Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Prešovský kraj

Festival EĽRO je tento rok venovaný regiónu Liptov

Na archávnej snímke festival EĽRO. Foto: TASR

Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Peter Pellegrini.

Kežmarok 12. júla (TASR) - Regiónu Liptov je venovaný 32. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku, ktorý sa začína v piatok a potrvá do nedele (14. 7.). TASR o tom informovala vedúca kancelárie primátora Elena Smrigová.

Región Liptov je podľa nej známy svojimi remenármi. "V tomto remesle sa skrývajú aj ďalšie príbuzné ako ševcovstvo, čižmárstvo, garbiarstvo, kožušinárstvo a iné. Širák, valašku a opasok, charakteristické pre Liptov, nájdeme aj v logu festivalu. Medzi ďalšie regióny, ktoré sa predstavia na EĽRO, patrí Liberecký región z Česka," povedala Smrigová.

Záštitu nad podujatím prevzal prezident SR Peter Pellegrini. "Som rád, že prijal pozvanie a festival EĽRO bude aj vďaka jeho záštite o čosi vzácnejší," povedal primátor mesta Ján Ferenčák.

Mesto tento rok počíta s návštevnosťou festivalu 70.000 ľudí. Každoročne sa na ňom zúčastní v priemere 120 remeselníkov, 1200 účinkujúcich a 50.000 návštevníkov. Tento rok pribudlo podľa Smrigovej viac pódií a areál sa rozšíril.

"K najznámejším vystupujúcim patrí reper Separ, speváčka Lina Mayer, skupiny Chinaski, Gladiator, Duchoňovci či ľudová hudba Kandráčovci. Na festivale sa predstaví viac ako 800 folkloristov z 26 súborov pochádzajúcich zo šiestich krajín. Popri domácich a ďalších slovenských súboroch sa predstavia súbory z Česka, Poľska, Srbska a Talianska. Program festivalu je rozdelený zaužívaným spôsobom - na dennú a večernú časť," doplnila Smrigová.

Podrobné informácie o podujatí sú zverejnené na webstránke elro.kezmarok.sk, sociálnych sieťach a v oficiálnej aplikácii mesta.