Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 3. september 2024Meniny má Belo
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Bude teplo, no v noci sa bude dať aj vyvetrať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Bratislava 19. júla (Teraz.sk) – V uplynulom týždni pokračovala vlna horúčav, ktorá trvá bez prerušenia už od 6. júla. Počas nej v každom dni na väčšine meteorologických staníc, ktoré ležia v nižších polohách, vystúpila maximálna denná teplota aspoň na 30 °C. "Boli však aj dni, keď teplota vystúpila na oveľa vyššie hodnoty. Podľa meraní SHMÚ vystúpila dňa 12. júla na meteorologickej stanici Mužla neďaleko Štúrova maximálna teplota až na 37.9 °C. Bola to zároveň zatiaľ najvyššia teplota tohto leta," uviedol klimatológ Pavel Matejovič. Dodal, že aj na iných staniciach zaznamenali v tento deň veľmi vysoké hodnoty, pričom 35 °C a viac namerali na 10 meteorologických staniciach SHMÚ.

Klimatológ pripomína, že aktuálna vlna horúčav sa vyznačuje viacerými mimoriadnymi prejavmi počasia. Netýka sa to len maximálnych, ale najmä minimálnych teplôt. "Noc, keď teplota neklesne pod 20 °C, označujú klimatológovia ako tropickú. Takýchto nocí sa počas tohto mesiaca na viacerých staniciach vyskytlo viac ako 5 a stále pribúdajú," upozorňuje klimatológ. Ďalej pripomína, že ešte mimoriadnejším javom je neprerušená séria tropických nocí. Napríklad na meteorologickej stanici Bratislava, letisko zaznamenali už 10 dní, keď teplota v uvedom období neklesla pod 20 °C. Niekoľkodňové neprerušené série tropických nocí sa aktuálne vyskytujú aj na východe Slovenska. Presné údaje však budú k dispozícii až po skončení aktuálnej vlny horúčav. Počasie s dlhým trvaním tropických nocí je typické pre stredomorskú klímu. Pripomína, že na území Slovenska sa nikdy v histórii meteorologických pozorovaní takáto klimatická anomália nevyskytla.

"Mimoriadne vysoká je aj priemerná teplota prvej polovice júla. Do 17. júla bola priemerná teplota v Hurbanove 25.5 °C, čo je už o 1 °C viac ako doterajší júlový rekord. Táto hodnota sa pravdepodobne ešte zvýši," pripomína klimatológ Pavel Matejovič. Júl sa tak s veľkou pravdepodobnosťou stane najteplejším júlom v histórii meteorologických pozorovaní na väčšine meteorologických staníc na Slovensku.

Neprerušené trvanie tropických nocí je umocňované aj dusnom. "Vo vzduchu je totiž veľa vodnej pary, ktorá sa vyparila z rekordne teplých oceánov. Teploty preto ani nemusia dosahovať nejaké extrémne hodnoty, aby bolo na pocit veľmi nepríjemne," hovorí klimatológ. Napríklad pri teplote 28 °C stačí, ak je relatívna vlhkosť 50 %, aby sme mali pocit dusna. Uplynulý týždeň sa však vyskytli dni, keď pri uvedenej teplote bola relatívna vlhkosť viac ako 70 %, čo je už veľmi silné dusno. Takéto podmienky predstavujú veľmi vysokú záťaž najmä pre malé deti, chronicky chorých ľudí a seniorov. Ak je ľudský organizmus dlhodobo vystavený takýmto podmienkam, môže prísť k jeho prehratiu a rôznym zdravotným komplikáciám.

Klimatológ Pavel Matejovič tiež hovorí, že kombinácia vlhkého a teplého vzduchu vytvára ideálne meteorologické podmienky na vznik silných búrok, ktoré mali na viacerých miestach Slovenska ničivé účinky, či už sa to týkalo prívalových dažďov, krupobitia, alebo silného vetra.

"V strede budúceho týždňa by sa malo prechodne ochladiť, pričom znížiť by sa mali najmä minimálne teploty, v noci sa teda bude môcť konečne vetrať. No v závere tohto mesiaca by sa horúčavy mali opäť vrátiť...," dodal na záver.

SOBOTA 20. 7. 2024
Prevažne premenlivá oblačnosť.
Minimálna teplota: 14 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 24 °C až 30 °C
Z vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 21. 7. 2024
Jasno.
Minimálna teplota: 12 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 24 °C až 31 °C
JZ vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 22. 7. 2024
Jasno až polojasno. V priebehu dňa postupne viac oblačnosti a prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 27 °C až 34 °C
JZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 23. 7. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach búrky.
Minimálna teplota: 11 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 22 °C až 29 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 24. 7. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 12 °C až 17 °C
Maximálna teplota: 22 °C až 28 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 25. 7. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 17 °C až 25 °C
Maximálna teplota: 7 °C až 14 °C

PIATOK 26. 7. 2024
Občasný dážď
Minimálna teplota: 8 °C až 15 °C
Maximálna teplota: 16 °C až 24 °C

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.