Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Rekordné leto, horúčavy nie a nie sa skončiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Už rok zažívame extrémne teplé počasie, ktoré u nás panuje od jesene vlaňajšieho roka.

Bratislava 30. augusta (Teraz.sk) - Hoci sa v sobotu skončí meteorologické leto, aktuálne počasie pripomína skôr jeho vrchol leta, pričom zažívame ďalšiu z vĺn horúčav, počas ktorej na niektorých staniciach dosahujú maximálne denné teploty vzduchu 35 °C.

„Takéto vysoké teploty sú na prelome augusta a septembra veľmi nezvyčajné. Vlna horúčav by mala pokračovať aj v budúcom týždni, mierne ochladenie sa môže vyskytnúť v jeho závere a skôr by ho mali pocítiť obyvatelia západného a severného Slovenska,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Ako uviedol, tohtoročné leto (teda obdobie od júna do augusta) sa skončí ako najteplejšie v histórii meteorologických meraní na našom území.

„V Hurbanove dosiahne jeho priemerná teplota asi 23.7 °C a prekoná tak doteraz najteplejšie leto z roku 2019 približne o pol stupňa. Maximálnu teplotu tohto leta namerali v Mužli, kde 14. augusta vystúpila teplota na 38.3 °C. Nebola to síce rekordná teplota a ani nebola počas tohto leta dosiahnutá štyridsiatka, no aj takáto hodnota je veľmi vysoká a v minulosti sa vyskytovala len veľmi zriedka,“ doplnil Matejovič.

Veľmi nepríjemné boli počas tohto leta tropické noci, keď teplota ani v nočných hodinách neklesala pod 20 °C. Negatívne na ľudský organizmus vplývalo aj silné dusno, pri ktorom nemusia byť dosahované nejaké extrémne teploty, no vysoká koncentrácia vodnej pary v atmosfére pri teplotách okolo 28 °C enormne zvyšuje teplotnú záťaž. Podľa Matejoviča sú takéto podmienky typické skôr pre klímu tropických a subtropických oblastí. Bez klimatizácie nie je pri dusnom počasí možné efektívne vetranie ani v nočných hodinách, pretože vlhký vzduch neprináša žiadnu úľavu.

„V podstate už rok zažívame rekordne teplé počasie, ktoré u nás panuje od jesene vlaňajšieho roka. Všetky ročné obdobia, ktoré po nej nasledovali, boli rekordne teplé. Či bude po extrémne teplom lete nasledovať aj extrémne teplá jeseň sa v tejto chvíli nedá predpovedať. Globálny rast teploty vzduchu je však v tomto roku taký výrazný, že ani takáto možnosť sa nedá vylúčiť. Nakoniec nás o tom presviedča počasie počas celého tohto roka,“ vysvetlil klimatológ.

Problémom však nie sú iba vysoké teploty, ale aj sucho. Na viacerých staniciach spadlo v auguste len málo zrážok a navyše vysoké teploty umocňujú výpar vody z pôdy. Veľké sucho je aj v hlbšej vrstve pôdy (40-100 cm), kde dosahuje na väčšine územia nasýtenie pôdy vodou menej ako 30 %. Tento nepriaznivý stav by mohli zmeniť len výraznejšie veľkoplošné zrážky. Zrážky spojené s búrkami totiž zasahujú len obmedzené lokality a počas intenzívnych dažďov voda nedokáže efektívne vsiaknuť do zeme. Kombinácia vĺn horúčav a sucha sa opakuje každoročne, čo negatívne vplýva na ekosystémy.

„Noci sa postupne predlžujú, teda je len otázkou času, keď sa tento jav začne výraznejšie prejavovať. Aj v prípade, že by veľmi teplé počasie malo pretrvávať i v septembri, vďaka dlhším nociam by už malo byť znesiteľnejšie,“ avizoval klimatológ Pavel Matejovič.

SOBOTA 31. 8. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 14 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 26 °C až 34 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 1. 9. 2024
Jasno až polojasno. V priebehu dňa miestami prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 23 °C
Maximálna teplota: 29 °C až 34 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 2. 9. 2024
Jasno až polojasno. Počas popoludnia na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 34 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 3. 9. 2024
Jasno až polojasno. Počas popoludnia na viacerých miestach prehánky a búrky.
Minimálna teplota: 15 °C až 23 °C
Maximálna teplota: 28 °C až 35 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 4. 9. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 14 °C až 24 °C
Maximálna teplota: 27 °C až 34 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 5. 9. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 15 °C až 22 °C
Maximálna teplota: 29 °C až 35 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 6. 9. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 13 °C až 19 °C
Maximálna teplota: 28 °C až 34 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.