Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREPOVEĎ POČASIA: Nemusí byť babie leto, stačí ak je príjemne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Ak je vo vzduchu veľa vodnej pary, nedá sa na jeseň očakávať, že slnečné počasie bude bez prerušenia pretrvávať viac ako 5 dní.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. októbra (Teraz.sk) - Pokojné jesenné dni, červené a žlté listy vznášajúce sa v tichom bezvetrí, ranný opar či dokonca hmla a posledné lúče slnka, na ktorých sa môžeme vyhrievať – tak nejako vyzerá vžitá predstava o jesennej idylke. Tohtoročný október ju napĺňa takpovediac vzorne. Otázkou je, čo nás čaká s príchodom nasledujúceho mesiaca.

„Už dva týždne pokračuje ustálené jesenné počasie, aj keď vždy nemá charakter typického babieho leta. Naša oblasť bola zväčša pod vplyvom tlakových výší, ktoré sa nachádzali v priestore strednej a východnej Európy,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

„No ani anticyklonálna poveternostná situácia nemusí byť najmä na jeseň a v zime spojená so slnečným počasím. Najmä na jeseň sa totiž zvyknú vytvárať inverzné situácie, ktoré bývajú spojené s hmlami a nízkou oblačnosťou. A tak kým na horách býva pri takýchto situáciách slnečno, v nižších polohách je často veľa oblačnosti, z ktorej môžu vypadávať aj slabé zrážky vo forme mrholenia alebo slabého dažďa,“ vysvetlil odborník.

Ako dodal, v polovici tohto týždňa navyše prechádzal cez naše územie nevýrazný zvlnený studenýfront, ktorý sa prejavil najmä na západnom Slovensku. Teda nedá sa povedať, že počasie by celkom zodpovedalo babiemu letu.

„Babie leto však nie je klimatologicky presne definované a nemusí sa vyskytovať ani na celom území Slovenska. Nedajú sa ani určiť nejaké záväzné kritériá, podľa ktorých by sa dalo určovať jeho trvanie. Navyše ak je vo vzduchu veľa vodnej pary, nedá sa na jeseň očakávať, že slnečné počasie bude bezprerušenia pretrvávať viac ako 5 dní,“ doplnil Matejovič.

Teploty sú však na toto ročné obdobie veľmi príjemné, pričom maximá pri zmenšenej oblačnosti v nížinách počas uplynulého týždňa vystupovali až na 20 °C. Nízke však neboli ani minimálne teploty, priemerné denné minimá sa v tretej októbrovej dekáde pohybujú okolo 5 °C. Uplynulé rána teda nemôžme vzhľadom na aktuálne ročné obdobie označiť sa chladné.

„Takýto charakter počasia bude pokračovať aj v budúcom týždni. Či bude slnečno závisí najmä od nízkej oblačnosti, ktorá môže v nižších a kotlinových polohách pretrvávať aj počas celého dňa. Tam, kde bude slnečno, môže cez deň vystúpiť maximálna teplota až na 20 °C, no pri zamračenom počasí to bude o 5 až 10 °C menej,“ avizoval Matejovič. „Situácia by sa mala zmeniť začiatkom novembra, kedy by k nám mal od severozápadu preniknúť studený vzduch. Momentálne sa však nedá predpovedať, aký výrazný bude jeho vpád.“

Nie je teda jasné, či po relatívnom príjemnom októbri pricvála aspoň v horských oblastiach Martin na bielom koni.

SOBOTA 26. 10. 2024
Jasno až polojasno a hmlisto. Na západe aj viac oblačnosti.
Minimálna teplota: -2 °C až 9 °C
Maximálna teplota: 13 °C až 19 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 27. 10. 2024
Jasno až polojasno. Zrána miestami hmlisto.
Minimálna teplota: -3 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 14 °C až 20 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 28. 10. 2024
Premenlivá oblačnosť a ojedinele možnosť prehánok.
Minimálna teplota: -2 °C až 8 °C
Maximálna teplota: 11 °C až 17 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 29. 10. 2024
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 4 °C až 10 °C
Maximálna teplota: 11 °C až 18 °C
Z vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 30. 10. 2024
Oblačno až zamračené a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 1 °C až 9 °C
Maximálna teplota: 8 °C až 14 °C
SZ vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 31. 10. 2024
Polooblačno až oblačno.
Minimálna teplota: -3 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 9 °C až 14 °C
S vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 1. 11. 2024
Polooblačno.
Minimálna teplota: -2 °C
Maximálna teplota: 10 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.