Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Jasná obloha praje aj kométe

Tohtoročná jeseň sa nesie v znamení kométy Tsuchinshan-ATLAS, ktorá je už viditeľná aj nad našou oblohou a očakáva sa, že bude najjasnejšou kométou za posledných 100 rokov. Foto: Teraz.sk

Kométa stráca svoju jasnosť, ešte by mala byť viditeľná voľným okom.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. októbra (Teraz.sk) - Mnohých potešilo, že október priniesol nielen príjemné počasie, ale aj oneskorenú hubársku sezónu. Navyše dni a večery bez oblačnosti umožňujú pozorovať kométu, ktorá je zrejme najjasnejšia od roku 1997.

„Počas uplynulého týždňa malo počasie ustálený charakter, pričom počas slnečných dní vystupovali maximálne teploty v nížinách na 14 až 18 °C,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. „Počas jasných nocí sa vyskytoval aj prízemný mráz, v kotlinách severného Slovenska však už namerali mráz aj vo výške jeden a pol metra nad zemou. Napríklad v Poprade vo štvrtok ráno namerali - 4 °C, cez deň však počas slnečného počasia vystúpila maximálna teplota na 13 °C. Takéto počasie je typické pre babie leto.“

Ako doplnil klimatológ, našu oblasť v uplynulom týždni ovplyvňovala tlaková výš nad východnou Európou.

„Situácia sa nezmení ani v nasledujúcom týždni. Azorská tlaková výš sa spojí s tlakovou výšou nad európskym vnútrozemím, čo vytvorí ešte ideálnejšie podmienky na ustálený charakter počasia. Je možné, že takéto poveternostné podmienky budú pretrvávať až do záveru októbra. Niekedy na prelome októbra modely avizujú zmenu, ale to je ešte ďaleko na nejakú detailnejšiu prognózu,“ vysvetlil Matejovič.

Takáto poveternostná situácia vytvára ideálne podmienky na pozorovanie rôznych astronomických úkazov. Práve v tomto mesiaci možno pozorovať kométu C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Je viditeľná aj voľným okom a na oblohe ju možno vidieť po západe Slnka nad západným obzorom.

Kométa prvý raz pozorovaná na prelome rokov 2022 a 2023, bola spočiatku viditeľná na rannej oblohe. V sobotu 12. októbra sa najviac priblížila k Zemi. Od našej planéty ju delilo približne 71 miliónov kilometrov, čo je necelá polovica priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Slnkom. Od tohto času sa kométa dá pozorovať na večernej oblohe – najprv len tesne po západe Slnka, vzhľadom na to, že rýchlo mení svojou polohu, sa však jej pobyt nad obzorom predlžuje.

Dnes (v piatok 18. októbra) zapadne približne o 21.15 h stredoeurópskeho letného času (údaj platí pre Bratislavu, napr. v Košiciach je to o cca 15 minút skôr). Zajtra t. j. v sobotu to bude až o 21.30 h SELČ.

Zároveň však kométa spolu s tým, ako sa vzďaľuje od Slnečnej sústavy, stráca svoju jasnosť. V čase najväčšieho priblíženia svojím jasom prekonala Venušu (- 4.9 mag). Aktuálne sa jej zdanlivá veľkosť pohybuje medzi 3 a 4 mag, pričom pri jasnosti okolo 6 mag objekt prestáva byť viditeľný voľný okom. Je teda lepšie hľadieť na kométu aspoň cez malý ďalekohľad.

„Pozorovacie podmienky však ovplyvňuje viacero faktorov. Na prvom mieste je to najmä tzv. svetelný smog, ktorý je silný najmä v oblasti väčších miest. Ďalším faktorom je vlhkosť vzduchu. Čím je vo vzduchu viac vodnej pary, tým sa vytvárajú vhodnejšie podmienky na vznik dymna, hmly alebo nízkej oblačnosti, ktoré znižujú dohľadnosť. Preto vhodnejšie podmienky na pozorovanie kométy budú v horských oblastiach a tiež na východe a severe Slovenska, kde bude vzduch suchší. Na juhozápadnom Slovensku sa môže miestami vytvárať nízka oblačnosť, ktorá môže pretrvať aj počas celého dňa,“ objasnil Pavel Matejovič.

Ako dodal, výskyt oblakov bude mať vplyv aj na teplotu vzduchu. Kým na miestach, kde bude slnečno, môžu maximálne teploty vystúpiť až na 18 °C, na miestach s nízkou oblačnosťou sa budú pohybovať len okolo 10 °C.

„V každom prípade sa v najbližšom týždni môžeme tešiť na ustálené počasie babieho leta, ktoré je ideálne na prechádzky, turistiku a rôzne aktivity v prírode. A k tomu navyše sa môžeme po západe Slnka kochať pohľadom aj na kométu, ak nám to okolnosti umožnia. Ideálne podmienky na jej pozorovanie budú približne do 24. októbra,“ dodal klimatológ.

SOBOTA 19. 10. 2024
Jasno až polojasno. Na západe aj viac oblačnosti.
Minimálna teplota: -1 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 9 °C až 17 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 20. 10. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -3 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 9 °C až 16 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 21. 10. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -4 °C až 4 °C
Maximálna teplota: 10 °C až 16 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 22. 10. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -4 °C až 4 °C
Maximálna teplota: 11 °C až 17 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 23. 10. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: -3 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 10 °C až 16 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 24. 10. 2024
Jasno až polojasno a hmlisto.
Minimálna teplota: -4 °C až 4 °C
Maximálna teplota: 9 °C až 15 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 25. 10. 2024
Jasno až polojasno. Zrána miestami hmlisto.
Minimálna teplota: -4 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 10 °C až 16 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.