Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Prešovský kraj

Vojnový cintorín v Jankovciach obnovujú, náhrobky nahradí pamätník

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Pamätník tvorí veľký žulový monolit, ktorý váži vyše dve tony a jeho súčasťou je doska s menami vojakov.

Jankovce 9. júla (TASR) - Vojnový cintorín v obci Jankovce v okrese Humenné prechádza obnovou. Poškodené náhrobky vojakov z prvej svetovej vojny nahradia pamätníkom, ktorý bude pripomínať všetkých padlých vojakov, ktorí zahynuli v tejto obci. Ako pre TASR uviedol predseda Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Martin Drobňák, prvou fázou bol výskum, ktorého cieľom bolo získanie mien pochovaných vojakov.

Pôvodný zoznam doplnili o údaje z archívov vo Viedni, Budapešti a Prahe. "Dopátrali sme sa k 15 menám padlých vojakov. Zväčša ide o mužov z dnešného územia Maďarska, ale tiež Rumunska a Srbska. V Jankovciach sú pochovaní aj dvaja vojaci ruskej armády, ktorých mená nepoznáme," doplnil Drobňák.

Pamätník tvorí veľký žulový monolit, ktorý váži vyše dve tony a jeho súčasťou je doska s menami vojakov. Kamenný monolit bol doplnený o murované prvky vytvorené zo žulových haklíkov a kociek. V blízkosti pietneho miesta sa nachádza informačná tabuľa v slovenskom a anglickom jazyku.

Vojnový cintorín v Jankovciach patrí medzi menšie vojenské pohrebiská. Do prác na jeho obnove sa zapájajú dobrovoľníci, nadšenci a remeselníci zo Slovenska a Poľska. Obnova cintorína prebieha v rámci cezhraničného slovensko-poľského projektu. Realizujú ju v spolupráci s dobrovoľníkmi z KVH, obce Jankovce a Nižná Polianka.

Drobňák pripomenul, že obec Jankovce zasiahli udalosti prvej svetovej vojny na jeseň 1914, keď ruská armáda prenikla cez Karpaty a obsadila viacero miest na severovýchodnom Slovensku. Bojová činnosť niekoľko dní prebiehala aj neďaleko obce.

V decembri 1914 sa rakúsko-uhorským vojakom podarilo ruské vojská z tohto priestoru vytlačiť. "Budova fary bola využívaná pre potreby dôstojníkov, v škole a kostole bola v čase vojny zriadená poľná nemocnica. Vojaci, ktorí v nemocnici zahynuli, boli pochovaní na miestnom cintoríne. Vojnové hroby sa nachádzali na dvoch miestach," doplnil s tým, že presnú polohu niektorých vojnových hrobov už nebolo možné určiť.