Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Prešovský kraj

VRANOV nad Topľou je skokanom roka rebríčka transparentnosti

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Najtransparentnejším mestom na Slovensku sa stal Martin, na druhom mieste skončila Prievidza a na treťom Rožňava, najhoršie si v hodnotení viedol Sabinov.


Vranov nad Topľou 9. októbra (TASR) - Výrazný posun v rebríčku transparentnosti samospráv Slovenska zaznamenalo podľa výsledkov posledného hodnotenia mesto Vranov nad Topľou z horného Zemplína. Z chvosta rebríčka v roku 2012 sa "prebojovalo" na siedme miesto.

Zoznam najtransparentnejších miest Slovenska s názvom Otvorená samospráva 2014 zverejnila v uplynulých dňoch organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Pri jeho zostavovaní zohľadňovala zmeny v porovnaní s rokom 2012.

TIS hodnotila napríklad kvalitu zverejňovania zmlúv zo strany samospráv, možnosť zapojenia verejnosti do diskusie v zastupiteľstve, otvorenosť verejného obstarávania, personálnu politiku či nakladanie s majetkom. Samosprávam by TIS odporúčala zlepšiť sa v oblasti predaja a prenájmu majetku či v otázke prijímania zamestnancov.

Najtransparentnejším mestom na Slovensku sa stal Martin, na druhom mieste skončila Prievidza a na treťom Rožňava, najhoršie si v hodnotení viedol Sabinov. V zozname sa najvýraznejšie posunulo mesto Vranov nad Topľou, ktorému udelila táto organizácia v týchto dňoch ocenenie skokan rebríčka.

Vranov sa pred dvoma rokmi ocitol na nelichotivej pozícii v rebríčku transparentnosti (98. miesto) údajne vinou úradníckeho škriatka. Pri odpovedi na jednu zo žiadostí urobila radnica chybu v adrese príjemcu, čo napokon spôsobilo, že sa k TIS vôbec nedostala. "Keďže nesprávna e-mailová adresa v skutočnosti tiež existuje, nevrátil sa nám e-mail o nedoručení danej odpovede," informovala TASR hovorkyňa mesta Eva Fedorňáková.

Aktuálne siedme miesto v rebríčku transparentnosti je podľa vyjadrení radnice odrazom toho, že pravidelne zverejňuje na svojom webe materiály a videozáznamy z rokovania zastupiteľstva a umiestňuje na ňom zápisnice z rokovaní jeho komisií či výberových konaní na pozície zamestnancov mesta. Verejnosť má cez webovú stránku radnice prístup aj k jej zmluvám, faktúram či výsledkom verejných obstarávaní.