Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Dusno a teplo ešte naberú na intenzite

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 28. júna (Teraz.sk) - Silné búrky a mimoriadne výdatné zrážky, spôsobené prílevom teplého a vlhkého vzduchu od juhozápadu, zasiahli nielen Slovensko, ale aj celú strednú Európu. Významné zrážky vyvrcholili 26. júna, keď na niektorých miestach napršalo viac ako 100 mm. Teplotne nadnormálny by mal byť aj júl, pričom horúce a dusné počasie s búrkami nás bude sprevádzať celé leto.

"Teplo a dusno. Tak by sa dalo charakterizovať počasie v priebehu tohtoročného júna. Kombinácia teplého a vlhkého vzduchu bola príčinou silných búrok, s ktorými boli spojené mimoriadne výdatné zrážky. Takéto prejavy počasia sa vyskytovali nielen u nás, ale aj v celej strednej Európe. Výsledkom bolo aj zvýšenie hladiny Dunaja," uviedol pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič. Vysvetlil, že za extrémnymi prejavmi počasia bol prílev teplého a vlhkého vzduchu, ktorý na Slovensko prúdil od juhozápadu: "Povrchové vody Atlantického oceánu sú totiž stále vysoko nad normálom a silne nadnormálna je aj teplota Stredozemného mora. Z hladiny oceánov a morí sa preto do atmosféry vyparilo veľa vodnej pary. Ak sa vytvoria vhodné poveternostné podmienky, môže sa vodná para premeniť na výdatné zrážky."

Mimoriadne intenzívne zrážky zasiahli Slovensko v stredu 26. júna, pričom na niektorých meteorologických staniciach namerali za jeden deň viac ako 100 mm zrážok. "V Nových Zámkoch to bolo podľa meraní SHMÚ až 123 mm. Na niektorých miestach mohli byť úhrny zrážok ešte vyššie," uviedol klimatológ. Takéto denné úhrny zrážok sú podľa neho extrémne vzácne a vyskytujú sa priemerne raz za 500 rokov.

Podľa priebežných údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu zaznamenaných v júni 2024 sa v Nitre očakáva najvyšší mesačný úhrn zrážok od roku 1961. Od 1. do 26. júna tam napršalo 226,7 mm, čo znamená, že doterajší rekord 158 mm z mája 2010 bude výrazne prekonaný. Priemerný ročný úhrn zrážok v Nitre za obdobie 1991 – 2020 pritom predstavuje 559 mm, takže približne 40 % ročného úhrnu zrážok spadlo len za necelý jeden mesiac.

Teplé a dusné počasie bude podľa predpovedí cez víkend ešte intenzívnejšie, pričom maximálne denné teploty dosiahnu až 35 °C. V pondelok by mal územím Slovenska prejsť studený front, ktorý prinesie ďalšie búrky, sprevádzané nebezpečnými meteorologickými javmi ako intenzívne dažde, krupobitie a silný vietor. "Po prechode frontu by sa malo ochladiť, no maximálne teploty budú stále dosahovať letné hodnoty v intervale 24 až 28 °C," priblížil.

Pondelok odštartuje druhý letný mesiac, ktorý by mal byť podľa dlhodobých prognóz taktiež teplotne nadpriemerný. Jún skončí s odchýlkou 2 až 3 stupne nad dlhodobým priemerom a očakáva sa, že podobná odchýlka bude aj v júli.

Počasie po 5. júli je však nejasné. Podľa Matejoviča niektoré prognostické modely naznačujú, že od juhozápadu by mal postupne zosilnieť prílev teplého, pôvodom tropického vzduchu. "Okrem vysokých teplôt však treba stále rátať aj so silnými búrkami. Teda dusné počasie nás zrejme bude sprevádzať počas celého tohto leta, ktoré by malo skončiť ako teplotne nadnormálne. Na miestach, kde sa vyskytnú silné búrky, môže byť leto aj rekordne vlhké," dodal.

SOBOTA 29. 6. 2024
Jasno až polojasno a teplo.
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 32 °C
J vietor až 15 až 35 km/h

NEDEĽA 30. 6. 2024
Jasno až polojasno a veľmi teplo. Popoludní od západu pribúdanie oblačnosti a búrky, ktoré budú aj intenzívne.
Minimálna teplota: 15 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 26 °C až 33 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 1. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 14 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 20 °C až 27 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 2. 7. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach búrky, prehánky a dážď.
Minimálna teplota: 12 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 21 °C až 28 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 3. 7. 2024
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 7 °C až 15 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 24 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 4. 7. 2024
Oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď.
Minimálna teplota: 6 °C až 13 °C
Maximálna teplota: 14 °C až 22 °C
Z vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.