Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Prešovský kraj

Novinky v nákupe cestovného majú zrýchliť cestovanie na východe SR

Na snímke autobus prímestskej dopravy v Lemešanoch, 15. júla 2024. Foto: TASR - Veronika Mihalíková

Mesačné, štvrťročné, polročné a ročné predplatné lístky umožňujú neobmedzené cestovanie vo vybraných zónach alebo na celom východnom Slovensku počas ich platnosti.

Lemešany 15. júla (TASR) - Od 1. augusta si už cestujúci v regionálnych autobusoch v Prešovskom a Košickom kraji nebudú musieť kupovať lístky pri každom nastupovaní. Zavedením zónovej tarify pribudnú predplatné a prestupné cestovné lístky. Novinky predstavili predsedovia oboch krajov a zástupcovia Integrovaného dopravného systému (IDS) Východ v pondelok v Lemešanoch.

"Cestujúci si už nebudú kupovať cestovné na jednotlivé linky, ale na jednotlivé zóny. V podstate smerujeme k tomu, aby to bolo čo najlacnejšie pre pravidelne cestujúcich. Cestujúci na trase Košice - Prešov a späť platí tri eurá za lístok, čo je 96 eur mesačne. Po novom si zakúpi na dopravnú kartu v podstate zónovú tarifu a bude platiť len 72 eur," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

"Novým benefitom, ktorý ponúkame, je prestupný lístok na dva spoje. Cestujúci musí na prvom spoji nahlásiť vodičovi zastávku, na ktorej prestupuje a konečný cieľ cesty. Na druhom spoji v Prešove už len oznámi vodičovi výstupnú zastávku a cestovné overí priložením dopravnej karty. Týmto opatrením už viac nebudú cenovo znevýhodnení tí cestujúci, ktorí sú nútení prestupovať," vysvetlil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

"Predplatný časový cestovný lístok na jednej strane umožňuje cestovať lacnejšie pre tých, ktorí cestujú často, a na druhej strane zrýchľuje vybavovanie cestujúcich, lebo cestujúci už nedostáva a vytlačený nový cestovný lístok. Zakúpi si ho iba raz zvyčajne na zákazníckom centre dopravcu alebo cez jeho e-shop a u vodiča už iba nahlási zastávku, do ktorej cestuje a zaregistruje svoju kartu, že cestuje," doplnil konateľ IDS Východ Radovan Hužvík.

Mesačné, štvrťročné, polročné a ročné predplatné lístky umožňujú neobmedzené cestovanie vo vybraných zónach alebo na celom východnom Slovensku počas ich platnosti. Cestujúci si ich zakúpia v zákazníckych centrách dopravcov alebo v mobilnej aplikácii. Zónové predplatné lístky si cestujúci zakúpia tak, že si na základe tarifnej schémy navolia zóny, ktorými pravidelne prechádzajú a zakúpia si lístky konkrétne na ne. U vodiča je možné iba predlžovanie platnosti lístka o rovnaké časové obdobie. Jedine jednodňový lístok je možné zakúpiť si u vodiča. Nosičom predplatných lístkov je výhradne dopravná karta.

"Dopravné karty platia tie, ktoré cestujúci používajú dodnes, ale keď niekomu končí päťročná životnosť karty alebo dopravnú kartu nemal dodnes, tak naozaj odporúčame mu vybaviť si ju, pretože rozdiel v cestovnom bude viditeľný," doplnil konateľ IDS Východ Milan Škorupa.

Pre cestujúcich, ktorí si aj naďalej budú kupovať jednorazové neprestupné lístky, sa z pohľadu spôsobu nákupu lístka nič nemení.