Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Zažívame extrémne teplé leto

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Bratislava 23. augusta (TASR TV) - Vo štvrtok nám prechodné ochladenie pripomenulo, aké počasie u nás v minulosti prevládalo v druhej polovici augusta.

Maximálne teploty nikde na území Slovenska nedosiahli 30 °C, pričom ochladenie sme pocítili najmä v nočných hodinách. V piatok ráno klesla minimálna teplota v Moravskom Svätom Jáne na 10 °C. Vlna horúčav, ktorá na Slovensku trvala nepretržite od 6. augusta, si tak aspoň na jeden deň dala pauzu. "No už piatok odštartuje ďalšiu vlnu horúčav, ktorá podľa aktuálnych prognostických modelov bude pretrvávať počas celého budúceho týždňa. Počas nej sa budú opäť maximálne teploty pohybovať na juhu Slovenska okolo 35 °C, pričom nie sú vylúčené ani hodnoty nad touto hranicou," hovorí klimatológ Pavel Matejovič.

Záver augusta by mal byť mimoriadne horúci s teplotnou odchýlkou okolo 10 °C nad dlhodobým priemerom. "Po rekordne teplom júli bude teda nasledovať aj rekordne teplý august," myslí si klimatológ. Rekordne teplé však má byť podľa klimatológa celé leto (jún-august). Jeho priemerná teplota dosiahne na juhu Slovenska hodnotu okolo 23.5 °C a prekoná tak doteraz najteplejšie leto, ktoré sa u nás vyskytlo v roku 2019. Matejovič si myslí, že veľmi teplé počasie by malo potom pokračovať aj v úvode septembra. "Nad východnou a severnou Európou sa bude udržiavať blokujúca tlaková výš, ktorá bude brániť chladnejšiemu a vlhkému vzduch pri postupe do vnútra európskeho kontinentu. Zároveň bude po jej zadnej strane prúdiť od juhu veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch," vysvetľuje Matejovič.

Mimoriadne teplé leto však bude pokračovať aj na Balkáne a v oblasti Stredomoria. Teplota Stredozemného mora dosiahla v auguste na niektorých miestach až neuveriteľných 31 °C a dokonca aj v severnom Jadrane namerali 29 °C. Klimatológ ďalej vysvetľuje, že takéto vysoké teploty morí sú skôr typické pre Červené more a Perzský záliv. "Z teplej vody sa možno radovali dovolenkári, no takéto podmienky zároveň predstavujú veľké riziko aj pre strednú Európy. Z veľmi teplého mora sa totiž vyparuje aj viac vody, ktorá sa dostáva do atmosféry," dopĺňa Matejovič.

"Ak tento teplý a vlhký vzduch prenikne aj k nám, môže spôsobiť vznik intenzívnych búrok sprevádzaných prívalovými dažďami a inými nebezpečnými meteorologickým javmi," objasňuje klimatológ. Ak sa vytvoria vhodné poveternostné podmienky, s intenzívnymi zrážkami môžeme byť potom konfrontovaní aj počas jesene. Matejovič však hovorí, že sa v tejto chvíli nedá predpovedať, kde sa najvyššie úhrny zrážok vyskytnú. Mohli sme sa podľa neho o tom presvedčiť aj počas tohto mesiaca, keď na niektorých miestach Slovenska spadlo pri búrkach aj viac ako 50 mm zrážok.

"Horúci záver augusta tak bude len pokračovaním extrémne teplého leta a dá tak za ním symbolickú bodku," dodáva klimatológ.


SOBOTA 24. 8. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 15 °C až 21 °C
Maximálna teplota: 27 °C až 34 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 25. 8. 2024
Jasno až polojasno. V priebehu podvečera na krajnom západe možnosť prehánok, či búrok.
Minimálna teplota: 15 °C až 23 °C
Maximálna teplota: 29 °C až 34 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 26. 8. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 14 °C až 20 °C
Maximálna teplota: 23 °C až 28 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 27. 8. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: 10 °C až 16 °C
Maximálna teplota: 22 °C až 28 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 28. 8. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 11 °C až 17 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 33 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 29. 8. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 11 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 27 °C až 34 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 30. 8. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 10 °C až 17 °C
Maximálna teplota: 27 °C až 34 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.