °C
Z vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 16. 7. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 30 °C až 36 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 17. 7. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 26 °C až 32 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 18. 7. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 12 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 32 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 19. 7. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 11 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 26 °C až 33 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.