Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Koniec úľavy, schyľuje sa k extrémom

Archívna snímka. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Momentálne sa nedá odhadnúť, kedy nastupujúca vlna intenzívnych horúčav skončí. Okrem pevniny sú veľmi teplé aj moria a oceány.

Bratislava 5. júla (Teraz.sk) – Hoci bol jún ako prvý letný mesiac teplejší v porovnaní s dlhodobým priemerom, zároveň nepriniesol výraznejšiu vlnu horúčav. „Jún ako celok však skončil ako teplotne silne nadnormálny, pričom jeho priemerná teplota bola asi 3 °C nad dlhodobým priemerom. Prvá polovica tohto roka bola zároveň najteplejším prvým polrokom, teda obdobím od januára do júna, od začiatku meteorologických pozorovaní na našom území,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako dodal, na juhozápadnom Slovensku sa v minulom mesiaci vyskytli búrky, pri ktorých spadlo aj viac ako 100 mm zrážok. Jún bol preto na niektorých miestach aj rekordne vlhký. Toto leto bude potom aj naďalej v znamení, dusna, horúčav a silných búrok. Predovšetkým však treba rátať s tým, že júl prinesie oveľa viac tropických dní, teda dní s maximálnou teplotou vzduchu 30 a viac stupňov Celzia.

„Po prechode studeného frontu sa na začiatku tohto týždňa príjemne ochladilo. Od severozápadu k nám prenikol chladnejší a suchší vzduch, vplyvom ktorého sa aj v nížinách juhozápadného Slovenska minimálne teploty priblížili k 10 °C. V porovnaní s koncom júna to bol veľký rozdiel. Napríklad kým v Moravskom Svätom Jáne v posledný júnový deň neklesla minimálna teplota pod 25 °C, o tri dni tam mali v noci menej ako 11 °C,“ priblížil Matejovič. Mierne ochladenie, ktoré k nám zavítalo v prvých júlových dňoch, však už dlho nepotrvá. Teploty už cez víkend prekročia 30 °C.

„Oveľa výraznejšie oteplenie potom prognostické modely očakávajú v budúcom týždni. Od juhozápadu a juhu postupne zosilnie prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu. Euroázijská pevnina a severná Afrika sú už dlhší čas doslova rozpálené. Teploty tu bežne vystupujú nad 40 °C, a to aj v vo oblastiach, kde to nie je bežné. Tento veľmi teplý vzduch sa tlačí aj do strednej a východnej Európy, pričom mimoriadne vysoké teploty sú očakávané najmä na Balkáne a Ukrajine,“ vysvetlil klimatológ.

Nad Čechami a Nemeckom by sa malo zároveň vlniť teplotné rozhranie, ktoré bude oddeľovať veľmi teplý vzduch na juhovýchodnou časťou Európy od chladnejšieho nad severozápadnou oblasťou nášho kontinentu.

V jeho blízkosti sa očakávajú silné búrky sprevádzané nebezpečnými meteorologickými javmi, ako prívalové zrážky krupobitie a silný vietor. Prechodne sa uvedené teplotné rozhranie priblíži aj k nášmu územiu. Vlhký vzduch nad rozhorúčenou pevninou tu vytvorí podmienky na vznik silných búrok. Búrky však úľavu od horúčav neprinesú, skôr naopak. Kombinácia vlhkého a horúceho vzduchu spôsobí, že na pocit bude silné dusno. Kým cez deň sa očakávajú maximálne teploty okolo 35 °C, pričom nie sú vylúčené aj vyššie maximá, v noci sa budú minimálne teploty pohybovať v intervale 20 až 25 °C. Takéto meteorologické podmienky predstavujú značnú záťaž pre ľudský organizmus, čo sa týka najmä starších a chorých ľudí,“ avizoval Pavel Matejovič.

Očakávaná vlna horúčav by teda mala byť oveľa intenzívnejšia a dlhšia ako tá, ktorú sme zažili v druhej polovici júna a nedá sa odhadnúť, kedy sa skončí. Okrem pevniny sú totiž veľmi teplé aj moria a oceány, z ktorých sa vyparilo veľa vodnej pary. Aj preto nad Atlantikom vznikajú hlboké tlakové níže a hurikány. Napríklad v karibskej oblasti sa v uplynulom týždni vytvoril veľmi silný hurikán Beryl. Ide o najskorší hurikán v histórii záznamov, keďže hurikánová sezóna tu zväčša začína až v auguste a septembri. V atmosfére je veľa energie, preto by sme mali byť v lete pripravení na extrémne prejavy počasia, teda na horúčavy i na silné búrky,“ dodal klimatológ Pavel Matejovič.



SOBOTA 6. 7. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 10 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 31 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 7. 7. 2024
Polooblačno až oblačno. V priebehu dňa postupne na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 13 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 24 °C až 31 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 8. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť a na mnohých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 11 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 32 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 9. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo aj búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 32 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 10. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 11 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 32 °C
Premenlivý vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 11. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť. Prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 13 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 28 °C až 32 °C
Vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 12. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 12 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 29 °C
Vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.