Na akcii v PKO sa tiež hovorilo o varení, zdravých stravovacích návykoch a dôležitej spoločenskej úlohe školského stravovania.
Autor TASR
Prešov 20. októbra (TASR) – Prešovské zariadenia školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta majú tento týždeň jednotný jedálny lístok. Je zameraný na zdravú výživu a nesie sa v znamení rýb. Na jedálnom lístku nechýbajú ani jedlá z pohánky, hlavne v regióne obľúbené tatarčené (pohánkové) pirohy. Informoval o tom tlačový referent mesta Milan Grejták.
Začiatkom týždňa v rámci Svetového dňa výživy sa školské kuchárky mali možnosť predviesť na prezentácii jedál a studených mís spojenou s ochutnávkou. Na akcii v PKO sa tiež hovorilo o varení, zdravých stravovacích návykoch a dôležitej spoločenskej úlohe školského stravovania.
Súčasťou podujatia bolo aj oceňovanie zamestnancov školských jedální za tento rok. Ceny si odniesli štyri kuchárky z materských a základných škôl.
Marta Jurová pracuje ako hlavná kuchárka v materskej škole na Čapajevovej ulici. V školstve odpracovala 32 rokov a ocenenie získala za svoj prístup k vareniu aj deťom. K dlhoročným pracovníčkam v oblasti školského stravovania na základnej škole na Kúpeľnej ulici patrí Klára Baranová, ktorej úsilie tiež neuniklo pozornosti organizátorov. V základnej škole na Prostejovskej ulici pracuje ako kuchárka Mária Olexová. Rada skúša nové veci a aktívne sa podieľala na príprave mnohých receptúr v školskom stravovaní. Ocenenie získala aj za reprezentáciu školského stravovania v televíznej relácii Slovensko chutí, či za účasť v súťaži Košický kuchár, kde sa stala absolútnou víťazkou celej súťaže. K oceneným patrí aj Anna Bistiková z materskej školy na Čergovskej ulici. V kuchyni začínala pred 32 rokmi ako pomocná sila, a po siedmich rokoch sa prepracovala na kuchárku a tento post jej patrí už 25 rokov.
Nielen jednotlivci v školských jedálňach sa usilujú o propagáciu zdravej stravy. Aj mesto sa dlhodobo aktívne venuje zdravej výžive a zdravému životnému štýlu na školách. V rámci Slovenska má Prešov prvenstvo v zavádzaní moderných stravovacích foriem, ako sú šalátové pulty pre žiakov v základných a materských školách. Na jednej zo škôl už niekoľko rokov funguje unikátny automat na zeleninu a ovocie, čo je tiež prím Prešova.
Začiatkom týždňa v rámci Svetového dňa výživy sa školské kuchárky mali možnosť predviesť na prezentácii jedál a studených mís spojenou s ochutnávkou. Na akcii v PKO sa tiež hovorilo o varení, zdravých stravovacích návykoch a dôležitej spoločenskej úlohe školského stravovania.
Súčasťou podujatia bolo aj oceňovanie zamestnancov školských jedální za tento rok. Ceny si odniesli štyri kuchárky z materských a základných škôl.
Marta Jurová pracuje ako hlavná kuchárka v materskej škole na Čapajevovej ulici. V školstve odpracovala 32 rokov a ocenenie získala za svoj prístup k vareniu aj deťom. K dlhoročným pracovníčkam v oblasti školského stravovania na základnej škole na Kúpeľnej ulici patrí Klára Baranová, ktorej úsilie tiež neuniklo pozornosti organizátorov. V základnej škole na Prostejovskej ulici pracuje ako kuchárka Mária Olexová. Rada skúša nové veci a aktívne sa podieľala na príprave mnohých receptúr v školskom stravovaní. Ocenenie získala aj za reprezentáciu školského stravovania v televíznej relácii Slovensko chutí, či za účasť v súťaži Košický kuchár, kde sa stala absolútnou víťazkou celej súťaže. K oceneným patrí aj Anna Bistiková z materskej školy na Čergovskej ulici. V kuchyni začínala pred 32 rokmi ako pomocná sila, a po siedmich rokoch sa prepracovala na kuchárku a tento post jej patrí už 25 rokov.
Nielen jednotlivci v školských jedálňach sa usilujú o propagáciu zdravej stravy. Aj mesto sa dlhodobo aktívne venuje zdravej výžive a zdravému životnému štýlu na školách. V rámci Slovenska má Prešov prvenstvo v zavádzaní moderných stravovacích foriem, ako sú šalátové pulty pre žiakov v základných a materských školách. Na jednej zo škôl už niekoľko rokov funguje unikátny automat na zeleninu a ovocie, čo je tiež prím Prešova.