Začalo sa to zabíjačkou, ale chceli sme sa vrátiť 40 až 50 rokov dozadu, aby mohli návštevníci vidieť a počuť, ako sa kedysi vinšovalo na Nový rok,priblížil riaditeľ SNM – MUK vo Svidníku J. Džoganík.
Autor TASR
Svidník 14. januára (TASR) - Vo svidníckom skanzene v sobotu ľudia oslávili Nový rok podľa juliánskeho kalendára. Nechýbala tradičná zabíjačka, ochutnávka zabíjačkových špecialít i kultúrny program. Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku podujatie organizuje približne 20 rokov.
"Začalo sa to zabíjačkou, ale chceli sme sa vrátiť 40 až 50 rokov dozadu, aby mohli návštevníci vidieť a počuť, ako sa kedysi vinšovalo na Nový rok. Preto je program spojený najprv s vinšovaním, koledovaním a až potom nasledujú zabíjačka a degustácia špecialít, ktoré sme pre našich návštevníkov pripravili," priblížil pre TASR riaditeľ SNM – MUK vo Svidníku Jaroslav Džoganík.
Zabíjačky sú podľa jeho slov v súčasnosti skôr výnimočnosťou a je ich stále menej. Ako povedal, v minulosti bola symbolom hojnosti a dobra. Gazda, ktorý ju robil, bol považovaný za dobrého gazdu. "Znamenalo to, že aj dievka, ktorá je z takého domu, je robotná a hodno si ju brať za ženu," priblížil Džoganík s tým, že zabíjačka v skanzene je práve preto vzácnosťou pre návštevníkov, zvlášť tých najmenších.
Mäsiar Marek Ilečko z Kurimky tvrdí, že v obci už nechová ošípané takmer nikto. "Niekedy som chodil každý týždeň zabíjať, teraz už nič. Nikto nechce robiť, gazdovať a chovať. Najnáročnejšie na tom je, že si musíte všetko kúpiť," vysvetlil Ilečko.
V kultúrnom programe sa predstavili folkloristi z regiónu. Návštevníci si mohli pozrieť i areál skanzenu, v ktorom sa nachádza približne 40 objektov ľudovej architektúry vrátane mlynu, krčmy, či dreveného chrámu.
"Začalo sa to zabíjačkou, ale chceli sme sa vrátiť 40 až 50 rokov dozadu, aby mohli návštevníci vidieť a počuť, ako sa kedysi vinšovalo na Nový rok. Preto je program spojený najprv s vinšovaním, koledovaním a až potom nasledujú zabíjačka a degustácia špecialít, ktoré sme pre našich návštevníkov pripravili," priblížil pre TASR riaditeľ SNM – MUK vo Svidníku Jaroslav Džoganík.
Zabíjačky sú podľa jeho slov v súčasnosti skôr výnimočnosťou a je ich stále menej. Ako povedal, v minulosti bola symbolom hojnosti a dobra. Gazda, ktorý ju robil, bol považovaný za dobrého gazdu. "Znamenalo to, že aj dievka, ktorá je z takého domu, je robotná a hodno si ju brať za ženu," priblížil Džoganík s tým, že zabíjačka v skanzene je práve preto vzácnosťou pre návštevníkov, zvlášť tých najmenších.
Mäsiar Marek Ilečko z Kurimky tvrdí, že v obci už nechová ošípané takmer nikto. "Niekedy som chodil každý týždeň zabíjať, teraz už nič. Nikto nechce robiť, gazdovať a chovať. Najnáročnejšie na tom je, že si musíte všetko kúpiť," vysvetlil Ilečko.
V kultúrnom programe sa predstavili folkloristi z regiónu. Návštevníci si mohli pozrieť i areál skanzenu, v ktorom sa nachádza približne 40 objektov ľudovej architektúry vrátane mlynu, krčmy, či dreveného chrámu.