Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Prešovský kraj

Evakuačnú trasu z Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách upravili

Na snímke pohľad zo Skalnatého plesa na Skalnatú dolinu a Lomnický štít vo Vysokých Tatrách 15. júla 2023. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Využíva ju tiež horská záchranná služba pre pozemné akcie a transport.

Vysoké Tatry 13. júla (TASR) - Evakuačnú trasu z Lomnického štítu vo Vysokých Tatrách upravili, staré reťaze už neplnili svoj účel. Informovala o tom Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti s tým, že tento úsek slúži v prípade potreby na evakuáciu osôb, ktoré sa na štíte nachádzajú, ale i pracujú. Využíva ju tiež horská záchranná služba pre pozemné akcie a transport.

"V rámci stavebných a technických prác boli v úseku medzi Mojžišovým prameňom a vrcholom štítu odstránené staré pôvodné reťaze a umiestnené nové istiace body. Reťaze nepredstavovali bezpečný istiaci prvok v tomto type terénu. Navádzali na výstup najmä osoby, ktoré neboli spôsobilé na pohyb v horolezeckom teréne, nevedeli sa v ňom orientovať a spoľahli sa výlučne na pomoc reťazí. Po úprave je úsek zabezpečený lezeckými istiacimi prvkami," uviedla Správa TANAP-u.

Ochranári v tejto súvislosti upozorňujú, že ľudia vstupujúci do horolezeckého terénu na území TANAP-u sú podľa platného návštevného poriadku povinní mať absolvovaný lezecký kurz a preukázať sa dokladom o jeho absolvovaní v prípade kontroly. Toto pravidlo vylučuje z horolezeckého terénu tých, ktorí nevedia používať istiacu techniku a pomôcky a svojím konaním ohrozujú seba a ostatných. "Spomínaný úsek na Lomnický štít je terén s lezeckou obťažnosťou stupeň dva," dodáva Správa TANAP-u a vyzýva na zodpovedné a ohľaduplné správanie v horách. Všetky podrobné informácie o pravidlách pre horolezectvo sú uvedené na stránke www.tanap.sk.