Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Počasie

VEĽKÁ PREPOVEĎ POČASIA: Na babie leto si ešte počkáme. Dokedy?

Na snímke zvýšená hladina Dunaja na Tyršovom nábreží v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jeden extrém strieda druhý. Týka sa to rovnako ako atmosférických zrážok, tak aj teploty.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 20. septembra (Teraz.sk) - Slovensko sa podobne ako Česká republika, Rakúsko či Poľsko spamätáva z povodní, ktoré spôsobili mimoriadne intenzívne zrážky počas uplynulého víkendu. Akoby chcelo počasie ukázať vľúdnejšiu tvár, v priebehu týždňa sa opäť ukázalo slnko a počas dňa sa teplota vzduchu postupne vyšplhala nad 20 ba i nad 25 stupňov Celzia. Zdá sa teda, že sa zachováva trend prudkých poveternostných zmien.

„Tento týždeň sa nelíšil od počasia, ktoré prevláda počas tohto roka. Jeden extrém strieda druhý. Týka sa to rovnako ako atmosférických zrážok, tak aj teploty. Po výraznom ochladení v polovici septembra, keď sa maximálne teploty aj na juhozápade Slovenska pohybovali v intervale 8 až 12 °C, prišlo v polovici tohto týždňa k výraznému otepleniu, pričom teplota sa zvýšila až o 15 °C. Napríklad už v stredu vystúpila maximálna teplota vzduchu v Nitre nad 27 °C,“ povedal pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Pripomeňme, že ešte na začiatku septembra boli na viacerých miestach zaznamenané denné maximá teploty vzduchu vyššie než 30, ba dokonca 35 °C. Rovnako viaceré regióny Slovenska trpeli veľmi výrazným suchom.

Vzápätí prišlo prudké ochladenie, ktoré sa prejavilo spočiatku najmä na krajnom juhozápade krajiny. Tu tiež najviac pršalo. Podľa operatívnych údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) namerali najvyšší úhrn zrážok v obci Pernek na Záhorí – až 386 mm, čo zodpovedá polročnému úhrnu v tejto oblasti. Úhrny väčšie 200 mm namerali v SHMÚ aj na iných miestach Záhoria, ale tiež v Bratislave na Kolibe a v Mlynskej doline.

Súčasné počasie pripomína babie leto, aj keď ním v skutočnosti ešte nie je – a to napriek tomu, že vo vzduchu môžeme vidieť letiace pavučinky.

„Dominantný vplyv na počasie má aktuálne tlaková výš nad Škandináviou. Ani v nasledujúcom týždni sa situácia veľmi nezmení. Maximálne teploty sa budú stále pohybovať okolo 25 °C, pretože na prednej strane brázdy nízkeho tlaku vzduchu k nám bude prúdiť teplý vzduch od juhozápadu. O klasickom babom lete však nemôžeme hovoriť, pretože počasie bude veterné a bude aj pomerne dosť oblačnosti. Navyše ku koncu týždňa by mal cez naše územie prejsť studený front, za ktorým by mal od severozápadu preniknúť studený polárny vzduch. Po jeho preniknutí by sa mali znížiť najmä minimálne teploty, teda najmä noci budú chladnejšie,“ vysvetlil Matejovič.

Ako dodal, v budúcom týždni sa neočakávajú žiadne intenzívne zrážky a počasie bude mať oproti predchádzajúcim dňom ustálenejší charakter.

„Bude príjemne teplo bez teplotných a zrážkových extrémov, čo je po troch mesiacoch extrémnych prejavov počasie určite potešujúce,“ doplnil klimatológ. Na babie leto, ktoré sa vyskytuje zväčša v poslednej septembrovej dekáde, si teda musíme počkať a nie je vylúčené, že sa aj dočkáme.

SOBOTA 21. 9. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 5 °C až 13 °C
Maximálna teplota: 17 °C až 24 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

NEDEĽA 22. 9. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 17 °C až 24 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PONDELOK 23. 9. 2024
Jasno až polojasno.
Minimálna teplota: 6 °C až 13 °C
Maximálna teplota: 18 °C až 24 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

UTOROK 24. 9. 2024
Jasno až polojasno. V priebehu dňa od západu pribúdanie oblačnosti a prehánky alebo búrky.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 17 °C až 24 °C
JV vietor až 10 až 25 km/h

STREDA 25. 9. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Minimálna teplota: 10 °C až 16 °C
Maximálna teplota: 14 °C až 20 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

ŠTVRTOK 26. 9. 2024
Premenlivá oblačnosť a postupne na viacerých miestach dážď.
Minimálna teplota: 7 °C až 14 °C
Maximálna teplota: 16 °C až 22 °C
J vietor až 10 až 25 km/h

PIATOK 27. 9. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 6 °C až 15 °C
Maximálna teplota: 13 °C až 18 °C
Z vietor až 10 až 25 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.