Návštevníci Vianočného marketu, ktorý vo Vyšnom Žipove vo Vranovskom okrese organizuje prvýkrát, môžu načerpať v tejto oblasti inšpirácie a zároveň si predĺžiť atmosféru Vianoc.
Autor TASR
Vyšný Žipov 8. decembra (TASR) – Vianočnú výzdobu je možné vytvoriť z cestovín i kuchynských utierok, pomocou spájkovačky zas vzniknú na polystyrénovej guli rôzne vzory. „Vypaľovať sa dá čokoľvek, variácie gúľ sú nekonečné,“ vysvetlila pre TASR dekoratérka Alena Vagaská. Návštevníci Vianočného marketu, ktorý vo Vyšnom Žipove vo Vranovskom okrese organizuje prvýkrát, môžu podľa jej slov načerpať v tejto oblasti inšpirácie a zároveň si predĺžiť atmosféru Vianoc.
Každý jeden vystavovaný produkt je podľa slov Vagaskej originálom. „Začali sme s ozdobami a dekoráciami na Vianoce. Rozhodli sme sa dekorovať polystyrénové gule rôznymi technikami,“ vysvetlila. Patria medzi ne špagátové, cestovinové, vyrobené z kuchynských utierok či vypaľované. Na výrobu cestovinových sú najvhodnejšie makaróny alebo kolienka so sukničkou. „Prilepíme ich tavnou pištoľou, nastriekame farbou, nalepíme špagát, ktorý bude guľu držať a dozdobíme si ju perličkami rôznej farby,“ uviedla pre TASR dekoratérka Kamila Mačová s tým, že lepenie cestovín trvá približne 45 minút. Špagátové tvoria podobným spôsobom, zdobia ich aj čipkou.
Zložitá je výroba gule z kuchynských utierok, ktorá trvá aj tri hodiny. „Je to technologicky náročné, keďže ide o výrobu z točeného papiera,“ vysvetlila Vagaská. Pri vypaľovaných je podľa jej slov dôležité vybrať vhodnú farebnú kombináciu. „Nie každý vzor a nie každá farba spolu sedia. Musíte mať tiež veľmi ľahkú ruku,“ skonštatovala. Novšia technika, ktorú dekoratérky v tomto predvianočnom období využívajú, je aj nanášanie troch až štyroch rôznych farieb na guľu, čím vznikajú rôzne farebné variácie. „Skúšame nové a nové tvary,“ doplnila.
Cieľom Vianočného marketu je podľa slov Vagaskej to, aby si jeho návštevníci uvedomili, že stromček je možné ozdobiť nielen kupovanými dekoráciami, ale aj vlastnými vyrobenými. „Nepotrebujete na to veľké investície,“ dodala s tým, že na rôznu i exteriérovú výzdobu je vhodné používať prírodný materiál ako lístie, šišky či konáriky.
Každý jeden vystavovaný produkt je podľa slov Vagaskej originálom. „Začali sme s ozdobami a dekoráciami na Vianoce. Rozhodli sme sa dekorovať polystyrénové gule rôznymi technikami,“ vysvetlila. Patria medzi ne špagátové, cestovinové, vyrobené z kuchynských utierok či vypaľované. Na výrobu cestovinových sú najvhodnejšie makaróny alebo kolienka so sukničkou. „Prilepíme ich tavnou pištoľou, nastriekame farbou, nalepíme špagát, ktorý bude guľu držať a dozdobíme si ju perličkami rôznej farby,“ uviedla pre TASR dekoratérka Kamila Mačová s tým, že lepenie cestovín trvá približne 45 minút. Špagátové tvoria podobným spôsobom, zdobia ich aj čipkou.
Zložitá je výroba gule z kuchynských utierok, ktorá trvá aj tri hodiny. „Je to technologicky náročné, keďže ide o výrobu z točeného papiera,“ vysvetlila Vagaská. Pri vypaľovaných je podľa jej slov dôležité vybrať vhodnú farebnú kombináciu. „Nie každý vzor a nie každá farba spolu sedia. Musíte mať tiež veľmi ľahkú ruku,“ skonštatovala. Novšia technika, ktorú dekoratérky v tomto predvianočnom období využívajú, je aj nanášanie troch až štyroch rôznych farieb na guľu, čím vznikajú rôzne farebné variácie. „Skúšame nové a nové tvary,“ doplnila.
Cieľom Vianočného marketu je podľa slov Vagaskej to, aby si jeho návštevníci uvedomili, že stromček je možné ozdobiť nielen kupovanými dekoráciami, ale aj vlastnými vyrobenými. „Nepotrebujete na to veľké investície,“ dodala s tým, že na rôznu i exteriérovú výzdobu je vhodné používať prírodný materiál ako lístie, šišky či konáriky.