Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Veľká noc bude typicky aprílová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na najbližší týždeň.

Zvláštnosťou Veľkej noci je jej pohyblivý termín, takže cez sviatky jari vôbec nemusí panovať jarné počasie. Ako to bude tento rok, keď sú Veľkonočné sviatky v polovici apríla?

Len pre osvieženie pamäti – Veľkonočná nedeľa pripadne na vždy na prvú nedeľu, ktorá nasleduje po prvom jarnom splne (teda po splne, ktorý nastane po dni jarnej rovnodennosti). Pri výpočte sa ráta s jarnou rovnodennosťou, ktorá pripadá fixne vždy na 21. marca – napriek tomu, že dnes tento už termín z astronomického hľadiska nezodpovedá realite a prvý jarný deň nastáva väčšinou už 20. marca. Termín Veľkej noci sa tak pohybuje medzi 22. marcom a 25. aprílom.

„Chladnejšie počasie sa počas Veľkej noci vyskytovalo v rokoch, keď pripadli na skorší marcový termín,“ uviedol pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. „Studené počasie počas Veľkej noci sa vyskytovalo napríklad v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. V roku 1977 napadol na Veľkú noc sneh aj v nížinách juhozápadného Slovenska.“

Ako však dodal Matejovič, aj v tomto storočí sme zažili niekoľko studených veľkonočných sviatkov.
„Napríklad v roku 2013, keď Veľká noc pripadla na koniec marca, napadlo na Veľký piatok teda 29. marca v Bratislave 6 centimetrov snehu. Aj vlani sa na Veľkonočný pondelok ochladilo, a hoci nebolo tak zima ako pred deviatimi rokmi, v nížinách sa miestami vyskytol mráz,“ pripomenul Matejovič.

Naopak, teplá Veľká noc sa vyskytla v rokoch, keď pripadla na neskorší aprílový termín, napríklad v rokoch 1962, keď bola 22. a 23. apríla, a tiež v rovnakom termíne v roku 2000, keď na juhozápade Slovenska vystúpili maximálne teploty až na letnú hodnotu 28 stupňov Celzia.
A ako to bude vyzerať v ďalších dňoch?

„Aktuálne počasie je typicky aprílové, často sa striedajú teplejšie a chladnejšie vzduchové hmoty. Tak to zostane aj naďalej. Počas tohtoročnej Veľkej noci začne počasie u nás ovplyvňovať mohutná tlaková výš nad Škandináviou. Medzi ňou a tlakovou nížou so stredom nad východnou Európou k nám prenikne z vysokých zemepisných šírok studený vzduch,“ vysvetlil klimatológ Pavel Matejovič. „V horských polohách sa na Veľkú noc objaví sneh a v nížinách na viacerých miestach klesnú minimálne teploty pod bod mrazu. Otepľovať by sa potom malo opäť po Veľkej noci.“

Podľa Matejoviča teda opäť zaúraduje zákon schválnosti, keď studený vzduch k nám dorazí práve na Veľkú noc – a to napriek tomu, že tento rok pripadla na neskorší, aprílový termín.

SOBOTA 16.4.2022
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota:7° až 1°C
Maximálna teplota: 7° až 15°C
SZ vietor 1 až 5 m/s

NEDEĽA 17.4.2022
Polooblačno až oblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 7° až 1°C
Maximálna teplota: 8° až 15°C
S vietor 1 až 5 m/s

PONDELOK 18.4.2022
Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky. Na severe od 600 metrov snehové.
Minimálna teplota: 6° až -1°C
Maximálna teplota: 11° až 17 °C
J vietor 1 až 5 m/s

UTOROK 19.4.2022
Občasný dážď.
Minimálna teplota: 5° až 3 °C
Maximálna teplota: 7° až 15°C
J vietor 1 až 5 m/s

STREDA 20.4. 2022
Prehánky.
Minimálna teplota: 5° až 0 °C
Maximálna teplota: 6° až 14°C
JV vietor 1 až 5 m/s

ŠTVRTOK 21.4.2022
Občasný dážď.
Minimálna teplota: 9° až 2 °C
Maximálna teplota: 7° až 15 °C
J vietor 1 až 5 m/s

PIATOK 22.4.2022
Občasný dážď.
Minimálna teplota: 5° až 3 °C
Maximálna teplota: 10° až 15 °C
J vietor 1 až 5 m/s

Zdroj: imeteo.sk