Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Prešovský kraj

Rezort zdravotníctva tvrdí, že sa zaujíma o žltačku v Prešovskom kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V michalovskej nemocnici bolo v utorok (16. 7.) hospitalizovaných 12 pacientov s hepatitídou typu A (VHA).

Prešov 17. júla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že sa o situáciu v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A (VHA) v Prešovskom kraji zaujíma a je plne súčinné. Podľa rezortu ju rieši v prvom rade Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prešov v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, nakoľko nebola vyhlásená mimoriadna situácia.

"Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, nemocnice v Prešove, Košiciach a Michalovciach majú k dispozícii voľné lôžka. Zisťujeme aktuálne voľné lôžka na infekčných oddeleniach v Žilinskom a Banskobystrickom kraji a ak to bude potrebné aj v ďalších krajoch," uviedli pre TASR z komunikačného odboru MZ.

V michalovskej nemocnici bolo v utorok (16. 7.) hospitalizovaných 12 pacientov s hepatitídou typu A (VHA). K dispozícii mali ďalšie štyri lôžka pre pacientov s týmto ochorením. Pre TASR to uviedla PR špecialistka Penta Hospitals Bianka Krejčíová.

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove mala v utorok na infekčnom oddelení 35 pacientov s VHA, väčšina hospitalizovaných boli deti. Ako uviedla PR manažérka prešovskej nemocnice Martina Pavliková, kapacity oddelenia sú naplnené. Nemocnica podľa nej požiadala o pomoc a súčinnosť RÚVZ v Prešove, aby sa na riešení tejto závažnej situácie podieľali aj ďalšie zdravotnícke zariadenia.

V prešovskej nemocnici od vlaňajšej jesene evidujú zvýšený počet pacientov hospitalizovaných v súvislosti s výskytom hepatitídy typu A. Nemocnica uviedla, že 82 percent pacientov je však z iných okresov, najmä zo Starej Ľubovne - osady Podsadek. Ďalší pacienti sú z okresov Humenné, Bardejov, Stropkov, z osady Jarovnice a predpokladajú, že pacientov nakazených týmto vírusovým ochorením bude pribúdať.