Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Kedy sa skončia tieto horúčavy?

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Teraz.sk prináša predpoveď počasia na nasledujúci týždeň.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. septembra (Teraz.sk) - Meteorologické leto sa síce skončilo už 31. augusta, no počasie v úvode septembra tento fakt ignorovalo. Vysoké však neboli len maximálne teploty, ktoré sa na juhu Slovenska pohybovali okolo 35 °C, ale mimoriadne teplé boli aj noci, a to aj napriek tomu, že noci sú už výraznejšie dlhšie, ako pred mesiacom.

"Vo štvrtok sa vyskytla historicky najteplejšia septembrová noc u nás prinajmenšom od roku 1961. V Piešťanoch a Kuchyni v tento deň neklesla minimálna teplota pod 24 °C, ale veľmi teplá noc bola v stredu a štvrtok aj na iných miestach Slovenska. Napríklad v Bratislavskej Mlynskej doline nekleslo minimum pod 23.4 °C a na niektorých meteorologických staniciach zaznamenali prvýkrát v histórii septembrovú tropickú noc, keď teplota neklesla pod 20 °C, " hovorí klimatológ Pavel Matejovič. Podľa analýzy SHMÚ to bolo v Jaslovských Bohuniciach, Kamanovej, Košiciach, Čaklove, Trebišove, Somotore a Michalovciach.

Veľmi teplé počasie bolo spôsobené prílevom veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu, ktorý k nám prúdil na prednej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou. Klimatológ tiež vysvetľuje, že nad východnou a severnou časťou Európy sa zároveň nachádzala blokujúca tlaková výš, ktorá zabraňovala prílevu chladnejšieho morského vzduchu z Atlantiku. Preto veľmi teplo nebolo len u nás, ale aj na Balkáne, kde dosahovali maximálne teploty až 38 °C.

Poveternostná situácia sa však v budúcom týždni zmení. "Blokujúca tlaková výš ustúpi na východ, čím sa vytvoria podmienky, aby sa chladnejší morský vzduch dostal aj do vnútrozemia Európy. Zároveň k nám postupne začne od severozápadu prúdiť studený morský vzduch. Teploty sa v prvej polovici budúceho týždňa znížia asi o 5 °C až 10 °C," vysvetľuje Matejovič. Ďalšie ochladenie modely predpokladajú v závere budúceho týždňa, kedy by sa maximálne teploty aj na juhu Slovenska mali pohybovať len okolo 20 °C. Veľmi citeľne by sa malo ochladiť aj v noci, pričom minimálne teploty by mali klesnúť na 5 až 10 °C. "Teda už sa prejaví efekt dlhších jesenných nocí. Oproti aktuálnemu stavu teda pôjde o veľmi výrazný pokles teploty a počasie bude viac zodpovedať aktuálnemu ročnému obdobiu," hovorí Matejovič.

Otázne sú podľa neho atmosférické zrážky. Po rekordne teplom lete a na zrážky chudobnom auguste sucho spôsobuje veľmi vážne negatívne dôsledky na celom ekosystéme, pričom listy na stromoch začínajú predčasne opadávať, tráva je spálená a krajina vyprahnutá. "Podľa prognostických modelov by malo ochladenie v budúcom týždni priniesť so sebou aj dážď, výdatnosť zrážok sa však nedá na tak dlhú dobu predpovedať," spresňuje klimatológ.

Budúci týždeň bude teda v znamení zmeny. Po troch horúcich mesiacoch sa konečne dočkáme osvieženia. "Určite ho privítajú mnohí, ktorí boli počas rekordne teplého leta v rozhorúčených príbytkoch konfrontovaní s teplotami, ktoré veľmi znepríjemňovali normálne fungovanie," dodal na záver klimatológ.

SOBOTA 7. 9. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: 13 °C až 20 °C
Maximálna teplota: 25 °C až 31 °C
JV vietor až 15 až 35 km/h

NEDEĽA 8. 9. 2024
Jasno až polojasno. V priebehu večera na západe možnosť búrok.
Minimálna teplota: 13 °C až 20 °C
Maximálna teplota: 24 °C až 30 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 9. 9. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a postupne na viacerých miestach dážď, spočiatku aj búrky. Ochladenie
Minimálna teplota: 13 °C až 20 °C
Maximálna teplota: 22 °C až 27 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 10. 9. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a miestami dážď. Ojedinele aj búrky.
Minimálna teplota: 10 °C až 16 °C
Maximálna teplota: 15 °C až 22 °C
SV vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 11. 9. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 10 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 17 °C až 24 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 12. 9. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď a búrky.
Minimálna teplota: 10 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 20 °C až 27 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 13. 9. 2024
Veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď a búrky.
Minimálna teplota: 11 °C až 18 °C
Maximálna teplota: 19 °C až 25 °C
SZ vietor až 15 až 35 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.